In Memoriam Robert Zildjian (1923-2013)

Sabian-oprichter overleden op 89-jarige leeftijd

Merknieuws 28-03-2013 20:40

Hij was een van de grondleggers van de moderne bekkenindustrie, en samen met zijn broer en vader was hij medeverantwoordelijk voor de bekkens zoals we die vandaag de dag kennen. Sabian-oprichter Robert Zildjian overleed op 28 maart, ruim tien jaar na zijn oudere broer, Armand Zildjian.

Anders dan in de lange Zildjian-traditie gebruikelijk was, ging de Zildjian-erfenis van hun vader, Avedis Zildjian III, niet over op de oudste zoon maar op Armand én Robert. Laatstgenoemde was vanaf de jaren '50 medeverantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken in de Amerikaanse Zildjian-fabriek. Het was ook Robert die in 1968 de rechten van de in Turkije gemaakte K Zildjians wist te verwerven, waarbij de Turkse fabriek gesloten werd. In datzelfde jaar had Zildjian in het Canadese Meductic een tweede fabriek geopend. Doel was om daar in Amerika gemaakte bekkens te scheren en te hameren, waarbij de Canadese vestiging de Amerikaanse toegang tot andere landen zou vergemakkelijken. Later werden er ook complete bekkens gemaakt, waaronder een serie Canadese K's.

Toen de twee broers het na het overlijden van hun vader absoluut niet eens konden worden over de toekomst van het bedrijf, scheidden hun wegen. Als oudste van de twee mocht Armand Zildjian de familienaam behouden. Robert verliet het bedrijf en vertrok naar de Canadese fabriek. In 1981 maakte hij zijn rentree in de bekkenmarkt met Sabian, een samentrekking van de drie namen van zijn kinderen, Sally, Billy en Andy. Robert bleef tot op hoge leeftijd actief in het bedrijf. Zelfs toen de dagelijkse leiding van de fabriek naar zijn kinderen was gegaan, was hij nog regelmatig op beurzen en andere gelegenheden te vinden. De ruzie met broer Armand werd echter nooit bijgelegd. Robert Zildjian werd 89 jaar.

zoeken
zoeken