Bram Hakkens' Kyteman-grooves

Video's van een drummer 'in time' & 'on time'

On Stage 23-04-2009 22:09

Stel je voor: je geeft je leven aan drummen en muziek, je rent je rot van sessies naar lessen, speelt met veel verschillende muzikanten in allerlei formaties en plotseling heeft een artiest jouw groove en muzikale instelling begrepen. Ineens speel je in de grootste hiphopsensatie die in 2009 werkelijk ieder festival aandoet in Nederland. De eerste tour van Kyteman's Hiphop Orkest is overal uitverkocht, je hebt lol en de drive om muziek te maken wordt alleen maar groter. Dat is Bram Hakkens, een drummer die zijn rol wil kennen, maar vooral kunnen... en dat wil blijven leren.

Die sensatie waarin hij speelt, is vanaf april tot laat dit jaar overal op de grote podia te zien. Live kent de band eigenlijk een normaal muzikaal bandconcept: de rollen zijn verdeeld, discipline geldt voor iedereen even tight. Maar vooral staan alle ego's in dienst van de muziek. Simpelweg omdat alle neuzen in de 22-koppige-band dezelfde kant op staan. De band is een collectief van professionals en vrienden. Een mix die maar zelden werkt in een tourend orkest van dit formaat.

En dit geldt net zo strak voor Bram d'n Drummer uit Brabant. Sterker nog, hij voelt zich in dit concept perfect thuis. Als groovend voorbeeld roemt hij al jaren het drum-minimalisme van Steve Jordan dat maximalisatie van de muziek bevordert. "Als je als drummer die groove goed neerlegt, dan hoef je toch ook niet meer te doen?" Niet alleen is Kyteman's band te groot om alles als drummer vol te slaan, maar Bram wil ook in deze band op elk niveau minimaal in dienst staan van de muziek, zelfs als hij A capella moet zingen. Het draait allemaal om de spanning, samen met de band gevoel creëren voor publiek en tegelijkertijd jezelf tot het uiterste drijven - wat je als lid van een collectief vooral met elkaar doet op het podium.

Bram:
"Met Kyte spelen is helemaal te gek. Alles valt in deze band op z'n plek. Het voelt alsof ik muzikaal thuiskom. Ik kan alles in deze band kwijt; van anarchistische balkan beukbeats tot subtiele jazzy grooves. Vooral tijdens de jams kan ik doen wat ik wil. Er is sowieso veel vrijheid, ondanks dat de band zo groot is. Er is geen muzikale beperking en alles kan."

Maar Bram is ook erg energiek. Midden in de nacht, na een uitverkocht Doornroosje in Nijmegen zegt hij: "Ik wil meer spelen! Kunnen we nog wat doen in de studio als we terugkomen?" Dit is niet dankzij Kyte's muziek. Deze instelling is zijn dagelijks gevoel en werk. Onderstaand kun je de video's bekijken van het live optreden in Doornroosje, maar ook zijn nachtelijke activiteiten met rappers OneLove en Raz in Berlijn, waar Bram met Illicit en Arrested Development diep in de nacht nog opnames maakte met de rappers van deze band tijdens een tour in Duitsland.

Ultiem drummergevoel
Het is eigenlijk het ultieme drummergevoel: 100% muziek en je drumvak altijd overal waar willen maken. In drie maanden tijd heeft Bram dit met met Kyteman's Hiphop orkest gehaald. Terwijl de credietcrisis een boeking van een band van 22 man onmogelijk zou moeten maken, verkoop deze band alles uit. Vrijwel alle festivals dit jaar staan vast en de band heeft nog steeds 'reguliere touroptredens' staan. Petje af? Bij Bram word de pet live verruild voor een dandy suit. Kyte's cap blijft wel op. Een letterlijk statement van een muzikant zonder allures daarmee ook op het podium de dirigent van zijn muziek blijft.

Kyteman:

"Ik wil deze band gewoon niet nu al 'doodspelen'. Het lijkt wel dat we nu elke dag overal kunnen optreden. Maar ik wil het muzikaal op orde houden en elke muzikant van de band optimaal alert hebben voor alle shows. Dat is het meest belangrijke op binnen een project zo groot als deze. Ik besef heel goed dat we met de volledige live band pas vijf maanden bezig zijn. Maar ik wil echt geen risico's nemen. De muziek - en de ervaring van het publiek - gaat altijd voor het succes, ook al kunnen we Tivoli vijf dagen achter elkaar uitverkopen. Ik wil mijn muziek en muzikanten in dit succes ook fris houden, snap je?"

Waar Bram zijn tijd kent in drumwerk en dienstbaarheid binnen een band, kent Kyteman zijn tijd in zijn muzikaal concept. Voor deze twee heren is er tijd genoeg binnen het huidige succes om elkaar muzikaal weer te stimuleren in iets nieuws wat vast en zeker net zo overweldigend en verniewend zal zijn als deze editie van Colin Benders' Kyteman-concept.

Video's en muziek
Naast Kyteman's Hiphop Orkest speelde Bram bij de Utrechtse bands Moskowicz en Illicit. Onder dit artikel vind je de links naar alle releases van de bands waarmee hij opnames maakte. Op 'The Hermit Sesions' hoor je hem het live de hit Sorry spelen.

Hieronder vind je opnames van Bram tijdens het Kytemanconcert in Doornroosje in Nijmegen op 19 maart 2009. En voor de volledigheid ook drie video's van Illicit live, met Arrested Development en als opener voor Dela Soul in Munchen, Duitsland.

video player

Brams Ludwig endorsement kit
Ludwig Classic Maple Green Sparkle
24x18 bassdrum
14x10 tom
16x16 floor

Huidige drums tijdens de concerten
Ludwig Classic Maple Mod Orange

  • 22"x18" bassdrum
  • 16"x16" floor
  • 12"x9" tom (optioneel)
  • 18"x16" floor (optioneel)
  • 13"x3" Pearl Brass snare (optioneel, i.p.v. de tom)

    Keuze uit:
  • 14"x5½" Ludwig Supraphonic snare (seventies)
  • 12" Pearl Sensitone snare
  • 14" Rogers Dynasonic snare (seventies)

    Bekkens
  • 20" Turkish crashride
  • 21" Zildjian Sweet ride
  • 16" hihat, met onder Sabian B8 Pro crash en boven Turkish crash

    En verder
  • Vic Firth 5A stokken
  • DW 5000 bassdrumpedaal
  • Pearl hardware
  • de ‘Bram La Bam Nevershifter’ drummat
  • zoeken
    zoeken