Release van de week: Prince - Welcome 2 America

Vandaag verschenen: 30 juli 2021

Muzieknieuws 30-07-2021 09:06

Een heus band-album van Prince, posthuum uitgebracht, met opnames uit de Paisley Park studio die hij in 2010 maakte met bassiste Tal Wilkenfeld en drummer Chris Coleman, en prominent aanwezige zangeressen Shelby J., Elisa Dease en Liv Warfield. Toetsenist Morris Hayes kreeg de opdracht om de uiteindelijke tracklist uit het materiaal op te bouwen. Het resultaat is veel medium-tempo funk, vrij sober uitgevoerd, met fraaie baslijnen van Wilkenfeld en scherp spel van Coleman. Waarom Prince het album niet heeft uitgebracht zullen we wel nooit meer te weten komen, maar wij genieten ervan!

Elke vrijdag verschijnen er duizenden nieuwe albums. De redactie pikt er regelmatig een uit om voor te stellen, inclusief een Spotify-playlist en video.

foto boven: The Prince Estate - Kevin Mazur 

Welcome 2 America is het eerste volledige, nog niet eerder uitgebrachte studioalbum van Prince dat postuum is uitgebracht, en alweer het tiende postume album in totaal.

Opgenomen in 2010, was het album oorspronkelijk gepland voor release in 2011, waarschijnlijk als een follow-up van 20Ten en in combinatie met de Welcome 2 America Tour, die liep van december 2010 tot mei 2011.

In de lente van 2010 zat Prince met Tal Wilkenfeld en Chris Coleman in de studio voor de basisopnames, in de zomer werden de vocalen toegevoegd.

Tal Wilkenfeld
In de komende editie van De Bassist zal je een interview aantreffen met Tal Wilkenfeld. Ze verhaalt onder meer over de kennismaking met Prince: "De eerste keer dat Prince belde zei hij niet 'hey hoe is het' maar 'wat vind je van de drum rolls van Jack DeJohnette'". En: "Ik kwam een keer bij zijn huis en toen stond er een limousine, en ik vroeg 'waar gaan we heen?' maar we gingen nergens heen, we reden gewoon rondjes en luisteren naar muziek." De Bassist 58 verschijnt op 9 september.

Luister naar haar fraaie baslijnen op Check The Record:

Chris Coleman is altijd on top of it, met supersmooth en scherp spel. Luister naar Same Page, Different, waar ook Tal Wilkenfeld weer in schittert.  

Op één nummer is het de helaas ook al overleden John Blackwell die de drums speelt, 1000 Light Years From Here.

Het album opent met het titelnummer met de hoofdrol voor de drie zangeressen Shelby J., Elisa Dease en Liv Warfield.

En dan Prince zelf, die natuurlijk met de ene na de andere funky riff strooit. Weinig gitaarsolo’s deze keer. Wel op Stand Up and B Strong.

De Prince Estate brnegt een serie van vier podcasts uit over de totstandkoming van Welcome 2 America, met hosts Shelby J. en Morris Hayes. De eerste twee staan inmiddels online. 

 

Korte impressie over de making of met Shelby J. en Morris Hayes.

Het hele album: 

 

zoeken
zoeken