Verslag van het Taylor Hawkins Tribute Concert in Wembley - Foo Fighters & Guests

Getuigenverslag vanuit het Wembley Stadium, London, UK, 3 September 2022

Muzieknieuws 04-09-2022 20:15

Bestaat er zoiets als op voorhand legendarisch? Het Tribute Concert ter ere van de overleden Foo Fighters drummer Taylor Hawkins riep dat gevoel wel onmiddellijk op. Legendarisch. De heilige grond van het Wembley Stadium, de Foo Fighters en een affiche met louter supersterren deed de rest.  Slagwerkkrant was erbij!

door Ralph Roelvink

We zijn nauwelijks begonnen als - na opener Liam Gallagher, Oasis – de eerste topdrummer zich meldt: Omar Hakim vuurt samen met Nile Rodgers (Chic) en Josh Homme (Queens of the Stone Age) de Bowie klassieker ‘Let’s Dance’ op de menigte af. Het geluid is prima en Homme goed bij stem. De tienduizenden in een uitverkocht Wembley gaan direct los.

Via een heftig optreden van een ontketende Keisha belanden we bij Wolfgang Van Halen. Een vlammende uitvoering van de Van Halen klassieker ‘Hot for Teacher’ was verrassend. Gezongen door Justin Hawkins (The Darkness). De sfeer is ronduit eclectisch in de tempel die zowel voetbalfans als muziekliefhebbers al meermaals een historische dag bezorgden. Vandaag is dat niet anders.

Violet Grohl
Grohl’s dochter Violet waagt zich aan Jeff Buckley en doet dat verdienstelijk. Het inmiddels uitzinnige publiek krijgt vervolgens Them Crooked Vultures en Joe Walsh (Eagles) zijn James Gang (voor deze gelegenheid weer even samen) voorgeschoteld. En dan hebben we het nog niet gehad over Britse superhelden als Supergrass en The Pretenders aangevoerd door Chrissie Hynde.

Kippenvel moment nummer zoveel dient zich aan als Violet Grohl de Amy Winehouse classic ‘Valerie’ brengt. Zelf zingen is eigenlijk niet meer nodig, Wembley neemt het luidkeels over. Vervolgens wordt het immense stadion vakkundig ‘gesloopt’ door Metallica drummer Lars Ulrich (foto door Scarlet Page) die samen met Brian Johnson de AC/DC hit ‘Back in Black’ serveren. Ulrich’s sound staat als een huis en de dikwijls bekritiseerde drummer levert hier super strak beukwerk af.

Paul McCartney
Even tot rust komen is er niet bij. Een biertje halen betekent eenvoudigweg dat je een paar ‘platina’ artiesten mist. Onaangekondigd is daar Paul McCartney, met weer Omar Hakim op drums! Als een stadion meer dan eens kan ontploffen is het vandaag wel. ‘Helter Skelter’ (The Beatles) gaat erin als koek. 

Tussen alle bedrijven door wordt Taylor Hawkins herdacht en geëerd met beelden, anekdotes en natuurlijk de muziek. De, regelmatig, zichtbaar aangedane spreekstalmeester Dave Grohl loodst de aanwezigen er waardig doorheen.


Het Canadese Rush (Drummer Neil Peart overleed in 2020) doet ook een duit in het zakje. Dave Grohl doet een nummer mee (foto boven door Kevin Mazur) en voor het progressieve ‘YYZ’ kruipt drum gigant Omar Hakim weer achter de kit. 


De rock ‘n roll hoogmis wordt voortgezet met ‘Every Little Thing’ (The Police) waarvoor uiteraard topdrummer Stewart Copeland (foto door Kevin Mazur) opgetrommeld is.


Het is nauwelijks te geloven dat het publiek tot slot ook nog Queen krijgt. Naast de band (met Roger Taylor - foto door Kevin Mazur) in topvorm) doet YouTube ster en songfestivalsensatie Sam Ryder wat vocale duiten in het zakje en krijgt Brian May met ‘Love of My Life’ (Queen) Wembley voor het eerst een klein beetje stil.


Er is nog een toetje, zoals het hoort bij een sterrenmaaltijd. Het dessert is een nagenoeg complete Foo Fighters show met o.a. hard hitter Travis Barker (Blink 182). De 12-jarige Youtubesensatie Nandi Bushell (foto door Scarlet Page) drumde ‘Learn to Fly’ maar kon niet helemaal overtuigen.

 

Wellicht het meest memorabele en emotioneel beladen moment van het 6 (!) uur durende spektakel; als Taylor’s 16-jarige zoon Shane Hawkins achter het drumstel plaats neemt en de Foo Fighters klassieker ‘My Hero’ (inclusief drumsolo aan het slot) speelt. Legendarisch.

16 minuten compilatie van het hele 4 uur durende concert: 

 

zoeken
zoeken