Release van de week: Derek Sherinian - Vortex

Vandaag verschenen - 1 juli 2022

Muzieknieuws 01-07-2022 07:41

Wat maakt een album van een toetsenist waarop de ene na de andere stergitarist gefeatured wordt tot Slagwerkkrant Release van de Week? Simon Phillips natuurlijk. Hij is de drummer op alle tracks en produceerde het album en was bovendien co-writer.

Elke vrijdag verschijnen er honderden nieuwe albums. De redactie pikt er regelmatig een uit om voor te stellen, inclusief een video en een Spotify-playlist.

Met zijn kenmerkende drumspel en drumsound loodst Simon Phillips toetsenist Derek Sherinian en bassist Tony Franklin door de acht energieke instrumentale progfusion tracks. Hij werkt sinds een aantal jaren vanuit een studio dichtbij zijn huis in Ojai, California en neemt daar tal van projecten op, waaronder het vorige album van Sherinian, The Phoenix, en nu dus deze.

Onderstaande ‘live in de studio’ track Scorpion is representatief voor de compositiestijl op dit album, maar hier speelt Derek Sherinian louter piano, en dat is wel even anders op de rest van de plaat, waar zijn karakteristieke synthsound, gemengd met Hammond, sterk naar voren komt. Simon Phillips daarentegen is hélemaal Simon Phillips op deze track. Op het album is Tony Franklin de bassist, maar in deze live clip wordt zijn rol overgenomen door Ric Fierabracci.

Op Vortex komen tal van stergitaristen voorbij: Steve Stevens, Joe Bonamassa, Michael Schenker, Nuno Bettencourt, Steve Lukather, Bumblefoot, Mike Stern en Zakk Wylde. Derek Sherinian zegt: ‘Ik ben gezegend dat ik met de beste spelers ter wereld mag spelen en ik ben speciaal heel dankbaar dat ik weer met Simon heb kunnen werken.'

‘Ik zou het zelf omschrijven als een moderne jaren zeventig stijl fusion plaat, maar met nieuwere zwaardere toonzetting,’ aldus Derek Sherinian, de toetsenist die bekendheid verwierf met Dream Theater en in talloze bands en projecten speelde, van Alice Cooper tot Sons of Apollo.

Luister naar dit indrukwekkende album. 

 

 

 

 

zoeken
zoeken