Lang leve Ray Cooper!
Blog 10-04-2014 16:28

Ray Cooper. Wat een ongelofelijke held is dat toch. Wist ik wel, maar het was even weggezakt. Hoe kom ik bij Ray Cooper? Via Elton John, natuurlijk. Zijn albums gemaakt tussen 1970 en 1976 vind ik mooi, en mijn gezinsleden ook. En er is die Disney-connectie voor de kinderen. De Elton John Band met Ray Cooper eens zien optreden? Ja, dat zou leuk zijn. John is 67, Cooper 71, maar ze toeren weer. Niet in Nederland, en sowieso niet te betalen, natuurlijk, al vallen de officiële prijzen mee bij wat 'de markt' deed toen zijn tournee werd aangekondigd. Even naar Parijs of Berlijn, het zit er niet in.

Ray Cooper 

Ik kocht dus kaartjes voor de concertfilm van de vorige show, getiteld The Million Dollar Piano. Die draaide enkele dagen in Pathé. The next best thing, hoopte ik, en dat viel best wel tegen. Het geluid was niet goed, daar in Tuschinski 2! Niks geen vette surround-ervaring, volume te laag, het geheel veel te wollig - het zal aan de productie van wat ze daar in de bios ook afspelen liggen. Maar ook aan de behoudende zaaltechniek; wedden dat Divergent of Captain America 2 tien keer zo hard en zwaar uit de speakers knallen?

Elton John Band

De show is natuurlijk zoals je mag verwachten van een Greatest-Hits-show in The Colosseum, het theater van hotel Caesars Palace, Las Vegas: gelikt, en tamelijk voorspelbaar. Elton Johns band, met oudgedienden Nigel Olsson op drums en Davey Johnstone op gitaar, doet precies wat ze moeten doen; ze zien er misschien uit alsof ze overwinteren in Benidorm, maar hun spel past de muziek naadloos.

En Elton John weet: er staat geen slecht nummer op mijn setlijst. Hij weet ook: zo dadelijk komt Ray Cooper op. Al drieënveertig jaar verbonden aan de Elton John Band. Soms een tijdje niet wegens verplichtingen met onder anderen Eric Clapton, George Harrison of Billy Joel, soms ook op tournee als duo met Elton John. Onberispelijk gekleed, geen spat veranderd. Als Ray Cooper het hoogste punt van het podium betreedt, als hij zijn mallets laat wapperen voor een bekkencrescendo, de conga's bespeelt of een tamboerijn heen en weer schudt, dan is Elton John slechts de zanger-pianist en gaat iedereen op het puntje van zijn stoel zitten. Ray Cooper liet de hele rij in de bioscoop breed grijnzen, zoals hij The Colosseum in Caesars Palace in Las Vegas liet grijnzen.

'Die man wil je niet tegenkomen in een donker steegje', aldus John over Cooper tijdens het voorstelrondje. De latere omhelzing is er een van twee goede vrienden. That's entertainment, folks.

We gniffelden om John's obligate glimlachjes naar de eerste rij. Om zijn koddige stap over het podium, zijn buiginkjes. Zijn korte monologen waren wel prima, zijn grapjes best oké. Ik zal hier niet ingaan op het waarom van de titel van de tournee en de film, wie de achtergrondzangeressen zijn of hoe de productie van de show tot stand kwam, al zijn het mooie verhalen.

Nigel OlssonNigel Olsson's DW snaredrum

Elton John is de souplesse in zijn stem kwijt maar hij speelt goed. De regie is een enkele keer wat verwarrend en de camerabeweging niet altijd synchroon met het geluid. Voor ons drummers is er genoeg te zien, met de camerabewuste Olsson achter zijn custom DW-set (Voor een interview met Nigel Olsson uit 2012, klik hier) en percussionist (annex toetsenist) John Mahon die ook continu aan het werk is. Het voorvel op de Yamaha-bassdrum die Mahon heeft staan, werd gemaakt door de firma Woodshed uit Ohio - 'in Yamaha we trust'...

John MahonJohn Mahon's set-up John Mahon's bassdrumvel

Maar het contrast tussen Mahon's presentatie en die van Cooper... Ach, er komt natuurlijk maar een iemand zo weg met live percussie spelen in popmuziek, en dat is Ray Cooper. Bekijk The Million Dollar Piano lekker thuis, en roep je kinderen erbij. Zoiets hebben ze nog nooit gezien! Ray doet niet de hele set mee mee, maar middenin de set heb je drie songs waarin hij alleen met zijn broodheer te zien en te horen is: Mona Lisas And Mad Hatters, Better Off Dead en tenslotte Indian Sunset - wat mij betreft het perfecte piano-slagwerk duet.

Elton John & Ray Cooper

Op Youtube vond ik vooral amateurvideo's met stukjes uit The Million Dollar Piano tour. En deze promo van Yamaha:

Tot slot een link, want ik mag hem niet embedden van de eigenaar, naar een tamelijk goede publieksopname van het slotstuk van de show, Circle Of Life. Deze klassieker uit The Lion King is vooral de moeite waard vanwege de totaalshots van de Band, en de wijze waarop de videoprojectie is geïntegreerd met podium én piano. Kijk maar eens vanaf minuut 3, zo ongeveer.