NAMM show 2019 - de rest van al het nieuws en de videoreportages

Alle nieuwtjes die je nog niet online las

Slagwerkkrant Plus 22-02-2019 12:02

In de nieuwe Slagwerkkrant lees je het meer dan complete Namm verslag, maar ook hier online willen we je natuurlijk al het nieuws van het afgelopen jaar meegeven. Dat lees je dus in dit gigantische artikel, waar we voor het gemak ook nog even alle video's die we al op Facebook plaatsten in hebben gezet.

In het artikel hieronder zie je de zeven video's die we tijdens de NAMM show op facebook zetten. Dennis Boxem neemt jullie mee langs British Drum Company, Zildjian, Paiste, Remo, Ludwig. We trappen af met een video van de gigantische drumkit die bij A&F te zien en te horen was.

 






Tijdens en vlak voor de NAMM plaatsten we al een zevental nieuws-items met een deel van het NAMM-nieuws. Die kun je hier teruglezen:

NAMM deel 1: Paiste
NAMM deel 2: Pearl
NAMM deel 3: DW
NAMM deel 4: Yamaha
NAMM deel 5: Zildjian
NAMM deel 6: Meinl

De NAMM show was dit jaar wat ingetogener dan gebruikelijk. Aan bekende drummers geen gebrek, maar op het gebied van nieuwe producten was het relatief rustig. En waar de merken voorgaande jaren hun nieuws tot de dag van opening verborgen hielden, waren er dit jaar meer dan ooit merken die eerder met hun nieuws op de proppen kwamen. Toch viel er ook dit jaar weer heel veel nieuws te ontdekken.

De drumfabrikanten lijken meer en meer de social media te ontdekken, en dus proberen sommige merken elkaar de loef af te steken met kekke filmpjes en exclusieve content. Ook de timing van het nieuws is daar extra belangrijk, want je wilt natuurlijk niet ondersneeuwen onder een barrage van nieuws. Dat zorgt ervoor dat merken op zo’n grote beurs vaker kiezen voor een wat kleinere stand, en dat het nieuws ook wat meer verspreid wordt over het jaar. En eigenlijk is dat laatste best lekker, want dat betekent dat we ook later in dit jaar nog wat hebben om naar uit te kijken. De trends van dit jaar laten zich nog moeilijk uittekenen. Duidelijk is wel dat het direct drive-pedaal in ieder geval het hardware-item van het komende jaar is.

SABIAN
Op bekkengebied is het meest besproken nieuws geen nieuw bekken, maar een nieuw logo. Sabian vervangt na bijna 37 jaar namelijk z’n logo, en dat viel niet overal in goede aarde. Vooral op Facebook was het nieuwe logo het gesprek van de week. Met het nieuwe logo wil Sabian een jonger publiek aanspreken en een wat rebelser imago uitstralen. Of dat gaat lukken? In ieder geval staat het merk nu weer midden in de aandacht.

Met alle drukte zou je bijna vergeten dat er nog ander nieuws was dat wél over bekkens ging. De AAX-serie gaat namelijk uitgebreid op de schop. Het aantal modellen wordt teruggebracht, en de typeaanduidingen worden versimpeld. Crashes worden gewoon weer aangeduid met Medium, Thin en Heavy bijvoorbeeld. Goedverkopende modellen als de Xplosion crashes en de AAX Omni blijven gewoon verkrijgbaar.

ISTANBUL MEHMET
Istanbul Mehmet heeft voor een interessante aankleding van de stand gekozen: bekkens met nepbaarden, brillen, en zelfs een hanenkam,waardoor er een soort gezichten ontstaan. Maar ook op bekkengebied had de kleinere van de twee Istanbuls nieuws: De Legend Dry, een beheerste droge en donkere reeks bekkens die complex klinkt, maar niet zo extreem is als veel van de droge bekkens die je bij andere bekkenmerken ziet. Droog met een beetje lucht, om het zo maar te zeggen. Binnen de Legend Dry-reeks heb je keuze uit crashes, hihats en rides.


