download (1)

'Shake, Rattle & Roll'

Deel 4. Brazilië, Europa en nieuwe swing

Gijs Anders van Straalen 12-09-2007 15:31

In deel vier van 'Shake, Rattle & Roll' kijken we naar de manieren waarop jazz in de VS en Europa zich ontwikkelde, en natuurlijk vooral welke betekenis deze ontwikkelingen hebben gehad op de acceptatie van niet-westers slagwerk in de geïmproviseerde muziek.

Percussionist en etnomusicoloog Gijs Anders van Straalen studeerde eind 2006 af aan de Universiteit van Amsterdam met een uniek project: een onderzoek naar de geschiedenis en ontwikkeling van niet-westers slagwerk en de ‘Nieuwe Percussionist’ in jazz en geïmproviseerde muziek in Nederland en België. In delen publiceren we het hele onderzoek op Slagwerkwereld.com.

Jazz wordt op het einde van jaren vijftig tot en met het einde van de jaren zestig gekenmerkt door de opname van niet-westerse elementen. Hierbij moet je denken aan bepaalde ritmische, melodische en harmonische structuren, muziek-filosofisch gedachtegoed, maar natuurlijk ook instrumenten. Het is daarom niet verwonderlijk dat juist in deze tijd de improviserende nieuwe percussionist opkomt.

Deze ontwikkeling strekt zich uit over de hele wereld, waarbij met de ontwikkeling van de bossa nova een mijlpaal van hybride muziek wordt bereikt.

Dit is het laatste deel waarin een globaal overzicht wordt gegeven van de wereldwijde ontwikkeling van jazz; vanaf volgende keer gaan we dieper in op de percussionisten in Nederland en België die de weg vrij hebben gemaakt voor de jazzpercussionisten van nu.

Groeten en plezier,
Gijs
zoeken
zoeken