De naaimachine - Ken Bedene
Blog 19-06-2014 00:00

Verbazing, ongeloof, gevolgd door kinderlijke blijdschap. Er zijn drummers die dat bij mij teweeg brengen. Metaldrummers vooral. Ken Bedene is er zo eentje. Ik ken hem al een tijdje van Aborted, want The Necrotic Manifesto, afgelopen mei verschenen, is niet het eerste album waarop zijn extreme partijen te horen zijn. Maar gezien had ik hem nog niet...

Ken Bedene of Aborted 

Eind mei, de dag voor FortaRock om precies te zijn, was ik op het samenzijn getiteld Buma ROCKS! in Doornroosje in Nijmegen; een conferentie voor Nederlandse heavy music-acts en zakelijk betrokkenen. Ik mocht daar een panel modereren, ofwel zorgen dat er een geanimeerd gesprek ontstond tussen de Deense boeker Jeppe Nissen, de Engelse agent Beckie Sugden en a&r-manager annex promoter Monte Malone uit de VS, met als focus het internationale bereik van metal en hardrock en hoe acts daadwerkelijk hun grenzen kunnen verleggen.

’s Avonds zag ik een vijftal showcases van ambitieuze Nederlandse bands. Purest Of Pain, Wasted Bullet, Paceshifters, Herder en Aborted speelden alle een korte set voor een goed gevulde zaal. De drummers die mij opvielen waren Joel Heijda van Wasted Bullet en Jesper Albers van Paceshifters. Joel vanwege zijn afgewogen en zelfverzekerde manier van spelen, perfect voor de aanstekelijke hardcore van zijn band. Hij was één met de rest (en dat gold net zo voor Jesper en zijn maten). Bij mijn weten speelt Joel met Promark sticks op Adams drums en Paiste bekkens, maar verschillende bands deelden een drumset tijdens Buma ROCKS!, vandaar.

Joel Heijda of Wasted Bullet Jesper Albers of Paceshifters
 Joel Heijda                                     Jesper Albers

Paceshifters is een trio uit Wijhe dat met de showcase een optreden op een vergelijkbaar festival in Denemarken verdiende, en bovendien te horen kreeg dat ze tot 3FM Serious Talent zijn verkozen. Zeer fanatiek gespeelde, meeslepende rock met een grunge-tic. Check hun Youtubekanaal voor wereldhit Drone en meer. Nieuw album in september. 
Joel en Jesper speelden onder roze en blauwe lampen, de laatste in de rook bovendien, wat een heldere foto praktisch onmogelijk maakte. In zwart-wit zie je nog wel iets. Zijn Ludwig Classic Maple, bijvoorbeeld.

Echt benieuwd was ik naar Aborted, ooit een Belgische band, tegenwoordig drievijfde Nederlands, met frontman Sven de Caluwé als enig overgebleven oerlid en drummer Ken Bedene als Amerikaanse import. Aborted heeft sinds de oprichting eind jaren negentig een wereldwijd publiek gehad. De show in Doornroosje was daarmee minder een manier om exposure in het buitenland te krijgen dan een reden om eindelijk weer eens in Nederland te spelen.

Ken Bedene, klein van stuk, kwam dozen met merchandise sjouwend Doornroosje binnen en ik trok hem meteen aan zijn wollen muts voor een gesprek. Daarvan zie je nog wel iets terug in Slagwerkkrant, zodra ik tijd heb om het uit te werken. Blijkt dat hij het vak leerde in deathmetalbands met zijn vader, voordat hij via Abysmal Dawn en Abigail Williams bij Aborted terecht kwam.

Onderstaand filmpje schoot ik met een Zoom Q4-camera, die ik ter test had meegekregen. Je kunt er veel mee, maar niet zoomen (nee, laat maar), dus Ken blijft wat verder op de achtergrond dan ik graag had gewild.

Ken's stijl is uiterst precies en afgemeten. Zonder noemenswaardig te bewegen speelt hij de snelste passages. Blastbeats als mitrailleurvuur, en elke ritme- of tempowisseling (en dat zijn er veel bij Aborted) is haarscherp getimed. Dat Ken dit alles doet op een kleine Pearl/Zildjian-kit met Axis-pedalen werkt in zijn voordeel, want zo kun je de naaimachine prima zien snorren. Als er niet teveel met de rookmachine wordt gespeeld, tenminste.

Via Ken's artist page bij Pearl kom je deze video tegen, gefilmd met een drumcam op zijn pet, of iets dergelijks. 

Nee, dan veel liever deze, van de vrienden van Sickdrummer, gefilmd in de DNA Lounge in San Francisco. Pas hier zie je het gemak waarmee deze jongen speelt. Ik heb de video al vaak gezien maar hij blijft lekker hoor!

Aborted: https://www.facebook.com/Abortedofficial