Release van de week: Decapitated - Cancer Culture

Vandaag verschenen: 27 mei 2022

Muzieknieuws 27-05-2022 13:05

'Cancer Culture' is het debuut van de 31-jarige Britse drummer James Stewart bij de invloedrijke Poolse deathmetalband Decapitated. Het resultaat is een album dat wat sneller is uitgevallen dan de vorige drie albums van de band, met een aantal opvallend melodieuze momenten.

Elke vrijdag verschijnen er honderden nieuwe albums. De redactie pikt er regelmatig een uit om voor te stellen, inclusief een Spotify-playlist en video.

door Kevin Pasman

Tot voor kort speelde Stewart bij de eveneens Poolse deathmetallegende Vader. Inmiddels richt hij zich volledig op Decapitated. 'James Stewart is een beest', aldus gitarist en bandleider Wacław 'Vogg' Kiełtyka in een interview in ons zusterblad Gitarist. 'Dus ik wist dat ik nergens rekening mee hoefde te houden en dat ik kon schrijven wat ik maar wilde. Waarschijnlijk is het album daarom ook wat sneller: omdat ik wist dat ik geen beperkingen had tijdens het componeren. Dat was het beste aan de samenwerking met een nieuwe drummer.'

Decapitated in 2022


Drummer zijn in Decapitated heeft altijd een beladen geschiedenis. Oorspronkelijke drummer Witold 'Vitek' Kiełtyka - Wacławs jongere broer - heeft een legendarische status. Hij was pas 15 jaar oud toen hij in 2000 de ongetriggerde, maar razendsnelle en altijd krachtige kicks en strakke blastbeats van debuutalbum Winds Of Creation opnam. Tijdens de tour voor het vierde album Organic Hallucinosis in 2007 raakte de tourbus van de band echter verwikkeld in een vreselijk ongeluk, dat Vitek het leven kostte. Hij was slechts 23 jaar oud.

Vitek schreef altijd de drumpartijen voor Decapitated. Op het eerste album na zijn dood, Carnival Is Forever (2011), schreef toenmalige drummer Kerim 'Krimh' Lechner (tegenwoordig in Septicflesh) eraan mee, maar sinds zijn vertrek doet Wacław het zelf. 'Nadat ik de demo's af heb, schrijf ik zelf de drumpartijen', aldus de gitarist. 'Vervolgens zoekt James me op in mijn kleine thuisstudio en laat hij riff voor riff zijn verbeelding los op de drumarrangementen. Een heel productief proces. Hij weet wat hij moet doen. Hij is een ervaren drummer die de laatste twaalf jaar in de tourbus en op de podia doorgebracht heeft. Daardoor is hij er altijd klaar voor en in vorm. Dus ik wist dat ik een topsporter tot mijn beschikking had. Zijn aanwezigheid maakt dit album beter. Want als hij geweldig drumt, klinkt al het andere beter. Hij inspireerde iedereen in de studio om er het best mogelijke van te maken.'

Het resultaat is in ieder geval een opvallend album. Waar de focus op Blood Mantra (2014) en Anticult (2017) vooral op door midtempo grooves gedomineerde moderne metal lag, is Cancer Culture ritmisch en melodisch veelzijdiger. Interessant is hoe de band gebruik maakt van ruimte in hun sound. Er zijn stukken waarop de rollende dubbele kick of the thrashpolka's van Stewart gestaag doorgaan, maar waar Kiełtyka een sfeervol, bijna psychedelisch aandoend gitaararrangement bouwt. Aan de andere kant zijn er allesverwoestende snelheidsmonsters als Locked en No Cure.

Cancer Culture is het meest dynamische Decapitated-album sinds het overlijden van Vitek Kiełtyka, en als we zijn oudere broer moeten geloven, is dat in ieder geval deels te danken aan de komst van James Stewart . Oordeel zelf: Cancer Culture verschijnt vandaag op cd, vinyl, cassette en digitaal. Hieronder is het hele album op Spotify te beluisteren.

 

zoeken
zoeken