Release van de week: 4B2M - 4B2M

Vandaag verschenen: 11 maart 2022

Muzieknieuws 11-03-2022 12:39

Vier broeders van twee moeders besloten een band te beginnen. Rocco en  Jimmi Hueting (De Staat, Jo Goes Hunting), Cas en Teun Hieltjes (Go Back To The Zoo, St. Tropez). Begin dit jaar - een jaar na de oprichting van de band - stond 4B2M op Eurosonic Noorderslag, en vandaag releasen zij hun gelijknamige debuutalbum. Over Jimmi Huetings eigenzinnige drumspel en muzikale aanpak met eigen formatie Jo Goes Hunting, schreven we al uitgebreid in Slagwerkkrant 198 (maart-april 2017); in 4B2B speelt hij opvallend recht door zee, maar creatief als altijd.  

door Bouke Bijlsma 

Elke vrijdag verschijnen er honderden nieuwe albums. De redactie pikt er regelmatig een uit om voor te stellen, inclusief een Spotify-playlist en video.

Bij 4B2M is de rol van Jimmi Hueting bescheidener dan in zijn eigen formaties, waar hij ook leadzanger en liedjesschrijver is. In het interview van 2017 vertelde hij hierover:
‘De eerste keer dat ik een nieuw nummer meeneem naar de repetitie, is het een hele zoektocht naar de beste manier om het nummer live te spelen. Tijdens het creëren ben ik er niet mee bezig dat de muziek ook live uitvoerbaar moet zijn. Maar het hoeft ook niet precies hetzelfde te klinken als hoe ik het thuis heb geschreven. Live is de energie het allerbelangrijkst. Doordat ik zowel de leadzanger als de drummer ben, gaan de dynamiek en de intentie van de drums op een natuurlijke manier mee met de zang. Ik zal bijvoorbeeld niet gauw onstrak zijn ten opzichte van de zang. Daar valt geen speld tussen te krijgen. De leadzang, het liedje staat centraal; zo zie ik de rol die ik als drummer in deze band vervul.’

 Jimmi in 2017 bij Jo Goes Hunting

Jimmi in 2022 bij 4B2M (uiterst rechts)

Over de livestream van 4B2M op ESNS 2022 schreven we: ‘De muziek is een frisse, licht spacende vorm van indie-synthpop met ook een droogkomisch element.’ Jimmi weet hierbij duidelijk zijn stempel te drukken met dwarse punky beats met losse jazzfeel en ook zijn vocals.

Jimmi Hueting (foto Andreas Terlaak)
 

Check hier dat optreden op ESNS 2022 met de tracks This Is Happening en Get It Done:

 

Dit is het nummer Money For Sale live bij VPRO-radioprogramma 3voor12

 

Dit is de videoteaser voor het nieuwe album

 

Het gehele album kun je hieronder beluisteren via Spotify

zoeken
zoeken