De DrumDrieDaagse 2021 was een blast!

Wervelende clinics, enorme diversiteit aan drumlessen, topdocenten en enthousiaste deelnemers

Events 17-08-2021 15:08

De DrumDrieDaagse 2021 was een 'daverend succes', 'de bom', een blast', 'het mooiste weekend van het jaar', en 'onvergetelijk', om maar wat termen te noemen die ons als organisator ten deel vielen na afloop van deze driedaagse. Het gaat bij de DrumDrieDaagse net als bij de Olympische Spelen: deze editie was de beste ooit! In dit artikel een videoreportage door Keymusic TV, en een uitgebreide fotoreportage!

 


Deze 20ste (!) editie is nu al legendarisch wegens de briljante performances en clinics van Simone Sou, Nicky Loman, Rick van Wort, Hans Eijkenaar, Sloper ft Mario Goossens en Cesar Zuiderwijk en René Spierings, en het niet aflatend enthousiasme en de enorme diversiteit in vakkennis van het topdocententeam met Koen Herfst, Olaf Fase, Mark Eeftens, Fred Cohen, Dennis Boxem, Gerben de Bruijn, Tim Koning, Rob Kramer, Sarah Lavinia Feenstra en haar band The Smart, en ondergetekende.

Keymusic TV kwam de eerste dag langs en maakte deze superleuke reportage: 

De DrumDrieDaagse wordt georganiseerd door Cesar Zuiderwijk's Music Station en Slagwerkkrant, mede mogelijk gemaakt door Keymusic.

Vrijdag opende de DrumDrieDaagse, na zorgvuldige controle van de coronacheck-app  dei de deelnemers tevoren moesten tonen, met de workshop van Percossa's René Spierings die met polyritmes de ledematen had losgemaakt. Daarna waaierden de deelnemers over het Musicon-gebouw uit, op zoek naar de docent die hen dat uur drumles zou geven in een klein groepje. Alle deelnemers krijgen gedurende de drie dagen steeds een uur les van een andere docent.

De vrijdagmiddag was voor Sloper, de band van Cesar Zuiderwijk en Mario Goossens, die een exclusieve performance voor de deelnemers gaven, gevolgd door een workshop, waar deelnemers zelf met de gitaristen van Sloper konden samenspelen.

Zaterdagochtend was het Hans Eijkenaar die het ochtenduur voor rekening nam, en hoe! Een werkelijk wervelende clinic die van brushes naar fusion, naar tracks van The Voice, weer terug arriveerde bij fusion. 

Zaterdagmiddag liet Rick van Wort horen hoe hij de songs van Frae aanpakt, een van de vele vocalisten die Rick met zijn op en top hedendaagse stijl begeleidt, met behulp van backing tracks en SPD.

De zondag was voor Nicky Loman een pittige dag: om 10 uur zijn clinic doen, na zijn workshops om één uur als een speer naar het naastgelegen Zuiderpark om een uur concert met Waylon te geven, en dan weer terug voor de twee middaglessen op de DrumDrieDaagse. Zijn clinic was een prachtig inkijkje in de aanpak van de popdrummer anno 2021, met afwisseldende tracks van hem en zijn compaan Rory. 

De afsluitende clinic was voor Simone Sou, werkelijk een revelatie: zoveel intrinsieke power en spelen vanuit het hart, met ongenaakbare polyritmes uit de Braziliaanse school, met fraaie samples als begeleiding, en geweldig contact met de deelnemers in de zaal. 

Check de fotoreportage hieronder (en voor nog meer, klik boven op foto's (26)) - foto's Door Dennis Boxem, Tim Emmen, Erk Willemsen)

Sloper deed een exclusief concert voor de deelnemers, waarna Mario Goossens en Cesar Zuiderwijk de deelnemers lieten meespelen met de gitaristen van de band, ze coachend vanaf voor het podium. 

 

 

René Spierings gaf de aftrap voor de DrumDrieDaagse op vrijdagochtend met Ghanese polyritmes, begeleid door Tim Koning, Hans Eijkenaar, Cesar Zuiderwijk en Koen Herfst, door René tot 'belhamels' gedoopt, ofwel de Haghanezen! 

 

Hans Eijkenaar begon en eindigde zijn clinic vanochtend met onvoorstelbaar virtuoos uitgevoerde fusionstukken, waarin hij 'vrij' kon opereren, in contrast met de andere stukken die hij uitvoerde, afkomstig uit het repertoire van The Voice of Holland, waarin hij volgens het boekje speelt, overigens met evenredig veel plezier! 


Rick van Wort kennen we van zijn jaren bij The Refreshed Orchestra en Jett Rebel, maar sinds die tijd heeft hij ongeveer bij alles en iedereen gespeeld. Hij is een van de meestgevraagde sessiedrummers van dit moent en in zijn clinic liet hij zien wat zijn aanpak is van de drumpartijen die hij voor al die artiesten inspeelt, van Nielsson tot Frae van Vreemde Kostgangers tot Tabitha.


De zondagochtend was voor Nicky Loman, die aan de hand van tracks die hij met zijn compaan Rory maakte liet horen hoe je popdrums anoo 2021 speelt, met prachtige bekkensounds, solide bassdrum, en partijen die zoveel mogelijk in accenten de melodie volgen! 


Het was aan Simone Sou om de afsluitende clinic te doen. Het werd een overrompelende performance, waarin ze alle kanten van de Braziliaanse grooves liet zien en horen. Hypnotiserend waren de rijke sounds, polyritiek en de intrigerende combinatie van drums, percussie en zang. Schitterend hoe ze emet een paar gebaren het voltallige deelnemesveld, inclusief docenten liet particperen in complexe clave-patronen, waarop ze vervolgens de meest bijzondere improvisaties erop los liet. 

 

Als afsluiting had Fred Cohen de docenten bij elkaar getrommeld om Clapping Music van Steve Reich samen met de deelnemers uit te voeren. 

 
De deelnemers, van beginner tot gevorderd, en van alle leeftijden (jongste deelenemer was 12, de oudste 71) kregen bij aanvang een 127 pagina's tellend boek, waarin alle docenten hun lesbijdragen hadden aangeleverd. 

Met dank aan Daan van der Bruggen, Kaan Yazici voor de techniek en overall zaalmanagement, Pepijn Stutterheim voor de sound op vrijdag, Petra de Waal, Elmar de Waal, en de barmensen van Musicon, Sammy’s Delicious voor het heerlijke eten, en natuurlijk de support van Keymusic Nederland, die alle Roland elektronische drums voor de drumgroepen van Fred hebben geplaatst, aangesloten en weer afgebroken (vergeet vooral dat laatste niet :- ) Met zeker ook dank aan Joran Dijkstra, Koen Herfst en Daan Vink!

Ook de docenten inspireerden elkaar in de pauzes, v.l.n.r.: Olaf Fase, René Spierings, Mark Eeftens, Cesar Zuiderwijk, Mario Goossens en Koen Herfst.


Helemaal geweldig dat dit evenement kon doorgaan met de coronacheck aan de ingang. De 72 deelnemers (het maximum aantal) konden meedoen als ze 2x gevaccineerd waren of een Testen voor Toegang hadden gedaan. 

Op naar volgend jaar! De data: 19-20-21 augustus! 

zoeken
zoeken