BDC

British Drum Company komt met een nieuwe limited edition drumkit, maar wijkt daarbij af van de gebaande paden. De set is namelijk alleen gelimiteerd wat betreft de finish. Die is gemaakt van Spalted Beech; beukenhout dat tijdens het groeien te maken heeft gehad met een schimmelinfectie waardoor er een heel bijzondere tekening in het fineer ontstaat. Je kunt deze finish op elke maat trommel krijgen, maar de voorraad is beperkt, en alleen in 2019 leverbaar. Wacht je te lang met bestellen, dan kan het dus zijn dat je achter het net vist.

Naast de nieuwe drumkit toonde BDC ook twee nieuwe snaredrums. De eerste is de Aviator; een 14”x5½” snaredrum gemaakt van naadloos aluminium. Je zou hem kunnen zien als het Britse antwoord op Ludwig’s Acrolite. De Archer is een 14”x5½” snaredrum gemaakt van English Yew, een taxussoort die in de middeleeuwen gebruikt werd voor het maken van handbogen. De Archer is voorzien van mooie ouderwetse single flange spanranden die met klauwtjes op hun plek worden gehouden.

Keo Percussion is een afgeleide van British Drum Company. Het merk gooide eerder al hoge ogen met een aantal leuke accessoires en de Nicko McBrain Boomer practice pad. Keo maakt veelvuldig gebruik van de restmaterialen van BDC, en dat resulteert in legio leuke items. Flinterdunne houten verstevigingsringen voor je bassdrumgat bijvoorbeeld, maar ook een leuk arsenaal aan snaredrumaccessoires. Er was al een houten frame met tamboerijnschellen dat je op je snaredrum kunt leggen, maar daar komt nu een houten dempblokje bij.

SONOR
Sonor heeft een aantal kleine wijzigingen toegepast op de Prolite-serie. Allereerst zijn er drie nieuwe finishes. Een nieuwe matte Elder Tree fineerlaag en twee speciale hoogglans lakken: Fiery Red en Snow Tiger. Bij de beide lakfinishes is de nerf van de buitenste houtlaag extra benadrukt, en daardoor ontstaat een behoorlijk spectaculaire tekening. Ook nieuw is dat de standaard Prolite set-ups iets zijn veranderd. De 22” en 20” bassdrums zijn nu nog maar 16” diep in plaats van 17½” en ook de 12” toms zijn met een diepte van 8” weer terug naar een wat meer standaard diepte.

Niet helemaal nieuw meer (want ruim voor de NAMM geïntroduceerd) is de 2.0-versie van het Perfect Balance pedaal. Het ingewikkelde inklapmechaniek is vervangen voor een standaard frame, en ook de bevestiging aan de bassdrumspanrand is weer gewoon ouderwets, maar dat levert wel een pedaal op met een identiek spelgevoel als het duurdere model voor een veel lagere prijs. De originele versie van het Perfect Balance pedaal blijft ook gewoon leverbaar.

GRETSCH
Gretsch heeft in de betaalbare Catalina kit een nieuwe Special Edition-uitvoering. De set heeft een 7-laags volledige berken ketel, wat minder scherpe draagranden onder een hoek van 30 graden, een mooie ronde ‘Gas Cap’ tommount op de bassdrum, geïsoleerde tomophanging en klassiek ogende vleugelmoeren op alle drums. De Catalina Special Edition is er in een matzwarte en Blue Silver Duco finish en twee verschillende shellpacks. De Catalina Maple heeft een nieuwe finish, genaamd Black Stardust. De Catalina Club sets hebben nu als extra optie een Bronze Sparkle finish.

Bij de duurdere sets heeft Gretsch een nieuwe Micro Kit in de Brooklyn-serie: De set heeft een 16”x12” bassdrum, 10”x7” tom, een 13”x12” floortom en een 13”x4½” snaredrum. Het kleinood heeft een zeslaags ketel met esdoorn en populierenhout. De tombrackets zitten direct op de ketel geschroefd, en de bassdrum is voorzien van een riser. De prijs is iets minder klein dan de drumkit, want in de VS kost de set al bijna 3.200 dollar.

