Release van de Week: Miles Davis - Merci Miles! Live At Vienne

Vandaag verschenen: 2 juli 2021

Muzieknieuws 02-07-2021 09:48

Precies 30 jaar + 1 dag geleden speelde Miles Davis dit concert met zijn eigen band, een van zijn laatste optredens. Drie maanden later overleed hij. Ricky Wellman, inmiddels ook al niet meer onder ons, was de drummer van deze kleine Miles band, een sextet.

Er wordt wel gezegd dat Miles zijn einde voelde naderen toen hij die eerste week van juli 1991 terugkeek op zijn carrière. Allereerst met deze voor Miles-begrippen kleine band, een sextetbezetting zoals in vroege jaren, vervolgens het concert met Quincy Jones, 8 juli op het Montreux Jazz Festival, waar hij de muziek die hij in de jaren zestig met Gil Evans maakte nog eens vertolkte, en het all-star concert op 10 juli in Parijs.  

De bands van Miles Davis waren vanaf eind jaren veertig tot begin jaren negentig een nimmer haperende kweekvijver voor drumtalent. Te beginnen met Max Roach en Kenny Clarke, via Philly Joe Jones, Jimmy Cobb, Tony Williams, Al Foster en Omar Hakim tot Ricky Wellman.  

Live At Vienne is een van de laatste concerten met zijn band, nu voor het eerst uit op cd. Met op drums Ricky Wellman, die veel te jong in 2013 overleed aan de gevolgen van alvleesklierkanker. Met Slagwerkkrant hebben we hem helaas nooit kunnen interviewen. Hij was de drummer van Miles van 1987 tot en met het laatste concert dat Miles Davis speelt, 25 augustus 1991, een maand voor zijn dood. Hij speelt karakteristieke gogo-funkbeats, te horen op de albums Amandla, Live around the world, en nu dus Live At Vienne. 

De eerste band van Ricky Wellman, geboren in 1955 in Washington DC, waren The Famous Jaguars. Hij speelde daarna bij Chuck Brown. Het verzoek bij Miles te komen spelen kwam uit het niets. Miles wilde graag een drummer die de gogo-funkbeats beheersde, en dat deed hij. En zo speelde Miles de laatste jaren met de meest rockgeoriënteerde drummer.     

Luister het album hier. 

zoeken
zoeken