Impressie Adams International Percussion Festival

Met René Creemers, Ji Hye Jung, Peter Sadlo

Events 13-11-2015 13:12

Dat was een dynamisch driedaags percussiefestival met - leuk voor ons! - ook de première van de eerste clinic op het Slagwerkkrant Podium bij Adams Drumworld. René Creemers had die primeur en wist daar meteen een van de meest interessante, leerzame clinics van 2015 te geven.

Bij dit  grootse Adams International Percussion Festival in het weekend van 30 oktober waren maar liefst tien zalen en ruimtes bij Adams in Ittervoort tegelijk in gebruik. Tientallen studenten konden daar ladingen slagwerkkennis opzuigen van paukenisten, marimbaspelers, en snaredrumspelers van hoog internationaal niveau. Dat alles gesouffleerd door fraaie concerten. Slagwerkkrant snoof de sfeer op en was onder de indruk van het niveau.

Ji Hye Jung
Het is een soort snelkookpan. Zet een weekend lang zo'n zeventig leergierige slagwerkers bij een 15-tal docenten in tien lokalen en iedereen komt er klaargestoomd uit. Vooral bij de masterclasses ging het er pittig aan toe. De Koreaanse marimbaspeelster Ji Hye Jung begeleidde een Portugese student in het spelen van Bach op marimba: 'Marimbaspelers lenen vaak muziek die voor andere instrumenten geschreven is. De kunst is de marimbamuziek te laten klinken alsof het wel voor marimba geschreven is. Je moet eigenlijk die viool of cello niet meer terughoren.' En ze gaf een hele serie tips in hoe de student met meer souplesse en inleving de compositie beter zou uitvoeren, met alle aspecten van dynamiek en aanslag meegenomen die ervoor zorgen dat je een bijna nieuwe compositie aan het spelen bent.

Peter Sadlo
Alleen al als Peter Sadlo binnenkomt in de al met studenten volgepakte lesruimte voel je direct ontzag. En dat maakt hij ook waar in een masterclass waarin hij alles voorbij laat komen, van marimba tot grote trom, van pauken tot snaredrum. Op de foto is hij bezig met het snaredrumstuk Tornado. Fraai te horen hoe zijn uitvoering crispier en duidelijker was dan die van de toch al virtuoze student.

 

René Creemers
Rondom het thema  'Who is the sound engineer?? YOU are the sound engineer!!!' lagen we ademloos aan de voeten van René Creemers. Wat kan die man toch lesgeven! Hij combineerde performance met tekst en uitleg over Basics (Sitting, Grip, Motion, Strokes), Sound (Accoustic, Listening, Tone, Balance, Dynamics), Timing (Tempo, Inner Clock, Grooveplaying, LH / LF / RF-Coördination) en Phrasing (Long/Short, Playing sentences and articulation), Projection (Sending) en wist zo in iets meer dan een uurtje alle aspecten die drumspel onderscheidend maken te laten passeren.

Roundup
Het Adams International Percussion Festival duurde bij elkaar drie dagen en kende tal van masterclasses en concerten van onder anderen Niek Klein-Jan, Dominique Vleeshouwers, Nick Woud, Andrew Wiering, Jean-Baptiste Leclère, Raymond Curfs, Carlo Habets, Edith Habrakken, Drum Section Royal Marine Band, Helga Henckes, Percussion Section Philharmonie Zuidnederland, Mariano Steimberg, Bogdan Bacanu, Vincent Houdijk, Ramon Lormans, Mark Braafhart, Wave Quartet, Christoph Sitezen, Albert Straten, Emiko Uchiyama, en Temko. 

www.adams-music.com/festival 

Met dank aan Marco van de Meulenhof voor de fotografie. 

  

zoeken
zoeken