Bij de USA Custom is er een nieuwe, extreem gelimiteerde Red Gum Exotic houtfineer. De sets hebben de gewone maple/gum-ketel, voorzien van Silver Sealer aan de binnenkant. De buitenzijde is echter afgewerkt met ouderwetse Nitrocellulose lak. Bijzonder. In totaal zijn er vijftig sets verkrijgbaar, verdeeld over twee verschillende set-ups.

TAMA
Van Tama hadden we je op de website al heel wat nieuws laten zien. Natuurlijk was de nieuwe Starclassic Walnut Birch een van de belangrijkste blikvangers op de site, maar ook de Silverstar Exotic, de Club Jam Mini, en de vernieuwde Imperialstar stonden in the picture. Wil je dat allemaal nog eens terugzien, check dan onze video op Slagwerkkrant.nl. Onze test van de Starclassic Walnut Birch lees je al op pagina 52 van dit nummer.

Naast het al bekende nieuws had Tama nog twee verrassingen in petto. De eerste was waarschijnlijk het belangrijkste hardwarenieuws van de show: het Dyna-Sync drumpedaal. Daarmee stapt Tama eindelijk in de markt van de direct drive-pedalen, en dat doen ze niet halfslachtig. Het Dyna Sync pedaal staat namelijk bol van de nieuwe ontwerpen. De volledige overbrenging tussen klopper en voetblad is aan te passen. Niet alleen de stand van de klopper en het voetblad, maar ook de hoek van de directe overbrenging: van gelijkmatig naar hoekig. Daarnaast is de direct drive-overbrenging zo in elkaar gezet dat er geen laterale kracht op de overbrenging kan worden uitgeoefend, daardoor gaat er nergens energie verloren. De trekveer kan tijdens het intrappen meekantelen, zodat de veer altijd recht wordt uitgetrokken en er zo min mogelijk energie verloren gaat. Het hielstuk is nog maar eens een keer onder de loep genomen en is nu voorzien van een schouderlager van Oiles.

Staal met walnoot
Ook de bassdrumklem werd onder handen genomen, en zelfs de Cobra Coil werd aangepast: de Dyna Sync heeft een veer onder het voetblad die anderhalf keer zo dik is als het origineel. Grappig genoeg heeft Tama bij dit hypermoderne pedaal gekozen voor een relatief klassieke rode vilten klopper, die licht taps toeloopt. De prijs van de Dyna Sync ligt boven de Iron Cobra en Speed Cobra, maar is vergeleken met de meeste direct-drive pedalen erg scherp.

Voor de tweede verassing heeft Ronald Bruner jr. in samenwerking met Tama een heel bijzondere signature-snaredrum ontworpen. Zijn signature heeft namelijk een stalen ketel waarin een walnoten ketel is aangebracht. De 14”x5½” snaredrum heeft een 1mm dikke ketel met daarbinnen zes laagjes walnotenhout. De ketel heeft een rood metallic finish, afgezet met zwarte spanbokken en gegoten spanranden.

LP
Je kunt er de klok op gelijk zetten: iedere vijf jaar komt LP met een nieuwe Limited Edition conga- en bongoset om het jubileum van de oprichting te vieren. Dit jaar bestaat het merk alweer 55 jaar, en dat vieren ze met een redelijk ingetogen set van quinto, conga en tumba, gemaakt van een lichtgewicht vurenhout uit Nieuw-Zeeland. De ketels zijn bewerkt met een brander, waardoor de natuurlijke nerf van het hout veel meer naar voren komt, en vervolgens is er een Candy Black Fade laklaag overheen gezet. De conga’s hebben de gepatenteerde Top Tuning Comfort Curve spanranden en hebben een mooie badge die stilstaat bij het 55-jarig jubileum. In dezelfde finish is zoals gezegd ook een set bongo’s leverbaar.

