Klimaat: de muziekwereld slaat alarm

Maak kennis met Music Declares Emergency Nederland

Muzieknieuws 26-04-2022 10:18

Afgelopen vrijdag was het Earth Day, een van de driehonderdvijfenzestig dagen die alarm moeten slaan over de noodsituatie van het klimaat. Ook de muziekwereld laat van zich horen. De internationale organisatie Music Declares Emergency (MDE) maakt met artiesten, waaronder Billie Eilish, Bon Iver, Massive Attack en vele anderen, een vuist voor een beter klimaatbeleid. Ook biedt MDE wetenschappelijke inzichten en praktische handleidingen om de eigen industrie te verduurzamen. De stichting is sinds kort ook in Nederland gevestigd en schaart zich onder de internationale slogan 'no music on a dead planet'. En hoe gaan ze te werk?

Klimaatcoalitie en actie
De harde kern van MDE Nederland bestaat uit een diverse groep muzikanten, klimaatwetenschappers en muziekprofessionals, met als verbindende factoren een grote liefde voor muziek en zorgen over het klimaat. Tijd om actief de barricades op te gaan. Om op grote schaal mee te kunnen werken aan acties is de stichting allereerst bondgenoot van de Klimaatcoalitite en mede-organisator van de Klimaatmars op 19 juni geworden. Ook neemt de stichting zelf initiatief om het collectieve bewustzijn over het klimaatprobleem te vergroten. Deze week voert MDE actie in de internationale Turn Up The Volume week. Door middel van social media wordt duurzaamheid, naast noodzakelijk en behapbaar, ook feestelijk en hoopvol gepromoot.

Informatief platform
Als je zelf besluit om bewustere keuzes te maken, dan is het vinden van betrouwbare bronnen niet altijd even gemakkelijk. Om de drempel te verlagen heeft MDE praktische, wetenschappelijk onderbouwde handvaten op hun website op een rij gezet om als muziekliefhebber, artiest of organisatie te verduurzamen.
[Tekst gaat verder onder de foto]‘Declarers’
Tot slot roept MDE Nederland iedereen die van muziek houdt op om zich aan te sluiten als ‘declarer’. “Muziek verbindt non-verbaal, geeft hoop en dringt door tot in alle lagen van de bevolking. Wij willen deel uitmaken van het veranderen van systemen waardoor het voor iedereen mogelijk wordt duurzamere keuzes te maken. Alleen op deze manier kunnen we samen een leefbare toekomst voor iedereen creëren.”aldus Frederike Berendsen, zangeres, initiator en voorzitter van de Nederlandse sectie. “Hoe meer mensen zich aansluiten, hoe groter onze collectieve stem wordt in het debat voor het klimaat. Uit onderzoek blijkt dat het grootste deel van de bevolking klimaatactie wil. Daarom moeten we onze krachten bundelen, want een luide en verenigde stem is nodig om de regering en beleidmakers tot de orde te roepen.” Wie zich aansluit, verklaart en erkent samen met wereldwijd inmiddels ruim zesduizend andere artiesten, muziekliefhebbers en organisaties dat er een urgent gevaar dreigt: onomkeerbare klimaatverandering die het leven op onze planeet bedreigt.

Voor meer informatie over MDE Nederland en om je aan te sluiten als ‘declarer’ kun je terecht op de website musicdeclares.net/nl.

zoeken
zoeken