Dwight Muskita met Diana Ross op North Sea Jazz

8-9-10 juli 2022, Ahoy, Rotterdam: North Sea ook dit jaar een drummers crème de la creme!

Muzieknieuws 23-06-2022 09:06

North Sea Jazz was al uitverkocht op de dag dat het volledige programma bekendgemaakt werd... Komt natuurlijk door corona, want iedereen had de tickets voor 2020 nog... Wat de North Sea Jazz-organisatie overigens niet achterover heeft doen leunen, want ze presenteren weer een sensationeel programma met grote namen als Herbie Hancock, Chic, Erykah Badu, Alicia Keys en H.E.R., maar ook concerten van minder bekende grootheden. In dit artikel noemen we enkele highlights per dag - voor als je al een kaartje hebt! Bijzonder nieuws dat nog niet op de website van North Sea Jazz staat: Dwight Muskita is de percussionist bij Diana Ross.

Vrijdag 8 juli

We spreken Dwight Muskita in de auto tourend door Spanje van de ene gig naar de andere. Via via werden we erop geattendeerd dat hij de percussionist is bij de Europese tour van Diana Ross, die hem met haar naar Dublin, Marbella, Montreux en North Sea Jazz brengt. In het blokkenschema van North Sea Jazz was de lineup nog niet vermeld, en Dwight is te bescheiden om het ons te melden. Hoe komt hij aan zo'n gig? 'Waarschijnlijk via Ron Powell een vriend van mij met wie ik een duo-album maakte. Hij is de vaste percussionist bij Diana, en ik vermoed dat hij niet kon en mij heeft getipt.' OK, en gaan je dan met haar repeteren voor de tour? 'Nee, het is aftikken en gaan! Ik heb veertig partijen gekregen en op de avond zelf roept ze welke nummers ze wil gaan spelen...' 
Dwight speelt vrijdag 8 juli, 21.00 uur met Diana Ross in de Nile zaal. 

Mar die dag zijn er vanzelfsprekend nog veel meer interessante concerten voor drummers en percussionisten. Drie drummers treden 8 juli op onder hun eigen naam: Louis Cole, die zijn succesvolle tour met het Metropole Orkest met dit concert mag prolongeren, Makaya McCraven en Kassa Overall.  

Verder attenderen we jullie graag op Greg Hutchinson bij Gretchen Parlato, Karriem Riggins bij Diana Krall, Sean Rickman bij Steve Coleman, Alexander Sowinsky bij Bad Bad Not Good, en last but not least Rodney Barreto en Yaroldi Abreu bij El Comité, zie ook het interview met Rodney Barreto elders op deze site

Van de Nederlandse slagwerkers valt percussionist Danny Rombout op, die deze vrijdag twee keer speelt, bij Bnnyhunna en bij Son Bent Braam. En let op: ook zaterdag speelt hij, bij Peter Sommuah. Verder zien we onder anderen Stéphane Galland bij Eric Vloeimans, Hans Eijkenaar bij Hans Dulfer, Joost Kroon en Ted Poor bij Marike van Dijk, Niek de Bruijn en Martin Verdonk bij Philip Lassiter en twee keer Wouter Kühne, bij Mo van de Does en het Suzan Venema Sextet. 

 

Zaterdag 9 juli
Vandaag speelt de 87-jarige John Engels met zijn trio met Joris Teepe en Benjamin Herman. Hij is al sinds de jaren zeventig een vaste waarde op dit festival. Deze dag in het goede gezelschap van Han Bennink, die zijn 80e verjaardag viert met een uitgelezen gezelschap, de 75-jarige Eric Ineke die met zijn eigen formatie speelt met Bart Fermie op percussie, Dave King bij Julian Lage, Carl Allen bij Christian McBride, Justin Tyson bij Herbie Hancock, Richard Spaven bij JamesZoo, Gary Husband en Nicolas Viccaro bij John McLaughlin, Johnathan Blake bij Kris Davis, Ralph Rolle bij Chic en Ziv Ravitz bij Avishai Cohen. En spannend wie de 'mystery guest drummer' bij Daniel Lanois is; zou dat werkelijk Jim Keltner kunnen zijn? Nou, met Brian Blade nemen we ook genoegen! Naast al genoemde Nederlandse slagwerkers ook Willem van de Krabben bij Jett Rebel, Thijmen Molema bij Dragonfruit, Efraim de Nijs bij Nona en Bas Bouma en Claus Tofft bij Michelle David.
En let op: aan het begin van de dag drumclinic door Louis Cole! 

 

Zondag 10 juli 
Nate Smith
dag! In de aankomende editie van Slagwerkkrant interviewen we hem! Hij speelt met zijn eigen formatie Kinfolk en bij de Fearless Flyers! Ook niet te versmaden: Tyshawn Sorey bij Vijay Iyer, Kendrick Scott met Charles Llloyd, Justin Brown bij zowel Tigran Hamsyan als Thundercat, Christian Lillinger met Petter Eldh. 
Wat Nederlandse slagwerkers betreft kijken we uit naar Guy Salomon met zijn eigen 'Group' en met Aviv Noam, Jamie Peet en Daniel Bolba bij Tijn Wybenga & AM O.K., Felix Schlarmann met Bruut!, Kick Woudstra met Samndem., en Lucas van Merwijk met zijn Cubop City Big Band. 

Check blokkenschema 2022 hier.  

zoeken
zoeken