Test van de nieuwe Code drumvellen

DNA Coated, Generator, Sterling, Blast en Signal

Merknieuws 30-09-2021 07:10

Code drumvellen zijn de laatste tijd in het Verenigd Koninkrijk uitgegroeid tot een begrip. Op het vasteland van Europa zagen we de vellen nog nauwelijks, maar inmiddels heeft het Engelse merk ook voet aan de grond in Europa en worden ze in de Benelux gedistribueerd door Algam Benelux. We hebben de vellen getest in Slagwerkkrant 223. Lees de test nu ook hier op Slagwerkkrant.nl.

Voordat we overgaan tot de uitgebreide test laten we Mike Heaton, een van de oprichters van Code Drum Heads aan het woord: 

De basisgegevens voor de test
Code vellen zijn vaak net iets betaalbaarder dan die van de Amerikaanse concurrentie, maar zijn zeker niet ‘budget’. De prijs ligt, afhankelijk van het model, tot zo’n twintig procent onder de Amerikaanse. Bij de veelgebruikte 14” vellen is dat verschil minder groot, maar bij bijvoorbeeld een bassdrumvel scheelt het aanzienlijk. Op een complete set vellen kan het behoorlijk wat geld schelen.

DNA Coated
enkellaags gecoat slagvel van 10mil (0,25mm), verkrijgbaar van 6” tot en met 18”; prijsindicatie: € 14,50 (14”)

Generator
dubbellaags, half verlijmd slagvel van 7,5mil (0,18mm), verkrijgbaar van 6” tot en met 18”, prijsindicatie: € 18,84 (14”)

Signal
enkellaags van 14mil (0,33mm), verkrijgbaar van 6” tot en met 18”, bassdrummaten tot 24”, bassdrumvellen hebben een ingebouwde dempring; prijsindicatie: € 15,90 (14”), € 49,90 (22")

Sterling
dubbellaags, half verlijmd, gecoat slagvel van 2x7,5mil (0,18mm) met extra verstevigingsdot aan de onderzijde, verkrijgbaar in 13” en 14”, prijsindicatie: € 21,20 (14”)

Blast
enkellaags bassdrumvel van 10mil, (0,25mm) met ingebouwde dempring, verkrijgbaar in 18” tot en met 24”, prijsindicatie: € 43,- (22”)

Code Drum Heads
Distributie: Algam Benelux

Productieproces
Belangrijker dan de prijs is misschien wel het feit dat de vellen anders gemaakt worden. Remo, Evans en Aquarian verlijmen allemaal hun velmateriaal in de velrand. Code kiest voor een ouderwetsere aanpak: het velmateriaal zit in de spanrand geklemd. De velrand bestaat daarbij uit twee delen: een stalen binnenring waar het velmateriaal omheen gevouwen wordt, en een aluminium buitenring die volledig om de binnenring en het velmateriaal heen grijpt. Dat zorgt ervoor dat het velmateriaal muurvast op z’n plek zit. Het is een veelgebruikte techniek die vroeger ook door Ludwig en Premier werd toegepast. De vellen van DW worden nog steeds op deze manier gemaakt, en in de marchingwereld is de techniek eerder regel dan uitzondering.

De test
Code heeft er bij het maken van de velranden bepaald niet de kantjes vanaf gelopen. De randen zijn stevig uitgevoerd, en dat voegt opvallend veel gewicht aan de vellen toe. Maar ook maakt het de vellen stugger, wat weer helpt voor een stabiel stemgedrag. De vorm van de rok van het vel is iets minder uitgesproken dan bij de concurrenten, maar de pasvorm is vrijwel gelijk aan die van de Amerikaanse vellen: geen probleem dus.

Je kunt bij Code kiezen uit maar liefst twaalf verschillende drumvellen die qua samenstelling van het materiaal opvallend veel op die van de Amerikaanse concurrentie lijken. Enkellaags, dubbellaags, met ingebouwde dempring, het aanbod is heel compleet.

Wij ontvingen voor deze test twee sets die je zo’n beetje als industriestandaard kunt zien. De DNA Coated, een enkellaags gecoat vel van 10mil dikte, vergelijkbaar met Evans’ G1 of Remo’s Coated Ambassador, en de Generator, een dubbellaags vel van 2x7,5mil dik die langs de rand verlijmd is; een vel dat bij Remo al sinds jaar en dag als Pinstripe over de toonbank gaat. Daarnaast zaten in de testset nog een tweetal snaredrumvellen en twee bassdrumvellen. Maar daarover later meer.

DNA Coated
Het geeft blijk van zelfvertrouwen als je als merk de concurrentie aangaat met twee soorten vellen waarvan er letterlijk miljoenen zijn verkocht. Maar al snel blijkt dat dit niet helemaal onterecht is. De eerste test die ik bij vellen doe is kijken of een vel ‘toon’ heeft als hij uit de doos komt. Als je een enkellaags vel bij de rand pakt en er op slaat, weet je vaak al of het met het stembereik goed komt. De DNA Coated stelt wat dat betreft niet teleur. Op de trommel gemonteerd merk je wel dat je een fractie later op klank bent dan bij bijvoorbeeld een Remo of een Evans. Dat scheelt echter maar weinig en is alleen een probleem als je gewend bent blubberlaag te stemmen.

