Drummer zonder hoofd, deel 3: Kenneth Kapstad
Blog 21-02-2014 10:47

Kenneth Kapstad zonder hoofdKenneth Kapstad stond in Slagwerkkrant 177. Hij komt uit de buurt van Trondheim in Noorwegen en speelt sinds 2008 in Motorpsycho. Behind The Sun is het zesde studioalbum van de band waarop hij te horen is. Hij drumt heel mooi.

 

Motorpsycho is zo'n band met een cultaanhang. Fans die tientallen concerten hebben bezocht en die zelfs met de band meereizen als ze Europa rondgaan. Honderden bootlegs zijn ervan te vinden, en, zo schreef ik al in Slagwerkkrant, achter de ogenschijnlijk spaarzaam ingerichte website motorpsycho.fix.no gaat een universum aan informatie, beeld en geluid schuil.

Toch was het in de Melkweg niet druk, vorig jaar mei. Ik kreeg alle tijd en ruimte om met Kenneth Kapstad te praten en hem fotograferen was geen probleem. Zijn acryl Ruff drumstel (afkomstig van een Noors eenmansbedrijfje) was mooi uitgelicht, dus het was een kwestie van genieten en schieten. Kapstad heeft een voorliefde voor de Signature Dark Energy serie van Paiste, maar zijn rides zijn de Twenty Masters Collection Dark Crisp Ride (rechts) en de Twenty Masters Collection Dark Crashride (links bij de hihat).

Kenneth Kapstad

Behind The Sun (Stickman/Konkurrent) klinkt niet heel anders dan Still Life With Eggplant dat een jaar geleden verscheen. De gitaren van Hans Magnus Ryan, de baspartijen van Bent Saether, extra's als mellotrons en meer gitaar (Reine Fiske, die ook meedeed tijdens de laatste tournees) en strijkers op enkele tracks, zorgen voor veelkleurige, psychedelisch aandoende classic jamrock - onmiskenbaar Motorpsycho voor wie de band al eens gehoord heeft.

Beste tracks vind ik die waarin een losse structuur ruimte geeft aan improvisatie en dynamiek - ach, waarin het gewoon ontieglijk meeslepend is wat we horen. Kvaestor is een goed voorbeeld hiervan, met zijn 7.09 minuten, evenals de golvende afsluiter Hell, Part 7: Victim Of Rock. Kapstad stuwt ook een kortere track als The Magic & The Wonder (A Love Theme) heerlijk op, met drums en bekkens die klinken en leven.

In deze teaser zie je de band in de studio werken aan Where Greyhounds Dare, een stuk muziek dat uiteindelijk is ingepast in voornoemd Kvaestor. Kapstad heeft een andere selectie bekkens dan op het podium. Op Spotify vind je Motorpsycho niet, dus je zult het wat dit blog betreft even met dit stukje moeten doen...

Behind The Sun