Karl Perazzo breidt zijn signature-serie nog maar eens uit met een set conga’s en bongo’s. In dit geval zijn ze gemaakt van met kevlar versterkt fiberglas. Die kunnen dus tegen een stootje. De nieuwe Perazzo trommels zijn afgewerkt in dezelfde Sugar Skull finish die hij momenteel bij Santana gebruikt. Die finish staat in het teken van de Mexicaanse Dios de los Muertes-festiviteiten.

Luguber
In hetzelfde wat lugubere thema komt LP met de Skull Shakers: drie schedelvormige shakers met verschillende vulling in zwart, rood en toepasselijk glow in the dark.

Voor cajónspelers, of liever drummers die het ‘met een cajón moeten doen’, is er de Box kit: een cajón met drie verschillende slagoppervlakken (bovenkant en beide zijkanten) die je met brushes of rods kunt bespelen. De Box kit wordt geleverd met een speciaal cajónpedaal dat aan de zijkant tegen de cajón slaat. Je gaat erachter zitten alsof het een normale trommel is, en met een extra hihatpedaal speel je gewoon doodnormaal je drumgrooves, maar dan op een cajón.

LUDWIG
Ludwig bestaat in 2019 maar liefst 110 jaar, en dat vieren ze met twee heel bijzondere limited edition drumkits. De eerste is een Legacy Mahogany drumkit met een bijzondere Diamond Flash Inlay; een ruitvormige inlay gemaakt van geel en blauw gekleurd hout. De ketels van de set zijn de gewone drielaags Legacy Mahogany constructie, en je bent qua keuze beperkt tot een 22”x14” bassdrum met 16”x16” floortom en 13” x9” tom. Er is ook een 14” x6½” snaredrum verkrijgbaar. Er worden maar twintig van deze sets gemaakt, en voor de drie drums zonder snaredrum moet je al denken aan een bedrag rond de 7.000 euro. Au...

De Legacy Mahogany Van Buren heeft een Legacy ketel met een naturel finish en is voorzien van esdoorn spanranden met inlay op alle drums. Deze set is verkrijgbaar in een set-up met 24”x14” bassdrum, 16”x16” floortom en 13”x9”tom, en naast de 14”x6½” snaredrum is er ook nog een losse 18”x16” floortom leverbaar. De Van Buren is iets minder ‘limited’ dan de Diamond Flash kit. Hij is namelijk alleen in 2019 te bestellen, maar het aantal sets dat dit jaar wordt gemaakt, is in principe niet beperkt. Bij de gewone Legacy Mahogany zijn er vier nieuwe finishes: White Strate, Avocado Strata, Burgundy Mist en Copper Rose Mist.

110th Anniversary
De Heirloom Black Brass snaredrum heeft een mooie brushed messing finish en zijn voorzien van hoogglanzende messing gegoten spanranden, snaredrummechaniek en spanbokken. De Heirloom Black Brass is verkrijgbaar in 14”x5½” en 14”x7”. Beide snares hebben een speciale 110th Anniversary badge en een speciale 110th Anniversary snaredrumtas.

Ook bij de Black Beauty serie is er een speciale 110th Anniversary-editie. Deze heeft mooie vintage single flange spanranden die met klauwtjes op hun plek worden gehouden, en heeft – bijzonder bij een Black Beauty – maar acht spanbouten per vel.

De ‘Super’ snaredrums zijn nieuwe snaredrums gebaseerd op een reeks die Ludwig in de jaren zestig al had. De Super Ludwig heeft een chrome over brass ketel, en de Super Brass heeft een gelakte gepolijste messing ketel. Beide snaredrums hebben vernikkelde hardware en natuurlijk een naadloze ketel. Beide zijn verkrijgbaar in 14”x5½” en 13”x6½”.

Nieuw en oud
De Aged Exotic Avondire snaredrums zijn gemaakt van tien lagen esdoorn, afgewerkt met een buitenlaag van hoogglanzend gelakt Avondire hout. Geheel in lijn met het jubileum worden er 110 snaredrums gemaakt in deze finish. Je kunt kiezen tussen 14”x7” en 14”x5½”.

