'Heb je nog iets leuks gehoord, deze week?' - en dat was week 9 van 2014
Blog 28-02-2014 10:44

Het is vrijdag. Laat ik mijn muziekweek eens overzien, zoals ik die beleefde achter mijn bureaus op kantoor en thuis. (Ik zeg niet dat dit een gewoonte gaat worden, soms moet er ook 'gewoon' gewerkt worden op vrijdag.) Onder anderen komen drummers Justin Brown, Spencer Prewitt en Nigel Glockler bovendrijven...

 

De fysieke dragers, dames en heren

Véél muziek ontvangen op de redactie van Slagwerkkrant, Gitarist en Interface, deze week. Veel promo-cd's en -downloads, redelijk wat finished product ook. Daarnaast een handvol streams (zodat ik de nieuwe muziek van bijvoorbeeld Di-rect niet stiekem kan verspreiden) en een enkele dvd. Ja, dat is doorwerken, want soms wil je gewoon géén nieuwe muziek, toch?

Tijdens reizen en ontbijten heb ik daarom ook oud klassiek en oude jazz gedraaid, en Behind The Sun van Motorpsycho en Emmaar van Tinariwen als oude nieuwe, maar nieuwsgierigheid neemt altijd de overhand. Daarom is de stapel toch geslonken, is de map downloads geschoond en is er een selectie gemaakt - een klein bovenlaagje dat kopij gaat opleveren voor website, (digitaal) tijdschrift en dit blog. En kun jij me de vraag stellen die muziekjournalisten zo haten: 'Heb je nog iets leuks gehoord?'

Nou, vooruit. Wat is blijven hangen... Een stream met korte fragmenten van Mutations van pianist Vijay Iyer wekte onmiddellijk mijn belangstelling. Een eerste soloalbum voor ECM - dus niet met Marcus Gilmore op drums? Nee, helaas. Maar daarvoor hebben we albums als Historicity en Accelerando (dit is een Spotify-link) van het Trio, en de herinnering aan de prachtige optredens in 2012. Mutations bevat muziek die Iyer al in 2005 schreef voor strijkkwartet Ethel, maar die, aldus de blurb bij deze release, met elke opvoering sindsdien is herzien en herbouwd. Iyer, de pianovirtuoos, de student natuurkunde, de - sinds januari van dit jaar - Professor of the Arts aan Harvard, studeerde vijftien jaar lang viool en componeerde de stukken voor Mutations op piano, viool en met behulp van de computer. Contemporain klassiek vermengd met elektronica: als je al mee zou willen drummen dan heb je in elk geval alle vrijheid! Sta je open voor muziek in al zijn gedaantes, dan zou ik dit album toch zeer zeker eens beluisteren.

Mutations - Vijay Iyer The Lucid Collective - Archspire

En wie zich aangesproken voelt, die schakelt meteen mee naar Archspire. Want dat is een band die me net zo van mijn à propos heeft gebracht als Iyer met zijn Mutations. Niet dat er in de muziek dingen gebeuren die ik nog nooit hoorde, maar Archspire presenteert zich keihard, direct en dringend. Beetje 'n low-budget-gevoel in de productie, gortdroge drum- en gitaarpartijen, en geen genade in de ritmewisselingen en blastbeats. Drummer Spencer Prewitt is zo extreem als je je maar kunt wensen. Klein van postuur, afgetraind en kaarsrecht achter zijn kit geplakt, lijkt hij vastbesloten om iedereen die twijfelt aan zijn snelheid persoonlijk van een dubbele bassdrumroffel te voorzien. Bekijk hem in actie in de studio:

Het debuutalbum van Archspire, The Lucid Collective (label: Season Of Mist) verschijnt pas op 25 april, maar hier hoor je de kant-en-klare openingstrack Lucid Collective Somnambulation, voorzien van een promovideo. Kun je zingen, zing dan mee!

 

Omdat ik al jaren geloof dat het geheim van het leven ergens tussen metal en jazz in ligt, blijven in mijn weekoverzicht vooral die genres over. Over een week is er een nieuw album van trompettist Ambrose Akinmusire te beluisteren: The Imagined Savior Is Far Easier To Paint (op Blue Note). Akinmusire was te gast op North Sea Jazz 2013, maar daar was ik niet in staat hem te gaan zien. Jammer, want wat ik op dit nieuwe album hoor bevalt mij zeer. Lyrisch, dromerig soms, zoals de albums van Brian Blade en zijn Fellowship dat kunnen zijn. Drummer is Justin Brown, vaak in Nederland te gast geweest met uiteenlopende formaties. Ik fotografeerde hem tijdens een optreden met Gilad Hekselman in december 2012.

Justin Brown � MvS

Akinmusire heeft naast Brown saxofonist Walter Smith III, pianist Sam Harris en bassist Harish Raghavan in zijn kwintet, maar opvallend op het nieuwe album zijn vooral de gasten op (meerstemmige) zang en gitaar (Charles Altura). Blue Note heeft Akinmusire's vorige album op Spotify staan (dit is een Spotify-link), mocht je je vast in willen luisteren. Ik waarschuw je echter: The Imagined Savior Is Far Easier To Paint gaat verder de diepte in.

Ambrose Akinmusire Saxon St George

Op maandag en donderdag is het altijd druk op de redactie. Ik kies mijn nieuwe muziek dan iets zorgvuldiger, om het ook de collega's naar de zin te maken (of om ze te laten lachen, dat kan ook, en Archspire was wat dat betreft een goeie voor degenen die extreme metal niet vatten). Saxon vat echter iedereen wel, en zelfs de bluesadept zat ongemerkt met het hoofd mee te knikken met drummer Nigel Glockler (op de foto hieronder tweede van links).

We draaiden cd 1 van St. George's Day Sacrifice - Live In Manchester (release: 14 maart) en hoorden zo elf tracks uit de lange geschiedenis van de band langskomen, de een nog beter uitgevoerd dan de ander. Vrienden van mij die Saxon vorig jaar in Nederland zagen optreden waren al aangenaam verrast en dit livealbum stelt dus ook geenszins teleur.

Saxon, 2013

Na een paar nummers merkte collega Dennis Boxem naast mij op: 'Zo klinken maar weinig livealbums meer.' Dennis is van de Iron Maiden-fanclub, en hij weet dus hoe de New Wave Of British Heavy Metal hoort te klinken, maar verdomd als ik niet net bedacht dat deze Saxon-opname a. erg lekker klonk en b. me qua sfeer zelfs aan Maidens Live After Death deed denken.

Saxons zanger Biff Byford produceerde de opnames, die vervolgens werden gemixed en gemastered door Andy Sneap. Een topklus, wat mij betreft. Dat hoor je overigens niet in deze amateurvideo, geschoten tijdens de betreffende show op 23 april 2013, maar hij bevat wel de drumsolo van Glockler!

Marlies, die de promotie doet voor Saxons label UDR, mailde mij dat cd 2 van St. George's Day Sacrifice nagestuurd wordt. Ik heb dus nog een uurtje dikke nostalgische pret tegoed, met ook Wheels Of Steel, Strong Arm Of The Law, Denim And Leather en natuurlijk Princess Of The Night. Kom maar op!

Tot slot even terug naar Vijay Iyer. Ik kan je echt aanraden naar Mutations te luisteren. Ga even zitten voor deze video over de totstandkoming van de plaat en je begrijpt wel waarom: