Drumboeken Top 60 - Videoserie deel 7 - Totaalmethodes

Mark Eeftens presenteert: Ik heb al een boek! - de zap-video's

Slagwerkkrant Plus 11-12-2018 20:28

Naast alle online lessen, video's, workshops en andere interactieve mogelijkheden is het goede ouwe drumboek nog altijd een geliefde manier om te leren drummen. Of je nu thuis aan autodidacteren bent of gewoon drumlessen volgt; een goed geschreven drummethode is goud waard. Slagwerkredacteur, transcriptiekoning en zeer gewaardeerd drumdocent Mark Eeftens weet er alles van, en geeft in 10 delen zapvideo's een overzicht van zijn Drumboeken Top 60, waarbij je vanzelfsprekend nog een schat aan tips en trucs voorbij ziet komen om beter te leren drummen! In Slagwerkkrant 209 (januari-februari 2019) vind je het bijbehorende hoofdartikel (release 13 december 2018!) IN DIT DEEL 7 VAN DE SERIE ZAP-VIDEO'S KOMEN DE BESTE TOTAALMETHODES AAN BOD!

door Mark Eeftens 

In mijn meer dan 15 jaar als Slagwerkkrantredacteur en drumleraar kwamen alle belangrijke drumboeken wel zo’n beetje voorbij. Ik had er daarvóór al veel en het werden er alleen maar meer; veel meer. In deze serie kijken we naar mijn favorieten en natuurlijk naar de boeken die in de internationale drumwereld belangrijk worden geacht: de classics en de must-haves. De lijst is ingedeeld in 10 hoofdgroepen maar er zijn vele andere indelingen denkbaar. Zodra je een lijst maakt is hij incompleet en arbitrair. Er zijn nog vele andere boeken die absoluut een plekje verdienen maar met deze bloemlezing uit de slagwerkliteratuur kom je een heel eind. 



Op de DrumDrieDaagse 2018 ging ik in een knotsgekke zap-les met 200 kilometer per uur door de lijst, per boek uitleggend en voorspelend hoe het werkt. Dat doen we in deze videoserie en in het artikel in Slagwerkkrant 209, jan-feb 2019 nog eens dunnetjes over. De cursief gedrukte titels zou ik samen met mijn Tama Star set meenemen naar een onbewoond eiland…

Inleiding op de videoserie

Drumboeken Top 60 - Videoserie deel 7

TOTAALMETHODES zap-video

In sommige drumboeken probeert de schrijver bijna alles aan te pakken, zodat je geen andere boeken meer nodig hebt. Techniek, lezen, coördinatie, ritmes, fills en stijlenkennis komen vaak allemaal voorbij. Er zijn er veel meer dan hier staan maar deze vallen in positieve zin op. De boeken van grootmeester Peter Erskine staan er ten onrechte niet bij, waarvoor excuses.

 

  1. Drumkidz (Egbert Joosten en Remco op den Dries)

Dit boek is niet een totaalmethode zoals de andere boeken hieronder. Het behandelt ritmes en fills maar wel op een unieke manier. Voor jonge kinderen is het notensysteem nog erg abstract. Daarom hebben de schrijvers hier diagrammetjes gemaakt die net zo zijn opgebouwd als normale ritmes, alleen zijn de hihat, snare en bass letterlijk getekend en ontdaan van rusten, boogjes, stokken en waardestrepen. Hiermee leren jonge kinderen dus wel lezen maar zonder onnodige theoretische ballast. Later in het boek wordt getoond hoe de dan bekende diagrammetjes eigenlijk heel erg lijken op het gewone notenschrift en de meeste kinderen maken dan heel makkelijk en soepel de overstap naar normale notatie. Hulde!

 

  1. Real Time Drums (Arjen Oosterhout)

Het boek oogt niet heel dik maar behandelt verrassend veel stof die al vanaf de tweede bladzijde toegepast wordt in meespeelstukjes. Heel muzikaal dus. Hier en daar vind ik de opbouw niet goed, maar gelukkig ben ik er zelf ook nog. Dit is in Nederland zo ongeveer het bestverkochte drumboek, ook nog voorzien van leuke tekeningetjes. Het tweede deel mag er ook zijn en biedt veel leuke stof voor de meer gevorderde leerling. Het is jammer en tragisch dat Arjen Oosterhout er niet meer is om het grote succes van zijn boeken te smaken!

 

  1. Méthode De Batterie (Dante Agostini)

De serie boeken van de Franse Agostini drumscholen zijn ook hier in ons land veelgebruikt. Dit tweede deel bevat echt ontzettend veel stof; van je allereerste noten tot ritmisch pittig snaredrumwerk als Les 3 Dianes. Verder oefeningen voor lezen, ritmes, fills, solo’s en coördinatie. Het tweede boek dat ik ooit kocht; later uit de mode geraakt en nu toch weer geherwaardeerd door de vele goede oefeningen die het bevat.

 

  1. The Drummer’s Complete Vocabulary (Alan Dawson & John Ramsay)

Alan Dawson is hier een wat onbezongen held. Hij was leraar van onder meer Vinnie Colaiuta en zelf ook een buitengewoon goede drummer. Het boek begint met rudiments, snaretechniek dus die uiteindelijk leidt tot Dawson’s ‘Rudimental Ritual’, waarin je al die oefeningen in één streep achter elkaar speelt. Heftig! In het tweede deel doet Dawson wat veel leraren in die jaren deden: het toepassen van de leesbladzijden uit Ted Reed’s Syncopation op allerlei manieren op het drumstel. Daar zitten behoorlijk wat moeilijke en leerzame puzzels bij die je uiteindelijk juist in de praktijk heel veel voordeel bieden.

 

  1. Advanced Concepts (Kim Plainfield)

Kim Plainfield van het beroemde Drummers Collective in New York schreef deze prima methode. Weer een stuk eigentijdser dan de oudere boeken van Agostini. Hier staat eigenlijk niet één nutteloze oefening in.

 

Bekijk ook de andere 9 delen in deze videoserie!  

Drumboeken Top 60 - Videoserie deel 1
TECHNIEK - klik hier

Drumboeken Top 60 - Videoserie deel 2
JAZZ - klik hier

Drumboeken Top 60 - Videoserie deel 3
GROOVE - klik hier

Drumboeken Top 60 - Videoserie deel 4
WORLD-RITMES - klik hier

Drumboeken Top 60 - Videoserie deel 5
FILLS EN SOLO’S - klik hier

Drumboeken Top 60 - Videoserie deel 6
COORDINATIE - klik hier

Drumboeken Top 60 - Videoserie deel 7
TOTAALMETHODES - klik hier

Drumboeken Top 60 - Videoserie deel 8
PLAY-ALONGS - klik hier

Drumboeken Top 60 - Videoserie deel 9
(DUBBELE) BASSDRUM - klik hier

Drumboeken Top 60 - Videoserie deel 10
SPECIALS - klik hier

Drumboeken Top 60 - De complete zapvideoserie!
Alle 10 delen op rij! - klik hier

Abonneer je op ons YouTube-kanaal. Ook daar kan je alle tien de videodelen bekijken en krijg je meldingen als we nieuwe video's online zetten! Klik hier.

zoeken
zoeken