Verslag Muzikantendag 2017
Bram Hakkens maakt indruk met creatieve clinic
Events 27-05-2017 09:37
Op zaterdag 20 mei vond in de Melkweg en Sugarfactory de Muzikantendag plaats. De hele dag volgden we er panels en Flits Colleges over alles - grotendeels buiten het muziekmaken om - waar je als muzikant zoal mee te maken krijgt, het Demospreekuur, en natuurlijk de clinic van Bram Hakkens, die we met Slagwerkkrant hadden opgezet.

door Steven Leijen

Bram Hakkens, bekend van Douwe Bob, Kyteman en Bewilder, speelt drie kwartier lang mee met tracks van zijn diverse projecten en beantwoordt vragen uit het publiek. Hij laat zich zien als een creatieve liedjesdrummer die vooral heel bewust nadenkt over soundkeuze. Daarom heeft hij voor deze gelegenheid dan ook twee drumkits en een aantal koffers vol met kleine percussieinstrumenten meegenomen. Ook bespreekt hij hoe bepaalde partijen tot stand zijn gekomen en hoe er in zijn diverse projecten te werk gegaan wordt. Op de Muzikantendag zijn het natuurlijk niet alleen drummers die komen kijken, maar dat heeft wel tot gevolg dat de echt inhoudelijk interessante vragen uitblijven. Desondanks vliegt de tijd voorbij, tot verbazing van Hakkens zelf: “Ik was op voorhand bang dat ik het niet vol zou krijgen,… en nu zou ik jullie eigenlijk nog zo veel meer willen vertellen!”


De Muzikantendag heeft als ondertitel “Laat je ontdekken” en een groot deel van de aanwezigen komt speciaal voor het inmiddels fameuze Demospreekuur, waar experts uit de muziekindustrie feedback geven op je muzieek. Honderden muzikanten staan dan ook al voor de opening van de uitverkochte Muzikantendag in de rij in de hoop tot ‘The next big thing’ uitgeroepen te worden. De tientallen meters lange rij tot aan de inschrijfbalie, die tot ver buiten de Melkweg doorliep, heeft zo wel iets weg van een Idols tv-aflevering. Het competitieve aspect wordt nog extra benadrukt bij het laatste onderdeel van de dag: het Demopanel. Hierbij worden ingeleverde demo’s blind uit een bak getrokken en één minuut over de speakers van de Melkweg Oude Zaal afgespeeld, om vervolgens door vier muziekprofessionals beoordeeld te worden. Later op de afterparty in de Sugarfactory verkondigt een van de muzikanten dat hij van mening was dat hij “het Demopanel had gewonnen”. De tijd zal het leren…Natuurlijk waren er nog tal van andere items deze Muzikantendag. Lees daarvoor het verslag op de site van onze collega’s van Musicmaker. Klik hier.

Bekijk hier de aftermovie van de Muzikantendag.