Release van de week: Rammstein - Zeit

Vandaag verschenen: 29 april 2022

Muzieknieuws 29-04-2022 11:55

Enige tijd gingen er geruchten dat het titelloze Rammstein-album uit 2019 de laatste zou zijn van de industriële metalgiganten uit Duitsland. Inmiddels is er in 'Zeit' verrassend snel een opvolger.

Elke vrijdag verschijnen er honderden nieuwe albums. De redactie pikt er regelmatig een uit om voor te stellen, inclusief een Spotify-playlist en video.

Rammstein is een band die niet aan half werk doet. Hun liveshows zijn spektakelstukken waar veel werk in zit en ook hun albums zijn zeer verzorgd te noemen. Geen wonder dus dat de pauzes tussen Rammstein-albums overwegend erg lang zijn. Tussen de titelloze voorganger van 'Zeit' en 'Liebe Ist Für Alle Da' zat bijna tien jaar, terwijl de band in die periode wel trouw is blijven touren. De geruchten dat er voorlopig geen albums van Rammstein meer uit zouden komen werden dus steeds hardnekkiger. Maar toen was er opeens een wereldwijde lockdown. En dus begon de band uit Berlijn in februari 2021 aan een nieuw album te werken. 'Zeit' is inmiddels uit en een must voor fans van de band. Het album is wat directer en steviger dan zijn voorloper, wat voor fans van het oudste werk van Rammstein waarschijnlijk goed nieuws is.

Alle elementen die Rammstein de band maken die iedereen kent, zijn volop aanwezig op 'Zeit'. De overwegend eenvoudige, maar o zo effectieve riffs van Paul Landers en Richard Kruspe en de donderende drums van Christoph Schneider domineren de sound, maar stiekem is er ruimte voor veel nuance in de knappe, verzorgde arrangementen. De theatrale stem van Till Lindemann heeft niets aan kracht ingeboet, terwijl de teksten die hij zingt nóg sterker dan normaal af willen rekenen met het vooroordeel dat Duitsers geen humor hebben (Zick Zack, OK, Dicke Titten). Aan de andere kant is er ook plek voor bijzonder eerbiedige powerballads, zoals Schwarz en het prachtige titelnummer.

Voorafgaand aan de release van 'Zeit' is het album in verschillende bioscopen (waaronder enkele in Nederland en België) afgespeeld in z'n Dolby Atmos-mix. Op cd, vinyl en digitaal moet je het doen met de stereo mix, maar ook deze is erg ruimtelijk, wat vooral de subtielere nummers behoorlijk versterkt. Een interessant detail is dat Bryan Adams de foto op de hoes van 'Zeit' maakte.

Luister hier naar 'Zeit':

Vanavond om 19:00 gaat de video van Angst in première. Die zal dan hier te zien zijn:

zoeken
zoeken