Herfstfest 2022 - fotoverslag

Drumfeest in Nederland én België

Muzieknieuws 04-10-2022 17:38

Voor het eerst kwam Herfstfest ook met een Belgische festivaldag in het weekend van 1 & 2 oktober. Op zaterdag was het grootste drumfestival van Europa in Kavka Zappa Antwerpen, en op zondag als vanouds in Het Paard Den Haag. Slagwerkkrant was uiteraard beide dagen van de partij en in Den Haag zag de redactie z’n kans schoon om de Slagwerkkrant Poll Awards uit te reiken aan alle aanwezige winnaars. Check ons uitgebreide verslag online en op de socials, en hieronder zie je een mooi fotoverslag.

tekst Bouke Bijlsma
Foto’s Rob van Dalen

 

Koen Herfst
en Boris van der Lek openen als drum & sax-duo Herfstfest 2022 met onder meer een Bo Didley-groove, waarbij het meeklappen niet mee blijkt te vallen (dan toch maar de 2 en de 4 hoor je het publiek denken). Aan het eind sluiten ze de festivaldag ook weer af.


 

De DrumDemons pakken uit als opening van het programma in de Grote Zaal, met solofeatures voor allemaal: Cesar Zuiderwijk, Koen Herfst, Joran Dijkstra, Gabor Verwey, toetsenist/MC Harrison Young en gast-Demon Jeroen Vrolijk.
Michael Schack
op zijn akoestische kit met een behoorlijk elektronische sound en feel en de hartveroverende Schack-energie. Hoogtepunt? De onbeschaamd rechte versie van Rosanna in zijn Toto-medley! 

Will Calhoun
met een geïnspireerde, diepe soloset, met tegelijkertijd rust en bevlogenheid. Mooi is hoe hij de tijd neemt om een lange solo op te bouwen vanuit een loeistrak bassdrum-ostinato.

 Kaz Rodriguez
speelt met zijn onnavolgbare playalong-fusiontracks en met het publiek; zijn achteloze virtuositeit maakt als altijd behoorlijk veel indruk.


 


Benny Greb
geeft als uitsmijter een echte Q&A-workshop over sounds, feel en dynamics. Veel verhalen en goede grappen, maar ook heel veel lekkere drums. Altijd mooi als een topdrummer wil demonstreren hoe het niet moet – bijvoorbeeld spelen zonder dynamiek – en je merkt hoe hij worstelt om zo’n misbaksel uit zijn kit te krijgen. Held!

 Christi Joza Orisha
was Drumtalent 2022 België op Herfstfest Antwerpen

 En Jonathan Nobel was de winnaar van de Herfstfest Talent Contest in Den Haag. Beide mochten laten zien wat ze in huis hadden en deden dat vol overtuiging! 

Host ZEP toont zich een presentator met prettig charisma en weet het publiek overal in mee te trekken met humor en authentieke betrokkenheid.

 Uitreiking van de Slagwerkkrant Poll Awards 2022
Groepsfoto met alle aanwezige winnaars (Hans Eijkenaar kwam later – na een gig – nog z’n twee awards ophalen)

 

 

Leyan Senay
speelde in de Kleine Zaal in Den Haag haar bijzondere Turkse odd meter grooves. Verrassend hoe ze die laat knallen; knap!


 


Efraim De Nijs Latuheru
speelt de Kleine Zaal vooral mee met fraaie r&b-tracks van zangeres Nona en vertelt over zijn aanpak van de grooves. Ongelooflijk hoe mooi zijn drums blenden met die tracks!

 Bij Maurits de Vries draait het in de Kleine Zaal natuurlijk om zijn onderzoek naar microtiming (met videobeelden), maar hij laat ondertussen ook even merken dat hij niet alleen kan onderzoeken, maar ook slaan.

 Joran Dijkstra
opent met een verhaal over de shuffle in zijn Boerenrockmedley (met een buiging naar voorbeeld Fokke de Jong). Nooit gedacht dat Normaal’s O Ali zo kan shufflegrooven!

 Er is dit jaar ook weer gedacht aan de Kids; de Herfstfest Kids om precies te zijn.Femke Krone doet in Den Haag haar workshop over Kinderdrumheld Polle de Pinguin; de opgetrommelde kinderen doen dapper mee.
In Antwerpen verzamelt Jeroen Vrolijk een mooie kinderdrumcirkel om zich heen   

 Lionel Kistemaker
 presenteert zich in het café van het Paard als een betrouwbare musicaldrummer die weet wat hij doet, bijvoorbeeld met een flexibele click, en dan toch grooven!

 En in de Haagse foyer een drumstel van zwerfafval waar iedereen even op komt spelen; Dikke glimlach, mooie dag...

zoeken
zoeken