Test van de Sennheiser IE 40 Pro in-earmonitors
Aangename, bruikbare klank
Merknieuws 08-02-2019 12:02
Op het gebied van professionele ‘custom made’ in-ears valt er heel wat te kiezen, maar bij de betaalbaardere modellen is er eigenlijk sinds jaar en dag één merk heer en meester: Shure. Met de nieuwe IE-40 Pro’s doet Sennheiser een poging de koning van zijn troon te stoten.

door Dennis Boxem          

De IE-40’s zijn redelijk simpel gebouwd: ze hebben een enkele driver in een relatief klein vormgegeven huisje en een verwisselbare oordop. Die oordopjes zijn van zachte siliconenkunststof, maar je krijgt er ook een van schuimrubber meegeleverd die je op dezelfde manier inbrengt als de bekende gele schuimrubber oordoppen. Je drukt ze in elkaar, en in je gehoorgang zetten ze weer uit. Elk van de dopjes wordt in drie verschillende maten meegeleverd.

Gebruikers van Shure’s instapper, de SE-215’s, zullen op dit moment al zeggen: ‘Dat heb ik ook’. En dat klopt, want de IE-40’s zijn bedoeld als een directe concurrent. Er zijn dan ook opvallend veel overeenkomsten. Net als de Shures hebben de Sennheisers een afneembare kabel. Mocht je een draadbreuk hebben, dan kun je dus voor net geen drie tientjes een nieuw kabeltje aan je oortjes zetten. Dat draadje is wel een stuk flexibeler dan bij de Shure SE-215, en met name de verdikking die je rond je oorschelp vouwt, is bij de Sennheisers daardoor wat zachter en comfortabeler. Wel is het draadje van de Sennheisers aan de korte kant: 1,30 meter tot aan de dopjes. Dat is lang genoeg voor een beltpack, maar als je ze bijvoorbeeld in een kleine mixer naast je wilt pluggen, kom je net 20 centimeter tekort om comfortabel te bewegen. Een langere kabel is (vooralsnog) niet leverbaar.

Uit je bubbel
De pasvorm van de IE-40’s is uitstekend. De meer betaalbare universele in-ears hebben als voordeel dat ze niet je hele oorschelp vullen, en daarmee zijn ze lichter en minder warm dan custom made in-ears. Op een warm podium is dat best prettig.

Ook de klank van de IE-40’s is opvallend goed. De enkele driver in de oortjes geeft een brede weergave, en hoog, mid en laag zijn prima in balans. In vergelijking met duurdere in-ears met meerdere drivers kom je vooral wat sprankelend hoog en diep laag tekort, maar dat kun je gezien het prijskaartje gemakkelijk accepteren. In een directe vergelijking met de Shure SE-215’s zijn de Sennheisers net ietsje ruimtelijker. Daardoor heb je minder het gevoel dat je ‘in je eigen bubbel’ zit.

Ook de demping van de in-ears is uitstekend. De siliconen dopjes houden al heel wat van het omgevingsgeluid tegen; de schuimrubber dopjes sluiten nog iets meer af. Hoeveel het verschil is, wordt uit de documentatie niet duidelijk, maar de door Sennheiser genoemde 26 dB demping zal bij het gebruik van de schuimrubber dopjes zijn. De siliconen dopjes laten iets meer geluid door, maar dempen voor vrijwel alle muzikale settings meer dan voldoende.

Aanwinst
De IE 40 Pro’s leveren een aangename, bruikbare klank. De kabel is lekker flexibel, de klank mooi open en de pasvorm is voor de meeste oren prima in orde. Daarmee zijn ze een echte aanwinst op het gebied van in-earmonitors voor muzikanten.

 

Type: in-ear monitors

Impedantie: 20 ohm

Freguentiebereik: 20-18.000 Hz

Max. geluidsdruk (spl): 115 dB

Transductorprincipe: dynamisch

Gewicht: 18 gr

Demping: maximaal 26 dB

Kabel: 1,3m

Meegeleverd: 3 siliconen adapters (S/M/L), schuim-adapter (M), hoesje, reinigingsinstrument

Prijs: € 99,-

Distributeur: Sennheiser Benelux (www.sennheiser.nl)