Pierre Courbois (81) - gratis livestream concert

Viering 80ste verjaardag op Bimhuis YouTube-kanaal (zo 9 januari)

Muzieknieuws 05-01-2022 16:52

Nee, het is geen schrijffout! De 81-jarige jazzdrummer viert daadwerkelijk zijn uitgestelde 80ste verjaardag in Het Bimhuis. En hoewel de timing wonderwel lijkt te passen bij Courbois’ volkomen eigenzinnige muziekinstelling en voorliefde voor wringende maten en getallen, heeft het vooral te maken met de beperkingen die corona ons al lange tijd oplegt. Bekijk daarom komende zondag v.a. 17.00 uur gratis dit bijzondere jubileumconcert van Pierre Courbois met trio 3GEN3 en speciale gast, pianist Jasper van ’t Hof.

door Bouke Bijlsma

Het Bimhuis schrijft in z’n aankondiging van de livestream onder meer:
“We wilden het niet nog een keer uitstellen. Aanstaande zondag viert drummer Pierre Courbois, inmiddels 81, zijn uitgestelde 80ste verjaardag bij ons in het BIMHUIS. Nu met een gratis toegankelijke livestream die natuurlijk ook weer terug te kijken is op ons YouTube-kanaal. Hij speelt dan samen met het trio 3GEN3 bestaat uit drie generaties musici. Met naast Courbouis zelf de ervaren bassist Wiro Mahieu en het jonge saxofoontalent Jesse Schilderink, onder andere van de spraakmakende band De Raad van Toezicht. Speciale gast is pianist Jasper van ’t Hof, met wie Courbois in 1969 het invloedrijke Association PC oprichtte.”

 


Hieronder zie je de directe link naar de livestream:


Het kan mij niet gek genoeg zijn
In 2015 schreef Mark Eeftens ter ere van Pierre Courbois’ 70ste verjaardag een mooi artikel in Slagwerkkrant 157 (mei-juni 2015). Hij bezocht de drummer destijds in zijn woonboot in de prachtige Neder-Rijn nabij Arnhem en vroeg hem naar de invloed van het tellen der jaren op zijn muzikale beleving:

Ervaring en muzikaliteit blijven natuurlijk altijd groeien, maar je ziet ook wel dat oudere muzikanten (en recensenten) soms niet meer meegaan met veranderingen in de muziekwereld. Dan worden alle nieuwe ontwikkelingen afgekeurd, en hoor je steeds: het is allemaal al eens eerder gedaan, en beter...
Courbois: “Ik ken dat verschijnsel niet. Ik ben ook nergens tegen, hoewel er natuurlijk dingen zijn die ik zelf niet zou willen spelen. Maar ik hou alles bij en vind veranderingen juist leuk. Eigenlijk gebeurt er veel te weinig. Ik zit dringend te wachten op nieuwe dingen, haha! Het kan mij niet gek genoeg zijn!”

 

Je kunt het gehele interview bekijken op pdf als je onder DOWNLOAD klikt op het pdf-icoon.

zoeken
zoeken