'De basis moet droog ook acceptabel klinken'

Slagwerkkrant bezocht de SAE workshop drum recording

Muzieknieuws 05-06-2014 16:49

Slagwerkkant nam deel aan een verhelderende, gratis toegankelijke workshop Drum Recording in de studiofaciliteit van SAE Institute in Amsterdam, het internationale instituut dat particuliere opleidingen en cursussen aanbiedt op het gebied van creative media. Gastheren waren docent en opnametechnicus Frank de Jong en drummer Arjen Knaap (onder meer bekend van de band van gitarist Ruben Hoeke).

De Jong informeert ons eerst over het belang van de positionering van de drums in de ruimte en het effect dat deze kan hebben op de room miking. Er bestaat niet zoiets als fix it in the mix en teveel gaten willen we voorkomen; de basis moet droog ook acceptabel klinken. Referentietracks check je al voordat je opneemt, maar behoud vooral je eigen geluid.

De keuze van mics is niet alleen afhankelijk van het op te nemen instrument, maar tevens van je muziekstijl. Een jazzsetje kun je daarbij opnametechnisch vaak beschouwen als één instrument. Hoe harder de muziek wordt, des te meer er sprake is van afzonderlijke componenten. We bespreken het verschil tussen (de kleuring van) dynamische microfoons en (de transparantie van) condensators, de plaatsing van de mics en de mogelijke gevolgen voor spill en bleed.

Veel aandacht gaat naar de snaredrum, in verband met het complexe karakter van het ding. Vooral bij muziek met veel ghostnotes wordt het ondervel ge-miked. Het dichtbij miken van de snare vereist minder gain op de preamp en resulteert daarmee in minder spill. Laat de hi-hat mic af en toe ook eens weg, veelal worden ze prima opgepikt door de overheads. De Jong gebruikt een spaced pair; breed gepositioneerd net naast de drums, op basis van de three-to-one theorie: de onderlinge afstand tussen twee microfoons bestemd voor twee geluidsbronnen moet ten minste driemaal die van de microfoon tot zijn geluidsbron bedragen. 

Absolute fasereinheid hoeft niet het doel te zijn, maar je moet je geluid blijven beheersen. Een ware openbaringwas het om in de mixruimte de enorme effecten te horen die de minimale veranderingen in mic-posities teweegbrachten in het drumgeluid van drummer Knaap.

Wij danken SAE voor de gastvrijheid en verheugen ons alvast op een volgende workshop! In Rotterdam kunnen geïnteresseerde drummers terecht op 21 september 2014. Klik hier voor het overzicht van SAE Institute Rotterdam. Ook als je meer wil leren over bijvoorbeeld mixen, masteren of de muziekbusiness! 

Klik hier voor info over de Basics of Mixing (Multitrack to Stereo) workshop in Amsterdam in juli.

zoeken
zoeken