Release van de Week: Planet Drum - In The Groove

Vandaag verschenen - 5 augustus 2022

Muzieknieuws 05-08-2022 10:27

Grateful Dead-drummer Mickey Hart en companen vonden tijdens de pandemie tijd om een opvolger te maken voor hun fameuze Planet Drum project uit de jaren negentig, in zowaar dezelfde percussion all star bezetting met tablaspeler Zakir Hussain, talking drummer Sikiru Adepoju en conguero Giovanni Hidalgo: In The Groove!

Elke vrijdag verschijnen er honderden nieuwe albums. De redactie pikt er regelmatig een uit om voor te stellen, inclusief een Spotify-playlist en video.

Het album bestaat uit zes lange, doorgeproduceerde tracks met louter drums en percussie en af en toe vocalen, duidelijk gericht om het in de clubs en op dance-festivals goed te doen. Bijna continu four-on-the-floor, veel melodische tompatronen door Mickey Hart zelf, met vaak een heavy backbeat, en verder veel geproceste tabla's, talking drums, conga's en nog 1001 instrumenten, met in twee tracks een glansrol voor djembéspeelster Melissa Hié. 

De plaat opent met King Clave, waarover Mickey Hart zelf zegt: 'Ik leidde ooit een drum circle van 6000 mensen. Wat daar gespeeld werd gebruikte ik dat als de basis van King Clave: de clave op steroïden.'

Mickey Hart vormde in 1991 met Zakir Hussain de formatie Planet Drum. Voor hun projecten verzamelden ze ’s werelds beste percussionisten om zich heen. Mickey Hart bracht onder de Planet Drum-noemer een prachtig boek uit over percussie, en er verscheen een aantal cd’s: de laatste in 2007, Global Drum Project.

Bekijk hier een mini-documentaire op het Youtube-kanaal van Mickey Hart. 

Luister hier naar het album, en knoop dit commentaar van Zakir in je oren: ‘Het is écht een groove album. Je zult weinig virtuoze solo’s horen, maar met z’n vieren zijn we synchroon in de groove.’ 

 

zoeken
zoeken