Drummer zonder hoofd, deel 1: Josh Block
Blog 08-01-2014 12:14

Josh Block, C&C Drums promo

Eh, drummer zonder hoofd? Ja, en dat komt zo: sinds ik zelf drummers fotografeer voor Slagwerkkrant, merk ik wat een gedoe het vaak is om de mens en het instrument op een sprekende manier in beeld te krijgen.

Zelfs bij iemand achter een vierdelige jazzset is het nog zoeken naar de juiste hoek om standaards, trommels en bekkens op een beschaafde manier te combineren met de mens zelf - en dan ook weer niet al te wild bewegen, alstublieft. Met name op festivals, als je je met je collega's voor de rand van een iets te hoog podium bevindt, is het lachen geblazen. Ik wil je op deze blogpagina's daarom graag een paar hoofdloze drummers voorstellen. Om te beginnen Josh Block, naar aanleiding van bovenstaande foto (niet door mijzelf geschoten).

Josh Block speelt bij White Denim. Dat vind ik een geweldige band. Inclusief een start in eigen beheer maakte het kwartet uit Austin sinds 2008 vijf albums, en ik vind dat iedereen ze zou moeten horen. Daarom om te beginnen deze playlist, ter begeleiding bij het lezen:

Corsicana Lemonade is in november 2013 verschenen, en White Denim heeft daarna gespeeld in Vera (Groningen) en tijdens Crossing Border (Den Haag) - waar ik niet was. Ik heb ze nooit gezien, ook niet eerder op Lowlands of in Paradiso. Geeft niet, komt nog wel, 16 mei in de Melkweg bijvoorbeeld, maar ik was nu toch even op zoek naar wat foto's en video's van de heren. Omdat ik een hekel heb aan bandfoto's van mannetjes op een rijtje, begin ik vaak met zoeken naar speelfoto's, in dit geval van drummer Josh Block. Hij speelt op drums van de C&C Custom Drum Co., een merk dat heel de Amerikaanse indiescene lijkt te domineren. Natuurlijk vind je op de website van deze drumbouwer uit Missouri een lijst met 'hun' artiesten, en raad eens wie daar met zijn hoofd grotendeels schuilgaat achter een 20" crash? Jawel, Josh Block. Hij had al een streepje voor, maar dit maakt hem voor mij dubbel zo inspirerend!

Josh heeft op vorige albums van White Denim tevens de rol van producer op zich genomen, tot Wilco's Jeff Tweedy de groep uitnodigde om opnames te komen maken in Wilco's eigen studio annex oefenruimte, The Loft in Chicago. Tweedy zat zo nu en dan achter de knoppen en mixte het geheel, en voor het eerst nam White Denim muziek op als bevonden zij zich in een livesetting, zoals hier:

Josh Block (� Music Snobbery)

Ik vind dat dat aan Corsicana Lemonade is af te horen. Zonder alteveel overdubs klinkt de muziek intiem, alsof de vier mannen op elkaars lip staan om elkaar gemakkelijker op te kunnen stuwen in solo's en breaks. Nog altijd put de band uit de muzikale bron van de jaren zeventig, waarin rock, funk en fusion naadloos in elkaar over kunnen vloeien. Véél spelen is toegestaan, voor ieder bandlid, en dat levert verbazingwekkende momenten op zonder dat je ooit het liedje kwijtraakt. Block's drumwerk spettert en sprankelt, ook al is de energie van grunge uit de vroege jaren negentig, die albums als Fits en Last Day Of Summer kenmerkt, ingeruild voor een afgepaster gitaarpopgevoel.

Josh Block sJosh Blockpeelt zoveel lekkere grooves op de albums van White Denim dat ik ze gerust achter elkaar in de repeat kan beluisteren, maar om het je toch iets makkelijker te maken tot slot van dit stukje twee voorbeelden: Anvil Everything uit een webcast voor HearYa.com in 2011, en River To Consider, opgenomen tijdens het Bonnaroo festival in juni 2012. Enjoy!

 

O ja. Op de website van de band vind je een lekker brak Instagramfilmpje van Josh in de eindbreak van een van de songs, live in Vera. Ook gaaf!