Release van de Week: Liquid Tension Experiment - LTE3

Liquid Tension Experiment 3

Muzieknieuws 16-04-2021 10:19

Voor het eerst sinds 1999 brengt Liquid Tension Experiment weer nieuwe muziek uit. Om het geheugen op te frissen: het is de band van John Petrucci (gitaar), Jordan Rudess (keyboard) Tony Levin (bas) en Mike Portnoy.

Elke vrijdag verschijnen er honderden nieuwe albums. De redactie pikt er regelmatig een uit om voor te stellen, inclusief een Spotify-playlist en video.

Het album ‘3’ werd op 14 december 2020 op ludieke wijze aangekondigd, met een serie foto’s op social media van de bandleden met mondmaskers die samen LTE3 uitspelden. In augustus was het album in het geheim opgenomen in de studio van Dream Theater.

Voorafgaand aan de release verschenen de nummers ‘The Passage of Time’, ‘Beating the Odds’, en ‘Hypersonic’ al als singles van respectievelijk 7:33, 6:09 en 8:22 minuten lang. Fans van dit soort lekker lange muzikale ontdekkingsreisjes kunnen dus gerust ademhalen. De rest van de tracks varieert in lengte tussen de ingetogen 3:22 van ‘Liquid Evolution’ en de bonustrack ‘Ya Mon’ van een kwartier en vierentwintig seconden lang.

 

Dankzij corona...
Volgens drummer Mike Portnoy leidde de ‘gestoordheid van 2020’ er toe dat de band weer samen kwam. Dat liet hij weten in een interview met Revolver. ‘De pandemie, goed of slecht, gaf ons de ruimte omdat niemand van ons aan het touren was.’ Op het nummer ‘Chris & Kevin’s Amazing Odyssey’, zijn alleen hij en Tony te horen. Dit nummer met alleen de ritmesectie is de derde in een trilogie die begon met een fotograaf die de namen van de bandleden niet goed had geleerd. Eerder verschenen ‘Chris en Kevin’s Excellent Adventure’ en ‘Chris and Kevin’s Bogus Journey’.

Deluxe
De albumcover lijkt een eerbetoon aan het eerste album van LTE, met bubbels, vlekken en andere vloeibare vormen. Het album is trouwens alleen te streamen als de deluxe versie, met het standaard album als ‘disc’ één, en de bonustracks op ‘disc’ twee met geïmproviseerde jams. Dat verandert verder niets aan de luisterervaring, behalve dat je weet waar de extra’s beginnen. Voor nummers van een kwartier lang heb je ook eigenlijk een tweede fysieke disc nodig.

Luister nu het nieuwe album van LTE: Liquid Tension Experience 3

zoeken
zoeken