download (1)

'Shake, Rattle & Roll'

Deel 3: De geschiedenis van de ontwikkeling van de New Percussionist in Nederland, België, Europa en de Verenigde Staten.

Gijs Anders van Straalen 21-06-2007 00:01

Het derde deel van ‘Shake, Rattle & Roll’ gaat over de geschiedenis van de jazz. Aangezien deze geschiedenis al vaker zeer uitgebreid is beschreven, geef ik slechts een beknopt overzicht. Toch is deze periode, vanaf het begin van de twintigste eeuw tot nu, essentieel om het ontstaan van de ‘Nieuwe Percussionist’ te begrijpen.

Binnen in de jazzscene in de Verenigde Staten ontwikkelden zich naast muzikale concepten, ook een set muziek-filosofische denkbeelden. Hierbinnen werd (en wordt) het als vernieuwend geacht om juist de musicus zijn ‘eigen ding’ te laten doen.

In de zoektocht van jazzmusici naar nieuwe geluiden en invloeden om hun eigen spel te verrijken stuitte men op de muziek uit Cuba en Brazilië. Door met lokale musici uit die landen samen te spelen, kreeg een nieuwe golf van instrumenten, concepten en systemen voet aan wal binnen de Amerikaanse geďmproviseerde muziek.

Tot op de dag van vandaag ondervinden musici en muziekliefhebbers de gevolgen van deze ontmoetingen; in feite zijn we cultureel door Afrika gekoloniseerd en vinden we de roots van de cultuur van het continent in bijna alle populaire muziekgenres en stijlen.

Veel leesplezier en mail me als je vragen hebt op info@gijsvanstraalen.com.

All the best!
Gijs
zoeken
zoeken