Niet limited, maar wel nieuw en oud tegelijk zijn de Jazz Fest snaredrums. Alleen verkrijgbaar in 14”x5½”, maar wel met de 3-laags Legacy Mahogany ketel, vintage ‘64 style snarenbed, acht doorlopende spanbokken en een in drie stappen verstelbare baseball-bat binnendemper. Zelfs de Reso Coat lak aan de binnenkant van de ketel ontbreekt niet. De Jazz Fest snares zijn verkrijgbaar in Black Galaxy, Vintage Black Oyster, Vintage Blue Oyster en Mod Orange finishes.

Tot slot heeft Ludwig het kleurenpalet van de Neusonic uitgebreid met een opvallende Coral Red.

SHURE
Shure heeft op microfoonnieuws niets nieuws voor drummers, maar niettemin heeft het merk groot nieuws. Onder de titel Drum Mastery organiseert het merk namelijk een grote online drumwedstrijd. Meedoen is simpel: stuur een video van jezelf naar Shure, en wie weet maak je kans op 5.000 euro aan Shure gear, en een reis naar Londen voor een privé workshop van Ash Soan over studiodrummen, en een gerenommeerde studiotechnicus die je alles vertelt over het goed uitmiken van een drumkit. Je hoeft geen Shure mics te hebben om mee te doen.

GIBRALTAR
Hardwaregigant Gibraltar heeft veel nieuws dit jaar. Bij het Stealth reksysteem zijn er legio nieuwe sets die je naar wens eindeloos kunt uitbreiden met extra klemmen. Er is nu ook een nieuw E-rack, speciaal gemaakt voor wie het originele rack van zijn elektronische kit niet goed genoeg vond. De Gibraltar-versie staat als het spreekwoordelijke huis.

Er is ook een nieuwe bekkenarm met tandloze tilter waarvan de hengel in lengte te verstellen is. En dat is eigenlijk best handig, want dat scheelt een hoop gehannes met te lange bekkenarmen. Ook is er een nieuwe hardwaretas die je tevens als rugtas kunt dragen. Het ding is vrij groot, dus als je hem volgooit, moet je wel eerst naar de sportschool.

Tot slot een accessoire dat iedere moderne drummer wel kan gebruiken: een bassdrummount voor je smartphone. Het ding is voorzien van vier stevige in rubber gevatte armpjes en heeft ook aan de achterkant een dikke plak rubber zodat je telefoon geen kant op kan.

Koeler achterwerk
Belangrijkste nieuws is echter het G-class direct drive-pedaal. Net als Yamaha en Tama stort Gibraltar zich namelijk dit jaar op de direct drive-pedalen, maar dat doen ze niet alleen met hun top of the line G-class pedalen, maar ook met de meer betaalbaardere versie uit de 6000-serie. Beide pedalen hebben een relatief simpele maar stevig uitgevoerde direct drive-overbrenging tussen voetblad en klopperas.

Ook voor je achterwerk is er goed nieuws, met vier stevige, nieuwe krukken. De Quarter Panel krukken hebben een lekker opvallende cover uit vier delen, en zijn verder gewoon gedegen en stabiel. De 9800S-AB is een grote drumkruk voor de drummer die veel uren maakt. Hij heeft een dikke, stevige zitting en een verstelbare rugsteun. De Airtech kruk heeft iets bijzonders: een gaasachtige bovenkant die ademt, waardoor je tijdens hete gigs een koeler achterwerk houdt

ATV
Elektronicamerk ATV zet flink door. De nieuwe aDrums Artist Pro sets zijn gemaakt van zes lagen esdoorn en afgewerkt met een keurige finish en messcherpe draagranden. Dat geeft je als drummer de mogelijkheid de set ook akoestisch of als hybride met gewone drumvellen te gebruiken. In een poging om e-cymbals eruit te laten zien als echte bekkens gaat het merk wel heel ver. Aan het scala van keuzemogelijkheden is nu ook een effectbekken toegevoegd vol met gaten. Voor de klank maakt dat natuurlijk niets uit, want het blijft gewoon een pad.

