Namm 2018 - deel 2

Met nieuws van Roland, Ludwig, Istanbul, Rogers en Yamaha

Merknieuws 27-01-2018 09:54

Na een tweede dag grasduinen in een zee van productnieuws valt er een voorzichtige balans op te maken. 2018 wordt een goed jaar, want de merken vliegen niet uit de bocht met grote hoeveelheden productnieuws, maar komen met weloverwogen toevoegingen of wijzigingen aan de bestaande line-up. Vandaag een aantal verrassende nieuwtjes van Roland, Ludwig, Istanbul en Rogers en Yamaha.

door Dennis Boxem

Roland komt met de TM-6 Pro, een compacte triggermodule met 6 stereo-inputs. De TM-6 heeft 80 drumkits aan boord, 500 samples en 286 V-Drums-klanken en de module geeft je daarnaast de mogelijkheid om via een sd-kaart samples in te laden. Daarnaast functioneert het ding ook als een audio-interface met 8 in- en outputs, en is er een gespierde effectprocessor aan boord. Een ideaal stuk gereedschap als je een akoestische drumkit wilt voorzien van de nodige hybride opties.



Is je dat nu allemaal veel te ingewikkeld, dan is er ook de RT-MICS, een trigger en microfoon die je op je snaredrum zet, en waarmee je niet alleen je snaredrum kunt versterken, maar waarmee je tegelijkertijd elektronische sounds aan je snaresound kunt toevoegen. De RT-MICS zet je gewoon vast op de spanrand van je snaredrum. Twee lijntjes naar de mengtafel of versterker en je bent klaar om te gaan. De RT-MICS heeft een aantal ingebouwde sounds, maar het is ook mogelijk om er zelf een sample in te zetten.

 

Ludwig komt met de Neusonic, een middenklasse kit die wordt gemaakt in de VS. De ketel van de set bestaat uit drie buitenlagen esdoorn en drie binnenlagen kersenhout. De set is verkrijgbaar in twee verschillende driedelige configuraties: 20" bassdrum met 12" tom en 14" floortom en 22" bassdrum met 12" tom en 16" floortom. Er zijn naast naturel nog drie kleuren bekleding om uit te kiezen: Skyline Blue, Aspen White en Black. De set heeft mooie kleine spanbokken en bassdrumpoten die je misschien nog kent van de Signet. De prijs van de Neusonic gaat in Europa rond de 1.500 euro liggen.

 

Ook heeft Ludwig twee nieuwe kleuren in bij de Vistalite drums. De eerste is Smoke, een vrij donkere zwart/grijze kleur die ook bij de originele introductie in 1976 verkrijgbaar was. De tweede is Pink; behoorlijk pittig roze. Daarmee wijkt Ludwig ook voor het eerst af van het originele Vistalite kleurgamma, want de roze kleur is compleet nieuw.

 

 

Istanbul Agop timmert hard aan de weg met de middenklasse Xist-serie. De behoorlijk omvangrijke reeks wordt nog eens uitgebreid met een set hippe Ion Dark bekkens; donkere ongeschoren bekkens met een aantal strategisch geplaatste gaten in het blad. Die gaten geven de klank een kortere en meer trashy klank, en dat geeft de algehele sound van deze reeks nog een extra randje duisternis. De Ion Dark's zijn er als 15" hihat, 17" en 19" crash, 21" ride en 19" trash.
Ook nieuw is de Clapstack: een setje van drie platen bekkenbrons die je op elkaar stapelt. Sla je erop, dan geven ze een klank die behoorlijk op een elektronische handclap lijkt.

 

De Namm-show markeert ook de terugkeer van het fameuze merk Rogers. Op de beursvloer waren onder meer een hele reeks Dynasonic snaredrums en het Swiv-O-Matic bassdrumpedaal te zien, en die leken als twee druppels water op de originelen uit de jaren zestig en zeventig.



En dan sluiten we het dagverslag vandaag af met tot nu toe dé klapper van de NAMM show. Die komt wat mij betreft vooralsnog op naam van Yamaha. Het merk introduceerde de EAD-10, wat een afkorting is voor Electronic Acoustic Drum. Het ding bestaat uit een module en een gecombineerde trigger/stereomicrofoon. Die trigger zet je vast op de spanrand van je bassdrum, en zo kun je via de microfoon een opname van je drumkit maken die wonderwel goed gebalanceerd is. Maar dat is nog lang niet alles, want je kunt het ding ook gebruiken om je drumsound uit te versterken, en om er in realtime allerlei effecten op los te laten. De trigger kun je vervolgens ook gebruiken om sounds te triggeren, die je desgewenst ook nog eens over je akoestische bassdrumklank kunt layeren. De module heeft ruimte voor 100 samples, kan van zichzelf anderhalve minuut audio opnemen (met een sd-kaart simpel uit te breiden tot 30 minuten), heeft een slimme metronoom, en heeft naast de input voor de bassdrumtrigger nog twee extra trigger-inputs waarvan één stereo, en één driezone trigger. Er is ook nog een app voor smartphone of tablet die het werken met de module nog gemakkelijker maakt. De mogelijkheden van de EAD-10 zijn ongekend, en de demo's op de Yamaha stand maken ontzettend hebberig.

 

 

zoeken
zoeken