Tom ter Bogt bijzonder hoogleraar popmuziek

Muzieknieuws 13-12-2003 16:42

Tom ter Bogt is vrijdagmiddag 12 december officieel benoemd tot bijzonder hoogleraar popmuziek aan de Universiteit van Amsterdam. Tom ter Bogt is dat eigenlijk al sinds 1 september 2002, maar nu is het dan echt officieel, inclusief bijbehorende inaugurele rede en feestelijke borrel na afloop. Ter Bogt volgde filosoof René Boomkens op die deze functie sinds 1998 vervulde.

De leerstoel popmuziek is een initiatief van en wordt gesponsord door het Nationaal Pop Instituut en de Buma.

Tijdens de inauguratie hield Ter Bogt een oratie, waarin hij een relatie legt tussen voorkeuren voor popmuziek en de persoonlijke ontwikkeling van de luisteraar. Leidt het luisteren naar bepaalde soorten popmuziek tot probleemgedrag of heeft popmuziek juist een positieve invloed op jongeren?

Ooit heette blues al de muziek van de duivel te zijn en nog steeds worden sommige soorten popmuziek geassocieerd met "depressie, zelfmoordneigingen, afwijkend sociaal gedrag of algeheel moreel verval".

Pas sinds het begin van de jaren tachtig is serieus onderzoek gedaan naar de mogelijk negatieve of ook positieve effecten van het luisteren naar popmuziek. Ter Bogt zette in zijn oratie het sociaal-wetenschappelijke onderzoeksmateriaal daaromtrent op een rij en vulde dat aan met resultaten van eigen onderzoek in Nederland.

Ter Bogt wil de komende jaren ook onderzoek doen naar de vraag waarom de één succesvol muzikant wordt en de ander niet? Hoe popmuzikanten hun carrière ontwikkelen is nauwelijks duidelijk. Ter Bogt hoopt met dit onderzoek de eerste carrièregeschiedenis van muzikanten te schrijven.

Tom ter Bogt is momenteel tevens verbonden aan de onderzoeksgroep kinderen- en jeugdstudies van de studie Pedagogiek aan de Universiteit Utrecht.

zoeken
zoeken