Alberto de Hond, pionier van de latin percussie in Nederland, is overleden

Muzikant en percussie-importeur en fabrikant, 1934-2021

Muzieknieuws 27-04-2021 10:41

Het begon allemaal bij Ritmo Natural in de jaren zestig; in die band introduceerde timbalero Alberto de Hond, samen met conguero Steve Boston en bongocero John 'Grunchi' Grunberg, percussie in Nederland. Hij was het die latin grootheden als Tito Puente naar Nederland bracht, en hij was de eerste importeur van het merk Latin Percussion. Later startte hij zijn eigen merk Supercussion. Alberto de Hond overleed afgelopen vrijdag, 23 april 2021.

Foto boven: Alberto de Hond met Steve Boston 2012 (foto Fred van Diem)

Alberto de Hond was percussiepionier. Hij was belangrijk voor de ontwikkeling van de latin muziek in Nederland, zowel muzikaal als wat betreft de instrumenten. Ook voor Slagwerkkrant was hij een belangrijke persoon. Hij was een trouw adverteerder in ons blad vanaf juli 1984. En dan hebben we het over nummer 7 van Slagwerkkrant. Hij adverteerderde zijn Supercussion stokken, door veel drummers gebruikt in die tijd, en Supercussion percussie-instrumenten. 

Latin Percussion
Martin Cohen, oprichter van het merk Latin Percussion, schreef in februari bij het overlijden van latin-ster Johhny Pacheco: "When I needed a distributor of my products in Europe he gave me the name, Alberto de Hond who became my first real customer in Europe, who helped me book the band I assembled with Tito Puente, Patato and Dandy."

Supercussion
Alberto de Hond organiseerde eind jaren zeventig tal van concerten met de Amerikaanse latin sterren. Legendarisch zijn de eerste clinics met Ttito Puente, Patato Valdez en Johnny Rodríguez in 1979, georganiseerd vanuit zijn importeurschap van LP, ofwel Latin Percussion. Ook organiseerde hij concerten met Celia Cruz (foto rechts met Patato Valdez).  Vanuit die hoedanigheid stond hij ook jaarlijks met een grote stand op North Sea Jazz waar alle latin formaties bij hem langs kwamen. Vandaar ook zijn connectie met bands als Irakere en percussionisten als Mongo Santamaria die endorser werden voor zijn eigen merk Supercussion. Later kwam hij in conflict met Martin Cohen, die iets te veel concurrentie zag in het eigen merk van Alberto de Hond, Supercussion. Het merk is na de pensionering van Alberto de Hond niet verder gegaan. 

Reünie Ritmo Natural
Maar het begon dus allemaal met Ritmo Natural. Die band kwam ter gelegenheid van de 75e verjaardag van inmiddels ook overleden Steve Boston op 1 september 2010 bij elkaar voor een reunie in een uitverkocht Bimhuis in Amsterdam (foto Hans Speekenbrink).

DVD
In 2012 kwam er ook een dubbel-cd/dvd-box uit over de geschiedenis van de band. Het vervulde Alberto de Hond met grote trots: "Eindelijk erkenning na al die jaren. Dat gevoel overheerst! Ik ben initiatiefnemer Marcel Visser van MVE Music Productions en platenmaatschappij Music & Words dan ook heel erg dankbaar voor dit prachtige eerbetoon."


In Slagwerkkrant 171, sept-okt 2012 verscheen een uitgebreid interview met Alberto de Hond naar aanleiding van de release van de dvd. Download het interview hier

Rust zacht, Alberto, en dank voor alles! 
 
 
zoeken
zoeken