Kruger & Schmid op Muzikantendag: Zuco Sound
zaterdag 3 mei in De Meester, Almere om 12.00 uur
Events 17-04-2014 16:05
Stefan Kruger (met muzikale rechterhand toetsenist Stefan Schmid) duikt in de wereld van het moderne banddrummen, zoals hij dat (samen met Schmid) heeft opgebouwd bij Zuco103 en Caro Emerald: alles over sampling, backingtracks en infrastructuur. Slagwerkkrant, Interface, Ableton en Ludwig presenteren tjdens Muzikantendag on Tour: Zuco Sound

De Muzikantendag On Tour staat vier keer per jaar steeds op een andere plek in Nederland. De dag biedt workshops, masterclasses, panels en demopitches. Het is een interessant, nuttig en wervelend evenement waar binnen één zaterdag zowel creatieve inspiratie als zakelijke informatie opgedaan kunnen worden.Komend voorjaar zijn er twee nieuwe edities van de Muzikantendag on Tour, in De Spot in Middelburg, zaterdag 12 april en in De Meester in Almere, zaterdag 3 mei. 

Slagwerkkrant, Interface, Ableton en Ludwig presenteren: Zuco Sound 
Het duo Zuco Sound werd bekend als drummer en toetsenist van Zuco 103. Inmiddels spelen ze alweer een tijd samen in de band van Caro Emerald. In hun clinic tijdens twee Muzikantendagen geven Stefan Kruger en Stefan Schmid een kijkje in de keuken van het moderne live muziek maken. Hoe werkt de elektronische sectie achter een band van dat kaliber? Hoe ziet de infrastructuur eruit? Wie start wat in? Waar let je op? Wat zijn de valkuilen? En hoe vind je de balans tussen live met Ableton werken in combinatie met akoestische Ludwig drums?
Onlangs deden Kruger en Schmid deze clinic al op het Slagwerkkrant Podium bij Drumland, tot groot enthousiasme van het in grote getale aanwezige publiek (zie foto).

Bekijk hier de video van Caro Emerald live bij Giel op 3FM

 

Demopitch
Het programma op beide Muzikantendagen is vrijwel gelijk. Ga naar www.muzikantendag.nl voor het tijdschema. Een van de favoriete onderdelen is de demopitch. Voordat de deuren om 11.00 uur opengaan, staat er iedere editie een lange rij muzikanten voor de deur om hun muziek te laten horen aan ruim dertig vertegenwoordigers van onder meer 3FM, Agents After All, AT Bookings, Oor, nu.nl, Top Notch en Radio 2. De persoonlijke feedback wordt telkens weer hoog gewaardeerd. Ook zijn er gerenommeerde pr-managers en marketingexperts aanwezig die de bezoekers feedback kunnen geven op hun bandbio, socialmediagebruik, onlinepresentaties en promotiefoto’s.

Mister and Mississippi
De band Mister and Mississippi maakte een bliksemcarrière. Ooit begonnen als afstudeerproject op de Herman Brood Academie, wonnen ze in 2011 de Amsterdamse Popprijs. Hoe de band is gekomen tot het punt waar ze nu is, wordt verteld door leden van de band en het management in Het Succesverhaal van Mister and Mississippi.

Songwriting met Moss
Moss bracht onlangs haar briljante album We Both Know the Rest Is Noise uit. Marien Dorleijn van Moss gaat in de workshop Songwriting in op het proces van het schrijven van een goede song.

De ondernemende muzikant
Als muzikant kun je de standaardwegen bewandelen: je treedt op en je verkoopt je muziek. Maar je kunt ook creatief ondernemen. Er zijn meer mogelijkheden om geld te verdienen met je muziek. Hoe zet je een project op? Welke subsidiemogelijkheden zijn er? Wat kun je als artiest nog meer bereiken behalve een album en een tour? En uiteindelijk: hoe ontwikkel je een eigen identiteit, zowel zakelijk als artistiek. Een panel vol ervaringsdeskundigen laat daar zijn licht over schijnen:
Arriën Molema, voorheen Room Eleven: schrijft in opdracht
Joep Pelt: ontwikkelt zelf projecten; crowdfunded albumrelease; documentairemaker
Case Mayfield: koning van de huiskamerconcerten
Ed Struylaard: labelbaas; zegde zijn baan op en verkocht zijn huis om een album te maken; tevens radiomaker en organiseert zijn eigen avonden; doet ook zijn eigen management
Host: Frank Janssen (Buma/Stemra)

Hoe kom ik op de radio?
Airplay is en blijft belangrijk. Maar hoe opereren muzieksamenstellers? Moet je een plugger inschakelen om kans te maken om op de radio te komen? Wat kost dat? Hoe word je Serious Talent of Talent van Radio 2? Een panel met mensen dicht bij het vuur:
Tijs van Liemt (3FM / Serious Talent)
Arjan de Ruiter (Radio 2)
Flip van der Enden (Pinguin Radio, CvA)
Host: Claire van der Hall (Claire PR)

Plan je release
Farid Benmbarek van TopNotch schetst in het panel Plan Je Release een stappenplan en geeft tips en adviezen voor een succesvolle release in eigen beheer.

De regio uit
Moeten muzikanten verhuizen naar de regio om echt succesvol te worden? En als je niet wilt of kunt verhuizen, hoe kom je dan aan boekingen buiten je eigen regio? Daarover gaat het panel De Regio Uit.

Geld verdienen met je muziek
Onder leiding van Lars Kelpin (GRAP) leggen vertegenwoordigers van Buma en Sena uit hoe je geld kunt verdienen met je muziek. Verder zetten ze uiteen welke inkomstenbronnen er voor muzikanten zijn en hoe je als muzikant kunt leven van je muziek. Met Gijs Teule (Buma/Stemra) en Jacqueline Calis (Sena).

Rock Your English
Een van de terugkerende en zeer succesvolle onderdelen van de Muzikantendag is de workshop Rock Your English van de immer inspirerende Buffi Duberman. Tekstschrijven-de-luxe!

Town Hall Meetings
Vorig jaar werden door het hele land Town Hall Meetings gehouden: Buma/Stemra-leden konden bestuursleden, directie en medewerkers van Buma/Stemra de hemd van het lijf vragen. Voor het eerst vinden de Town Hall Meetings ook tijdens de Muzikantendagen plaats. Grijp je kans om alles te weten te komen over wat Buma/Stemra voor je kan betekenen.

Kaartverkoop
Kaarten kosten € 10,- en zijn te koop via www.ticketmaster.nl of via de bekende voorverkoopadressen. Voor leden van Buma en Sena zijn de kaarten gratis. Aanmelden kan via www.bumastemra.nl of www.sena.nl.

Zaterdag 12 april, De Spot, Middelburg
11.00 uur - 18.30 uur, www.despotmiddelburg.nl
Zaterdag 3 mei, De Meester, Almere
11.00 uur - 18.30 uur, www.demeesteralmere.nl

De Muzikantendag on Tour wordt gepresenteerd door Buma en Sena. De dag wordt georganiseerd door Buma Cultuur en GRAP in samenwerking met POPnl, 3FM Serious Talent, CAF, Scoop, De Spot, ’t Beest, Spiek, en met medewerking van Musicmaker, Slagwerkkrant, Interface, Ableton en Ludwig.

www.muzikantendag.nl