Release van de week: De Beren Gieren - Less Is Endless

Vandaag verschenen: 3 september 2021

Muzieknieuws 10-09-2021 15:13

De Gentse jazzscene zit vol fantastische muzikanten die in verschillende samenstellingen met elkaar samenwerken. Er zijn echter maar weinig bands spannender dan het trio De Beren Gieren met drummer Simon Segers (o.a. Stadt, Absynthe Minded, Black Flower). Vandaag verschijnt hun vijfde album 'Less Is Endless', wederom een visitekaartje voor hun sterke grooves en indrukwekkende improvisaties.

Elke vrijdag verschijnen er honderden nieuwe albums. De redactie pikt er regelmatig een uit om voor te stellen, inclusief een Spotify-playlist en video.

Simon Segers is het soort drumvirtuoos dat precies weet wanneer hij het simpel en strak moet houden. Dat is bij geen enkel project van hem zo duidelijk als bij De Beren Gieren. Zo nu en dan kan hij minutenlang in dezelfde groove blijven hangen, maar door subtiele wisselingen in dynamiek de intensiteit langzaam maar zeker naar steeds grotere hoogte stuwen. Bovendien heeft hij een goed oor voor sounds, wat voor een groot deel de oorzaak is dat ieder nummer op 'Less Is Endless' een compleet andere sfeer heeft. Hier een warm, lang doorklinkende bekkenklap, dan weer strakke, moderne sounds, zoals in Stress Als Optie. En toch klinkt 'Less Is Endless' als een geheel.

Sowieso is het bewonderenswaardig hoeveel variatie het trio uit de traditionele piano-bas-drumsformatie weet te halen. De Beren Gieren staat er om bekend dat ze akoestische en elektronische elementen combineert, ze noemen zichzelf dan ook een electro-akoestisch trio. Maar hoewel er hier en daar wel wat soundscape-achtige elementen en elektronische effecten zijn, wordt het gros van de sound op 'Less Is Endless' bepaald door drie mannen die op hun instrumenten spelen. Dat Segers, pianist Fulco Ottervanger en bassist Lieven Van Pée al sinds 2009 regelmatig met elkaar spelen is te horen. Zelfs op wat abstractere momenten, zoals de eerste helft van het filmische Moments Never A Moment voelen de heren elkaar feilloos aan.

Klapstuk van 'Less Is Endless' is de ruim 18 minuten durende afsluiter A Random Walk. Het nummer bestaat uit een aantal akten, waarvan de eerste door de dreigende baslijn en het onvoorspelbare slagwerk doet denken aan de periode waarin artiesten als Miles Davis en Herbie Hancock eind jaren zestig langzaam richting fusion evolueerden. Halverwege duikt er een klein strijkers- en blazersensemble op, wat jazz en kamermuziek bij elkaar brengt, waarna een modernere passage met hiphopachtige grooves volgt. De laatste drie minuten zijn abstracter, bijna dreigend, en een bekroning van de improvisatievaardigheden van het trio.

'Less Is Endless' is sinds vandaag uit op cd, dubbel vinyl en digitaal. Zo is het album te beluisteren op de De Beren Gieren Bandcamp en via Spotify:

zoeken
zoeken