De DNA Coated heeft een vrij puntige attack en is iets scherper en pittiger dan de Amerikanen. Wat betreft toonduur en sustain heb je echter niet te klagen; die zijn dik in orde. Ook op het gebied van stembereik gaat het helemaal goed. Bij hogere velspanning wordt de puntige aanslag nog wat meer benadrukt, maar over het geheel genomen is de DNA gewoon een prima slagvel. De coating is iets minder ruw dan wat Remo gebruikt, maar weer iets ruwer dan bijvoorbeeld Evans’ UV finish. Met de slijtvastheid zat het in ieder geval tijdens de testperiode wel goed.

Generator
Dan is het de beurt aan de Generator. Ook hier merk je weer dat de vellen een fractie meer spanning nodig hebben om hun toon vrij te geven, maar het ietwat gedempte dubbellaags vel kan zonder problemen diep en laag. De Generator is zoals gezegd een langs de rand verlijmd dubbellaags vel. Dat geeft in het midden, net als bij de Pinstripe, de kenmerkende olieachtige lichtbreking waardoor de vellen sinds jaar en dag als olievellen worden aangemerkt. Maar ook bij de Code Generator zal je geen olie tussen de vellaagjes aantreffen.

De aanslag van de Generator is ondanks het ontbreken van smeermiddelen behoorlijk vet en rond. Je stok geeft een mooie volronde pets, gevolgd door een wat wollige en bolle sustain. Bij lage stemming geeft de Generator een lekker ronde en donkere sound. Stem je hoger, dan komt de aanslag van de vellen wat meer op de voorgrond te staan. Het stembereik is in de hoogte duidelijk wat beperkter dan dat van de DNA, maar dat is bij de concurrentie niet anders.

Signal
De Signal is Code’s variant op de Evans G14 of Remo Ambassador X. Het vel heeft van nature al een iets hogere toon dan de DNA, wat natuurlijk door het extra velmateriaal wordt veroorzaakt. Het stembereik is iets beperkter, maar er is wel sprake van een duidelijk gespierder attack. De Signal geeft spetterend en helder hoog, en heeft ondanks het dikkere velmateriaal een mooie open sustain. Op een snaredrum doet de Signal het natuurlijk uitstekend. We hadden in de testset alleen een 12”-model, maar dat maakte de piccolo snaredrum waar we hem op probeerden tot een messcherpe en knetterstrakke trommel. Precies wat je mag verwachten.

Sterling
Ben je op zoek naar een wat steviger en vet klinkend snaredrumvel? Dan is de Sterling een goede optie: een gecoate versie van het dubbellaagse Generator vel, mét extra stip aan de onderkant. Die stip heeft in het midden een uitsparing, net als de oude Premier vellen dat vroeger hadden. De Sterling is niet een vel dat je snel op een tom zult leggen. Hij is ook alleen leverbaar in 13” en 14”. Al moet gezegd worden dat hij het op een 14” floortom weer prima doet.

Op een snare geeft de Sterling met een medium velspanning een heel vette klap die in de meeste gevallen wel wat demping nodig gaat hebben. Hoger gestemd wordt dat allemaal aanzienlijk gecontroleerder, maar toch zul je ook dan bij de meeste snaredrums nog een beetje willen bij dempen. Het vel heeft een gespierde, vettige attack met een mooi donkere sustain en zit qua sound duidelijk in het stevige rockgenre. Niet verkeerd.

Bassdrumvellen
Op bassdrumgebied is het aanbod bij Code nog redelijk ingetogen. Als slagvel heeft het merk de Blast en de Signal.

De Blast is een enkellaags vel met ingebouwde dempring. Als iets inmiddels een industriestandaard is, is dat het wel. De Blast komt prima op klank, heeft een gecontroleerde, stevige tik en een redelijk ruim stembereik. Vergeleken met het origineel (de Remo Powerstroke 3) is de Blast iets wolliger en heeft hij iets minder sublaag, maar als je gewend bent je bassdrum extra te dempen, zal je daar weinig van merken.

De Signal is de bassdrumvariant van het eerder genoemde tomvel: iets dikker en enkellaags, maar in dit geval ook voorzien van een ingebouwde dempring. De Signal is iets meer gecontroleerd dan de Blast. De attack is duidelijks steviger, maar het iets wollige karakter blijft prima overeind. Gebruik je de Signal als slagvel en de Blast als resonansvel, dan heb je een mooie combinatie. De Blast heeft als resonansvel een fijne open sound die laaggestemd heel wat buik aan je bassdrum toevoegt. Stem je hoger, dan blijft het vel lekker meezingen om zo je bassdrumsound van een beetje lucht te voorzien.

Kortom
De eerste kennismaking met Code viel op geen enkel punt tegen. Qua sound winnen ze het makkelijk van de in China gemaakte vellen, en in vergelijking met Amerikaanse concurrenten komen ze er ook zeker niet slecht vanaf. De verschillen die er zijn, zou je nog eerder op smaak dan op kwaliteit gooien. De Codes zijn gewoon prima vellen, die daarnaast ook nog eens scherp geprijsd zijn. De afwerking is dik voor elkaar en het aanbod is behoorlijk ruim. What’s not to like?

Je kan de test als pdf downloaden. Klik hierzoeken
zoeken