Release van de week: Mavis Staples & Levon Helm - Carry Me Home

Vandaag verschenen: 20 mei 2022

Muzieknieuws 20-05-2022 15:33

Een album van een absolute drumheld: Levon Helm. De opnamen zijn uit 2011, dus meer dan 10 jaar oud, maar deze release is toch zeer de moeite waard, omdat het de laatste officiële opnamen zijn van de geliefde zanger-drummer van The Band (en soloartiest natuurlijk), vlak voor zijn dood in april 2012. De laatste ook in zijn serie Midnight Rambles die hij opnam vanuit zijn prachtige studio in Woodstock (NY), steeds met bekende gasten uit zijn grote lijst muziekvrienden (denk aan Dr John, Drive-By Truckers, Elvis Costello, Donald Fagen, My Morning Jacket, Norah Jones, Kris Kristofferson). Belangrijkste reden: het is gewoon een fijne plaat, met de warme stem van Mavis Staples die hier en daar de tijden van 1968 laat herleven, en de onverwoestbare feel van Helm zelf.

door Bouke Bijlsma

Elke vrijdag verschijnen er honderden nieuwe albums. De redactie pikt er regelmatig een uit om voor te stellen, inclusief een Spotify-playlist en video.

Mavis Staples is natuurlijk de uit duizenden herkenbare stem van The Staple Singers, en iedereen die Martin Scorsese’s muziekfilm The Last Waltz heeft gezien, kent de legendarische versie van The Weight, waarin The Band en The Staples samen tot grote hoogte stijgen. Carry Me Home eindigt met deze classic, waarin Levon’s stem kwetsbaarder klinkt dan ooit (hij leed aan keelkanker en was toen al behoorlijk ziek), en daarom neemt Mavis flink het voortouw, en dat is haar wel toevertrouwd; Helm’s drums staan lekker luid in de mix en hebben die mysterieuze authentieke-mensengroove waardoor je gewoon van hem gaat houden. En zoals je mag verwachten heeft hij een fijne band om zich heen verzameld die gruist en swingt. En als je wilt weten hoe je een gritty blues shuffle tergend vooruit laat slepen op een absoluut uplifting manier, luister dan naar Move Along Train.

Bekijk hier de video’s van twee fijne tracks van het album:
I Wish I Knew How It Would Feel To Be Free en You Gotta MoveEn beluister hier het gehele album Carry Me Home via Spotify:

zoeken
zoeken