7de editie Drumfestival Herfstfest was de beste tot nu toe

Over Zep, Hnatek, Peet, Herfst en vele anderen

Events 12-10-2021 15:39

Wat een muzikaliteit werd er zondag 10 oktober over ons heen gegoten. Een dag lang. En wat een fun ook. Koen Herfst, organisator en naamgever van het festival stond aan begin en eind zelf op het podium, van een daverend begin met de Drum Demons, de slagwerkgroep van Cesar Zuiderwijk en hemzelf, tot en met een zinderende finale met de waanzinnige, hippe, allesverslindende batucada van XammeRamme op de zaalvloer en alle drummers van de dag op het podium.

 
door Erk Willemsen - foto's Rob van Dalen 

ZEP
Onze favoriet van de dag: ZEP (foto boven). Hij speelt mee met door hemzelf geproduceerde tracks, van struikelbeats tot superkrachtige, precies gespeelde trap-beats. Zijn enthousiasme werkt aanstekelijk op het publiek, net als zijn uitleg over fills, en zijn relaas over hoe hij zich tijdens de lockdown heeft opgesloten om nieuwe tracks te maken. De drummer als producer. Check zijn Instagram en Youtube-kanaal: zó cool!


Jamie Peet 
Wat Jamie Peet speelt is van wereldniveau; in jazz geënt, maar speels naar een eigen stijl omgebogen. Hij heeft twee drumstellen naast elkaar opgesteld, de een met hooggestemde toms, snare- en bassdrum, de ander meer poppy gestemd. Hij soleert vindingrijk en speelt mee over partijen die hij eerder met toetsenisten Tony Roe en Niels Broos heeft gespeeld. Keiharde improvisatie met onnavolgbaar snel spel. John Engels, toekijkend vanaf het balkon: ‘Die gasten spelen ons er allemaal uit!’.


Arthur Hnatek 
Wat deze dag opvalt is de enorme muzikaliteit van de performances. Bepaald niet alleen powerdrummen en chops tonen, maar vooral de drums op een nieuwe manier over het voetlicht brengen. Arthut Hnatek spant de kroon daarin. Niet eerder hebben we een drummer gezien die zich liet begeleiden én leiden door modular synths; geen sequences, maar alles on the spot tot stand gebracht, getriggerd door de akoestische drums. Wat horen we? Sferen van alternatieve elektronische muziek tot harde techno aan toe, met akoestische drums als saus daaroverheen. In Slagwerkkrant 227, die in december uitkomt, vind je een interview met hem.


Camille Bigeault laat zich meer van de traditionele clinic-kant zien. Ze is de meesteres van de oneven maatsoorten en speelt die met onnavolgbare combinaties van handen en voeten; die zal een onafhankelijkheidsoorlog gegarandeerd winnen!


Opvallend: Thijs Lindhout, bekend van zijn 100% Inspiratie Podcast, presenteert een 5-stappen plan om een betere drummer te worden, en doet dan aan de hand van visuals, bekende tracks en groot spreektalent. Hij verontschuldigt zich regelmatig voor zijn drumskills, maar die mogen er ook zijn! O ja, die 5 stappen; daar komen we binnenkort in Slagwerkkrant op terug!


Jorn Duysters is dit jaar de winnaar van de Herfstfest Talentencontest. Hij is 13 jaar oud, maar komt over als een volleerd speler, die zich bovendien nog uitstekend presenteert.Slagwerkkrant Poll Awards
Bij elke editie van Herfstfest feteren we de winnaars van een Slagwerkkrant Poll Award, de drummers, percussionisten en drummerken die door lezers van Slagwerkkrant gekozen zijn tot het beste van het afgelopen seizoen. De ceremonie begint met een eerbetoon aan Oscar Kraal, die 1 april veel te jong is overleden. De lezers kenden hem maar liefst drie awards toe, wat nimmer eerder in de 37-jarige historie van de Slagwerkkrant Poll was voorgekomen. Zijn dochter Rosa neemt de drie awards in ontvangst met een klein traantje en daarna een mooie lach. Op de foto v.l.n.r. Maurits Boegman en Jean-Paul Grobben (Ableton), Marcel Willemsen (een arm zichtbaar), Ollie Schmitz, Dennis Boxem en Mark Eeftens (Slagwerkkrant), Heiko Starke (ZILDJIAN Benelux, Mapex Benelux), Hans Eijkenaar, Kevin Boone (Adams Drumworld), Koen Herfst, Eddie Claessens (Drums4Fanatics), Davy Deckmijn, Rosa Kraal, Erk Willemsen (Slagwerkkrant), Boudine Van Slobbe, Eric Dieteren, Johan Boere (Slagerij van Kampen), Joran Dijkstra (Herfstfest), Olaf Fase, Christophe Cools (Roland), John Engels Drums, Frank Jacobs (Pearl). Niet op de foto: Jeroen Bakx (Tama) en Cesar Zuiderwijk (Golden Earring); zij moesten eerder vertrekken.


Hans Eijkenaar
De uitreiking van de Slagwerkkrant Poll Awards wordt besloten met de overhandiging van de award voor Hans Eijkenaar, die direct erna zijn clinic begint met een indrukwekkend mooie solo, gevolgd door een fusioneske playalong track, om daarna vliegensvlug door het beste uit het repertoire van The Voice heen te lopen, als voorbeeld van hoe je bij zo’n opdracht snel schakelt tussen stijlen. Soepel beantwoordt Hans een aantal vragen uit het publiek. Zijn invloed: toch vooral de drummers uit de jazz en fusion, Omar Hakim, Lenny White, Tony Williams, Billy Cobham.


Koen Herfst
De ongebreidelde energie van Koen Herfst levert elk jaar weer een fantastisch drumfestival op, smaakvol geprogrammeerd met oog voor toen, nu en de toekomst. Met eveneens de complimenten voor de soepel lopende productie (Joran Dijkstra), een briljante sound (Michiel Eilbracht), mooi licht en een uitstekende sfeer. Plus een shout out naar het publiek, dat zeldzaam prettig, aandachtig, en enthousiast was. Drummers onder elkaar, dat kan gewoon niet stuk!

Herfstfest Hang
Slagwerkkrant en Herfstfest hadden op het balkon de Herfstfest Hang ingericht, een plek waar we onze gasten konden ontvangen (met dank aan Sophia en Jane!), waaronder de pollwinnaars  We waren daar zo druk mee, dat we het Herfstfest Kids programma in de Kleine Zaal niet hebben kunnen volgen, maar de kinderen hebben zich daar uitstekend vermaakt hoorden we, met onder anderen bucketdrummer Joran Dijkstra, TikTokdrummer Rens en percussiegroep 4Beat, de formatie rondom Gianna Tam en Vernon Chatlein.

Op naar volgend jaar! 

Slagwerkkrant is partner van Herfstfest.

zoeken
zoeken