Voor de bijzondere A-frame elektronische percussiepad is net een grote software-update uitgekomen die je nog meer expressiemogelijkheden geeft. Voor de ATV aD5 staan dit jaar nog twee grote software-updates in de planning.


REMO
De Colortone vellen waren door Remo letterlijk niet aan te slepen het afgelopen jaar, en daarom komt het merk nu met nog twee nieuwe kleuren. Er zijn een roze en een paarse variant toegevoegd aan het kleurenpalet.

Verder komt Remo met twee nieuwe bassdrumdempers. De eerste is een variant op de aloude Muff’l, het met schuim gevulde kunststof bakje dat je tussen je vel en je bassdrumketel kunt plaatsen. De Sub Muff’l is een aanzienlijk slimmere variant. De Sub Muff’l; is een kunststof ring die tussen je velrand en de spanrand van de bassdrum klemt. Daarbij raakt hij het vel niet, en het ding zelf heeft dan ook geen invloed op de klank. Er zit echter een in vier delen gesneden schuimrubber ring bij, en door meer of minder delen toe te voegen kun je heel gemakkelijk van buitenaf de hoeveelheid demping regelen.

Samen met Dave Weckl ontwikkelde Remo een behoorlijk vintage ogende buitendemper voor je bassdrum. De Weckl-variant is echter wel heel goed te verstellen: de druk die je op het bassdrumvel uitoefent, is te bepalen, en je kunt het dempvilt een paar centimeter naar binnen of naar buiten verplaatsen voor meer of minder demping.

VIC FIRTH   
Inspiratie komt uit onverwachte hoeken. De lange freestyle skateboards vormen bij Vic Firth namelijk de aanleiding voor de Freestyle stokken: een reeks extra lange stokken met een verlengde taper, die je een betere rebound en een compleet ander spelgevoel geven. Lang zijn ze zeker, want met 43,18 centimeter lengte krijg je drie centimeter meer stok dan gemiddeld. Er is keuze uit vijf modellen: 5A, 5B, 7A, 55A en 85A.

Ook nieuw is de Symphonic Collection SCS1, een stok gemaakt voor klassiek slagwerk en gebaseerd op de populaire SD-1, maar dan met een superdunne nek. Hij is daarnaast gemaakt van een bijzondere houtsoort genaamd Perssimon dat niet alleen erg stijf is, maar ook een donkere toon geeft.

Tot slot heeft Vic Firth een nieuwe, luxe uitgevoerde, professionele stokkentas, waar natuurlijk ook de extra lange stokken probleemloos in passen.

STAGG
Bij Stagg zijn de productontwikkelaars heel innovatief bezig de afgelopen jaren, vooral ook als je bedenkt dat alles wat ze maken relatief betaalbaar moet zijn. Dit jaar liet het merk onder andere een heel compacte Tri Tonal-cajon zien met drie duidelijk verschillend klinkende slagvlakken. Aan de Genhis bekkenreeks werden twee nieuwe series toegevoegd met mooie donkere sounds. Binnenkort lees je daar meer over in Slagwerkkrant. Ook heel slim was een nieuwe stokkentas annex rugzag waar de stokkentas zo aan is vastgeritst dat je heb ook als vrijstaande stokkentas kunt gebruiken. Denk aan de stokkentas die Yamaha voor Peter Erskine maakte, maar dan voor een fractie van de prijs.

