Aaron Spears & Rick van Wort bij Adams Drumworld - zaterdag 13 mei 2017
Gratis unplugged drumevent op Slagwerkkrant Podium in Ittervoort
Events 01-05-2017 12:44
Op het Slagwerkkrant Podium in Adams Drumworld te Ittervoort vindt een bijzonder drumevent plaats met twee absolute topdrummers; Aaron Spears (VS) en Rick van Wort (NL). De setting wordt intiem en unplugged, waarbij het publiek niet op afstand in een zaal zit, maar vlakbij, rondom de artiesten. Beide drummers spelen solo en met band, en uiteindelijk ook samen. Reken dus op onwijs veel groove- en solowerk met veel interactie. John Janssen van Drumworld laat weten: 'Het event is geheel gratis en staat in het teken van de meerwaarde van echte drumspeciaalzaken; alles ter promotie van contact van drummers onder elkaar. Met drummers, voor drummers. door drummers!'

 

Aaron Spears is natuurlijk een van de grote namen uit de Amerikaanse drumscene. Begonnen als pure gospeldrummer, maar iemand die als begeleider van topacts als Backstreet Boys American Idols en Usher al snel doorstootte naar het grote werk. Spears is een drummer met skills, maar geen liefhebber van overdrumming en drumporno. Hij kijkt verder dan gospelchops, en zegt daarover:

‘Bij veel drummers in die stijl zie je wel heel erg de neiging om steeds meer uit de band te springen. Dat komt omdat veel van hen totaal geen andere muzikale ervaring hebben. Het gaat om muziek en die moet je niet helemaal dichttimmeren. Ik vind het te gek om te zien hoe die gospelstijl zich ontwikkelt en hoe goed al die muzikanten worden, maar jeetje jongens... Let wel even op. Het is muziek, en geen egotrip.’

Aaron Spears - foto Bernhard Castiglioni (Drummerworld.com)

Aaron Spears maakte eerder indruk in Ittervoort, en wel op het Adams Drumfestival 2013, waar hij het publiek voor zich won met moddervette grooves, een heleboel power en werkelijk verbluffende fills met een overvloed aan muzikale ideeën. Krachtpatserij met diepgang en smaak dus!

Hieronder zie je een typerende video waarin Aaron Spears demonstreert hoe je een vette pocket combineert met uitdagende chops zonder dat je ooit de groove laat varen.

 

Rick van Wort is de afgelopen jaren van veelbelovend talent uitgegroeid tot een van Neerlands meest gevraagde alleskunners op drumgebied. Hij viel al op met zijn indrukwekkende groovewerk voor Gers Pardoel, Re-Freshed Orchestra en Postmen, maar bij Jett Rebel brak hij definitief door. Sindsdien is hij niet weg te denken van de Nederlandse (drum)podia, en geeft hij ook regelmatig clinics en workshops. Van Wort is een bijzonder muzikale drummer die heel goed heeft nagedacht over zijn sound en de impact van de kleinste details op een groove; iets waar hij ook goed over weet te vertellen.

Rick van Wort - foto Dennis Boxem

Zo legt hij uit waarom hij sommige hiphopnummers in de studio inspeelt op een omgedraaide snare (dus op het ondervel, naast de snaren). Iets waarvoor hij uitgebreid uitzocht hoe je dit (zachtere) geluid toch impact kunt geven in het totaalgeluid (en hoe je met een iets sterker vel kunt voorkomen dat je er steeds doorheen slaat).

‘De sound van je snare is in elke track essentieel voor de groove. Dat is superbelangrijk in hiphop. Daarom speelt ik live ook vaak met drie snares. Ook belangrijk is spelen met discipline; dingen juist niet doen. De basisbeat tussen snare en bass is het verhaaltje; de variatie en invullingen kun je vooral zoeken in de hihat.’

Bekijk hieronder een video waar Rick van Wort speelt die omgedraaide snare; tijdens Adams Drumworld Festival 2014.

 

Aaron Spears met als support act Rick van Wort
Adams Drumworld, Ittervoort
zaterdagavond 13 mei vanaf 19.30 uur
Toegang gratis
Kijk voor meer informatie op de website van Adams Drumworld