Vic Firth 50 jaar - fabrieksportret in video

Amerikaanse stokkenfabriek bestaat 50 jaar

Merknieuws 14-12-2012 16:17

Newport is een typisch Noord-Amerikaans stadje in de staat Maine, een paar uur rijden van Boston. Aan de rand van het stadje, geflankeerd door dennenbomen en met sneeuw bedekte heuveltoppen, staat een middelgrote fabriek. Dat voor de productie van drumstokken niet al te veel ruimte nodig is, mag daarmee duidelijk zijn, want dit fabriekje is de thuisbasis van ’s werelds grootste stokkenmerk: Vic Firth maakt hier jaarlijks maar liefst zes miljoen paar stokken.


Vic Firth is niet alleen een stokkenmerk, maar ook een vlotte man van begin tachtig. Firth heeft een messcherp gevoel voor humor en een voorliefde voor veel te snelle sportwagens. Hij is bepaald niet het prototype zakenman en bijna was er dan ook helemaal geen stokkenfabriek geweest.

Vijftig jaar lang, van 1952 tot 2002, was Vic Firth de eerste percussionist van het Boston Symphonic Orchestra. Begin jaren zestig was hij voor een uitvoering op zoek naar een bepaald soort drumstok: ‘We speelden in die tijd een aantal stukken waarbij ik een heel lichte klank nodig had, en de meeste stokken uit die tijd hadden juist een relatief volle klank. Ik heb toen twee paar grote stokken gekocht en die ben ik letterlijk met vijl en schuurpapier te lijf gegaan, net zo lang tot ik de vorm en klank had die ik voor ogen had. Met die prototypes ben ik naar een houtbewerker gestapt en die heb ik tien paar stokken laten maken. Dat waren de SD1- en SD2-modellen, en die maken we tegenwoordig nog steeds,’ zei hij tegen Slagwerkkrant in 2006. 

Inmiddels bestaat de Vic Firth fabriek 50 jaar. