Mijn voetdrums
Blog 09-01-2014 13:46

Al een paar weken ben ik in de ban van mijn voetdrums.

Bouke's voetdrums

 

Ik gebruik ze voor een theatervoorstelling waarin ik gitaarspeel (met mijn handen) en toch een lekkere drumbeat moet neerzetten (met mijn voeten dus).

2

 

De voetdrums bestaan uit een Meinl Build Your Own Cajon en een Meinl Bongo Cajon, geplaatst op 2 rubberen Praxis automatjes.

3   3a  5

 

Ik bespeel ze met twee pedalen: een Tennisbalpedaal en een Pannenlikkerpedaal (voor bouwinstructies: zie verderop)

6      7

 

Met de Pannenlikkerpedaal bespeel ik de Bongo Cajon; voor een "snaredrumgeluid". Op het hoge deel voor een felle tik, op het lage deel voor een diepere snareklank. Hij is gemaakt van een originele Blokker pannenlikker, en om de voet waarmee ik hem bespeel bind ik ook nog een LP Foot Tambourine

4    13 VD

 

Dat klinkt zo:

 

 

En als je de Bongo Cajon omdraait en het "hoge" gedeelte bespeelt, klinkt het zo:

 

Je kunt ook varieren door bv alleen de Foot Tambourine te spelen, en daarna met de Foot Tambourine weer naar de Pannenlikkerpedaal te gaan:

 

Deze gitaar/voetdrums-setup klinkt het best in combinatie met een bas/contrabas en eventueel een accordeon of tweede gitaar. Voor het idee heb ik ff zoiets opgenomen als begeleidingstrack (in dit geval met een bas een ukekele en een shaker)

 

Hoe maak je nu die Tennisbalklopper en die Pannenlikkerklopper? Allereerst zoek je een geschikte verfroller. Daar trek je de verfroller af. Over het horizontale deel van het verfrollerframe prik je dan een tennisbal (liefst zo'n extra zachte voor kindertennis). Als je de gaatjes niet te groot maakt, blijft ie gewoon zitten. Van de pannenlikker zaag je de steel zo af dat je het restant makkelijk op het handvat van het verfrollerframe kunt plakken. Zaag het geheel in tweeen (de wijze doet dat al in een eerder stadium, maar dit is de Buurman & Buurman-methode die ik heb aangehouden...).

8  11  12

 

Tot zover mijn voetdrums. Hope you like'm!