Verslag van festival Trommel – de vijfde editie, met weergaloze drummers

Over Marcel Serierse, Stefan Kruger, Oke Sene, Jonas Burgwinkel en - incl video - Cornelia Nilsson

Events 11-09-2023 06:50

Tijdens de lustrumeditie van festival Trommel in de bijzondere locatie van de Jazzkerk in Aartswoud stonden vier drummers en een percussionist centraal, geprogrammeerd door Joost Patocka.

Als je ’s nachts om 12 uur terugkijkt op vier acts die vanaf 6 uur hebben opgetreden kan je alleen maar lovend zijn over hoe Joost Patocka de avond heeft samengesteld. De voor ons nog relatief onbekende drummers Jonas Burgwinkel en Cornelia Nilsson speelden de sterren van de hemel, Marcel Serierse speelde zijn eerste soloconcert ooit en Stefan Kruger en Oke Sene sloten de avond onweerstaanbaar groovend af met FaKruTu Dakar Edition. We leiden je door de avond heen, met als kers op de taart een video van het slotnummer van het Cornelia Nilsson Trio.

door Bram de Visser en Erk Willemsen 
foto's Bram de Visser

Deadeye met Jonas Burgwinkel
Drummer Jonas Burgwinkel, gitarist Reinier Baas en organist Kit Downes spelen met de traditionele combinatie van orgel, gitaar en drums. Daarmee zoeken ze de grenzen op en gaan daar regelmatig overheen, losjes klinkend maar uiterst precies gespeeld. En als er toch een orgel in een kerk zit, waarom die dan niet integreren in je muziek? Een primeur voor Aartswoud.
Het resultaat is een breed muzikaal spectrum waarbinnen jazzrock, traditionele Britse folk en 20ste-eeuwse klassieke muziek met elkaar versmelten tot onvoorspelbare, maar toch groovende ritmes en complexe, maar tegelijkertijd pakkende melodieën.
Jonas Burgwinkel dirigeert de dynamiek met enorme souplesse en gebruikt op uiterst creatieve wijze accessoires (theedoeken, geitentenen etc) om zijn sound net dat beetje extra te geven. Dat woodblock op zijn snaredrum bespeelt met ring om zijn vinger, terwijl de rest van de drumset doorraast. Fantastisch!

Marcel Serierse Trommel Solo Series
Vaste prik op Trommel is de “veteraan”. Dit keer Marcel Serierse. Voorafgaand aan zijn optreden kreeg Marcel van Joost het “Gouden Slifje”, voorheen de aanmoedigingsprijs voor aanstormend talent, nu omgedoopt tot erkenning voor een “krasse knar”. Zo’n 50 jaar geleden hoorden we al: “het zoontje van Koos Serierse kan ook al zo leuk drummen” Voor Marcel geen geitentenen en theedoeken maar een puur drumstel waarop hij een mooi opgebouwde solo van een uur speelde. Beginnend met alleen bassdrum en dan met handen, mallets, rods, brushes en stokken alle klankkleuren van de vellen en randen verkennen. Beloning: een muisstil publiek en een daverend slotapplaus.

Cornelia Nilsson Trio
Dat de lat hoog ligt bij Trommel bleek ook bij de Zweedse drumster Cornelia Nilsson. Een trio zonder akkoordinstrument geeft veel ruimte maar vraagt ook veel van de muzikanten. Nilsson speelt heel precies, met verbeten, maximaal geconcentreerde blik, intens luisterend naar contrabassist Thomas Pol en tenorsaxofonist Gideon Tazelaar. Ze gaat continu in op wat er improviserend gebeurt. Ze volgt én leidt. Gevolg is dat je continu op het puntje van je stoel zit, in afwachting van wat het trio nu weer verzint om riant voor de dag te komen.  

FaKruTu Dakar Edition met Stefan Kruger en Oke Sene
FaKruTu Dakar Edition is een muzikale ervaring die zich uitstrekt van Amsterdam tot Dakar, met drummer Stefan Kruger en djembespeler Oke Sene als in het oog springende exponenten. De knalheldere klappen van Sene zijn steeds op z’n plaats, de groove van Stefan Kruger is onweerstaanbaar. Het bijzondere van zijn rollende beats is dat heel lastig te pinpointen is wat hij nou eigenlijk doet om die beat aan het rollen te krijgen. Ieder ander die zijn ritmes zou spelen zou de boel doodspelen, maar hij niet. Integendeel. Fascinerend. De twee met de onverstoorbare baslijnen van Sean Fasciani leggen de basis voor de gitaar van Mark Tuinstra en de kora van Bao Cissoko, en voor de hemelse zang van Molla Sylla: ‘jazz met prok en twang’, zoals ze het zelf graag noemen. Een prachtige afsluiting.  

Joost Patocka en Ouwe Kaas
In eerdere edities was Joost Patocka zelf achter de drums te horen, dit keer was hij alleen presenator, maar kwam toch nog even als performer het podium op om voor te lezen uit zijn eigen magazine ‘Ouwe Kaas’. En hij presenteerde de derde editie van dit ‘trommeltijdschrift voor lezers’ bijgestaan door acteur Diederik Ebbinge die zijn hilarische verhaal; ‘laissez faire’ uit die nieuwe editie met verve voorlas, en Stefan Kruger, die zijn verhaal over 'rentals' voordroeg.

De 5de editie van Trommel vond plaats op 9 september 2023. 
Slagwerkkrant is partner van Trommel.  

zoeken
zoeken