ROLAND
Na al het e-drumnieuws van de afgelopen anderhalf jaar was Roland nog steeds niet helemaal klaar. Op de NAMM presenteerde het merk namelijk de TM-1 triggerinterface: een simpele interface met heel wat spierballen. De TM-1 heeft twee stereo inputs en in totaal vijftien ingebouwde kits, waar je sounds in kunt zetten. Standaard zitten er maar dertig klanken in, maar met de editor software kun je nog zelf zo’n zes seconden aan samples toevoegen. Dat klink als weinig, maar een processed snaredrumsound is meestal nog geen seconde lang. De TM-1 is gemaakt om net als een gitaarpedaal op de grond te liggen, en je schakelt dan ook door de presets met twee footswitches. Dat scheelt weer een standaard of speciale ophangbracket. Als je de TM-1 aan je computer hangt, kun je hem daarnaast ook gebruiken als trigger to midi-interface. De verwachte prijs van deze kleinste uit de Roland TM-serie is rond de 160 euro. Heel betaalbaar dus.

MEINL PERCUSSIE
Zoals altijd heeft Meinl een overdaad aan nieuwe percussie-items. Het zijn er dit jaar meer dan honderd, en die hebben zelfs een eigen minicatalogus gekregen die je op de website kunt downloaden. We pikken er even de leukste en opvallendste nieuwtjes uit. Natuurlijk is er veel cajónnieuws en daarbij heeft Meinl een primeur: een twinpedaal voor de cajón, met aan twee kanten een direct drive-overbrenging. Ook zijn er weer legio add-ons, zoals een opvallend lekker klinkende cajón snare, een minitrommeltje met de snarenmat aan de binnenkant. Het ding zet je met een klemmetje aan bijvoorbeeld je hihat of een andere standaard vast.

In de Woodcraft-serie is er een reeks prachtig afgewerkte conga’s van Europees berken toegevoegd. Luis Conte en William ‘Kachiro’ Thompson kregen een nieuwe set signature-conga’s. Conte koos voor traditionele spanranden en zwart gecoat ketelbeslag. De ketel zelf is van Siamees eiken, en de conga’s zijn voorzien van Remo Nuskyn vellen. Kachiro koos voor dezelfde ketel, maar een verguld ketelbeslag en Remo Skyndeel vellen.

Heel leuk zijn de nieuwe Key Ring shakers en Key Ring tamboerijnen. Beide zijn uit de kluiten gewassen sleutelhangers, waar ondanks het formaat opvallend veel geluid uit komt. Meinl komt ook met een hele reeks microfoon- en accessoireklemmetjes, die je op de spanranden van je trommels vast kunt zetten. Ze lijken een beetje op de Claw van LP, maar zijn aanzienlijk minder grof gebouwd. Behalve op percussie-instrumenten kun je die klemmetjes natuurlijk ook prima op je gewone drums vastmaken.

VATER

Net zoals we ze in de jaren tachtig in onze schuur maakten. Dat is het verhaal achter de zes nieuwe Vater Classics die volgens Ron Vater identiek zijn aan de stokken van vroeger. Echt heel ouderwets zien die stokken er echter niet uit. Ze hebben allemaal een behoorlijk dikke nek en een modern ogende eikelvormige tips. Je hebt keuze tussen 7A, 8D Jazz, Big Band, 5A, 5B en 2.

EVANS/AQUARIAN
Net als Remo stappen nu ook Aquarian en Evans in de gaasvellen. Bij Aquarian heet het vel het Super-Mesh No Volume drumvel. Het gaasvel is enkellaags en voorzien van dezelfde velrand als de normale Aquarian vellen. Bij Evans heten de vellen Sound Off; niet geheel toevallig hetzelfde als de demppads van zustermerk HQ. De Evans-variant heeft de gewone Evans velrand, en de iets bredere rok van de Level 360-technologie.

Spontane drumsolo’s
Al met al was de NAMM show dit jaar een wat timide gebeuren, naar Amerikaanse begrippen dan. Gebrek aan wild uitgedoste figuren, lange rijen voor handtekeningensessies en spontane drumsolo’s is er op deze beurs immers nooit. En het goede nieuws is daarbij ook dat (naar eigen zeggen) niet alle fabrikanten hun kruit verschoten hebben. De eerste producttest van NAMM-nieuws vind je al in dit nummer, vanaf pagina 52. Maar ook de rest van het jaar zul je heel wat van de hierboven genoemde items terugvinden in ons blad en op de website.

 

 

zoeken
zoeken