In memoriam Mamady Keïta, een van 's werelds beste djembéspelers

1950-2021

Muzieknieuws 24-06-2021 22:02

Mamady Keïta, een van 's werelds beste djembéspelers, is afgelopen maandag, 21 juni 2021, op 71-jarige leeftijd overleden. Afkomstig uit Guinee, heeft hij vele jaren in Brussel gewoond, uitvalsbasis voor zijn vele reizen over de wereld, zowel als docent en als leider van zijn Sewa Kan ensemble. De gezondheid van Mamady was al een aantal jaar zwak. Hij overleed in Brussel, in bijzijn van zijn familie.

Mamady Keïta speelde in het World Drummers Ensemble tijdens A Bigger Bang, in het programma dat wij met Slagwerkkrant mochten samenstellen met o.m. Terry Bozzio, Luis Conte en Ojos de Brujo. Daar in Muziekgebouw Eindhoven speelde hij ook een indrukwekkend concert met zijn Sewa Kan. 

Bij Slagwerkkrant werden we in 1991 geattendeerd op Mamady Keïta  door de BBC-videodocumentaire Djembefola, een relaas over de terugkeer van Mamady na 25 jaar naar zijn geboortedorp in Guinee. Hieronder de volledige documentaire, die we hier laten starten op het moment van het geweldige buitenfeest in Guinee, met waanzinnig spel van Mamady. 

In 2003 publiceerden we een uitgebreid interview met Mamady, Slagwerkkrant 115, mei-juni 2003. Download het interview nu als pdf. 

 

In 2010 schreven we voorafgaand aan zijn optredens op A Bigger Bang: 'Hij combineert een geweldige techniek en enorme kracht met een grote dosis souplesse, elegantie en gevoel voor performance; een messcherpe aanslag, een keiharde sound. Hij pusht zijn percussiegroep continu naar voren, en neemt het publiek daar genadeloos in mee. Zijn ogen spuwen vuur en zijn lijf is altijd helemaal aanwezig. Ondanks al die power voel je tegelijk de compenserende sympathieke uitstraling. Dat zal het geheim zijn van het succes van de inmiddels zestigjarige Keïta. Mamady: "Er is heel veel met mij gebeurd in de vijftig jaar dat ik nu speel. In mijn dorp in Guinee ben ik geïnitieerd door de masterdrummers. Daarna ben ik terechtgekomen in wat ik noem ‘het moderne Guinese ballet’. Ik heb het 23 jaar gedaan, heb over de hele wereld getourd, medailles gekregen, djembéscholen opgericht." Hij heeft inmiddels vijftien djembéscholen over de hele wereld, van Japan via Israël tot de VS. Hij bezoekt ze jaarlijks voor workshopweken.'

De medewerkers van zijn djembeschool Tam Tam Mandingue International zetten deze tribute-video online:

Jazz Sous les Pommiers Festival 2011:

 

Interview februari dit jaar:

 

zoeken
zoeken