Release van de week: Epica - The Alchemy Project

Vandaag verschenen: 11 november 2022

Muzieknieuws 11-11-2022 12:18

De epische Nederlandse symfonische metalband rond frontvrouw Simone Simons en gitarist Mark Jansen komt met een bijzonder project. Op “The Alchemy Project” laten ze voor elke track een of meerdere grote namen uit de metalscene opdraven. Resultaat is een lekker afwisselende full ep (lees goed gevulde ep met zeven tracks die erin hakken). Natuurlijk wordt de basis gelegd door ritmetandem Rob van der Loo op bas en Ariën van Weesenbeek op drums.

Elke vrijdag verschijnen er honderden nieuwe albums. De redactie pikt er regelmatig een uit om voor te stellen, inclusief een Spotify-playlist en video.


Dit zijn de zeven tracks op The Alchemy Project met steeds de speciale gasten vermeld:
The Great Tribulation (met: Fleshgod Apocalypse)
Wake The World (met: Phil Lanzon & Tommy Karevik)
The Final Lullaby (met: Shining)
Sirens - Of Blood And Water (met: Charlotte Wessels & Myrkur)
Death Is Not The End (met: Björn “Speed” Strid & Frank Schiphorst)
Human Devastation (met: Henri Sattler & Sven de Caluwé)
The Miner (met: Asim Searah, Niilo Sevänen, Roel van Helden)


Op bas hoor je natuurlijk Rob van der Loo, een oude bekende van De Bassist, die al eerder in ons magazine voorbijkwam. Hidde Roorda sprak hem ook nog eens voor de Basgasten-podcast. Via deze link hoor je de podcast en hier lees je een en ander over een van zijn bijzondere Dingwall-bassen, waar Rob al jaren endorser van is.


In ons laatste interview met Ariën van Weesenbeek (Slagwerkkrant 222, maart-april 2022) vertelde de Brabantse drummer hoe hij voor het laatste full album uit 2021 op zoek was gegaan naar de vertrouwde akoestische powersound:
‘We wilden voor Omega eigenlijk een meer open, organische sound. Daardoor kwam ik weer uit op een echte, akoestische drumsound. Ik heb wel met triggers gespeeld en die heb ik nog steeds wel, maar dan ga je op een gegeven moment zeker met de bassdrums zonder dat je er erg in hebt toch een beetje die power verliezen. Ik wilde die power juist terug.’
Op The Alchemy Project is er aan drumpower bepaald geen gebrek, dus het lijkt erop dat die aanpak is aangeslagen bij band en publiek. Van Weesenbeek steekt op deze ep duidelijk lekker in zijn drumvel.

 

Alle nummers op The Alchemy Project hebben een duidelijk eigen smoel, natuurlijk ook vanwege de dwingende bijdragen van de speciale metalgasten. Toch is het overduidelijk een Epica-project waar het speelplezier vanaf spat.

Lekkere powernummers zijn Death Is Not The End (waarin de symfonische powermetal uit je boxen knalt met de vocalen van gastgrunter Björn “Speed” Strid (Soilwork) en de dubbele deathmetalbassdrums van Van Weesenbeek) en Human Devastation (met God Dethroned en Aborted-zanger Sven de Caluwe). Bijzonder is het nummer The Miner, waar Powerwolf-drummer Roel van Helden de stokken en drumpedalen overneemt. Check it out!

 

 

zoeken
zoeken