Release van de week: Iron Maiden - Senjutsu

vandaag verschenen: 3 september 2021

Muzieknieuws 03-09-2021 12:21

Iron Maiden mag je gerust zien als een van de grondleggers van het Heavy Metal genre. Al sinds eind jaren '70 zijn de Britten vrijwel continu aan het touren en sinds het eerste album uit 1980 stapelen ze succes op succes. Vandaag komt hun 17e studio-album uit, een lijvig werk van twee cd's genaamd 'Senjutsu'. En voor de fans is dat goed nieuws, want het is misschien wel hun beste album in jaren.

Elke vrijdag verschijnen er honderden nieuwe albums. De redactie pikt er regelmatig een uit om voor te stellen, inclusief een Spotify-playlist en video.

Senjutsu heeft - mede dankzij Covid- maar liefst 2 jaar op de plank gelegen. De opnames vonden al in 2019 plaats. De band zelf had het album de afgelopen twee jaar ook nauwelijks gehoord. Alleen bassist en bandleider Steve Harris had een exemplaar op een laptop staan, die naar eigenzeggen absoluut niet met het internet verbonden mocht worden. Zo ver moet je dus gaan om te voorkomen dat je muziek uitlekt.

Het nieuwe Iron Maiden album kwam dan ook voor veel mensen als een verrassing. Maiden zat nog midden in een tour die door corona 'on hold' moest worden gezet doet zanger Bruce Dickinson in interviews wat kryptische uitspraken begon te doen. Oplettende fans ontdekten vervolgens kleine aanpassingen aan de oude albumhoezen die de band op de website had staan. Het internet deed de rest.

16 juli presenteerde de band de eerste single 'The Writing on the Wall' met een mooie getekende videoclip. Een klassieke Maiden track met een vrolijk galloperende ritmesectie en een hoofdrol voor gitarist Adrian Smith. Smith drukt sowieso een stempel op dit album. Hij schreef mee aan een flink aantal songs en krijgt ook in de tracks die hij niet schreef wat meer ruimte om te soleren dan de afgelopen paar albums.

Check hier de video van Writing On The Wall:

Ook de tweede single 'Stratego' die een paar weken later online kwam is 'typisch Maiden' en doet terugdenken aan de beste tracks uit de jaren '80. Nicko McBrain laat zien dat hij ondanks zijn 69 jaar nog steeds over een van de snelste rechtervoeten in de drummerswereld beschikt. 

Het zijn twee tracks die een goede indruk geven van Iron Maiden anno 2021: een stel mannen op leeftijd, maar in de verste verte nog niet uitgeblust of blasé. En aan verse ideeën overduidelijk geen gebrek. Van het tom-heavy intro van Senjutsu tot het sferische outro van Hell on Earth. Het nieuwe Iron Maiden album staat vol muzikaal spektakel. En met een totale lengte van een uur en 20 minuten voor slechts tien tracks valt er heel wat te beleven. 

De songs zitten stuk voor stuk goed in elkaar, er wordt heerlijk organisch gespeeld, en het album is een prachtig geheel. En waar Iron Maiden voor het eerst in jaren weer in geslaagd is, is ervoor te zorgen dat alle songs op dit album écht pakken. Elke track heeft een wel een hook of riff die blijft hangen. Maiden is op Senjutsu in bloedvorm en lijkt er in geslaagd om zowel qua songwriting en performance een tandje bij te zetten. Wat ondergetekende betreft de beste Iron Maiden plaat van de afgelopen 20 jaar.

Beluister hieronder het hele album op Spotify:

 

zoeken
zoeken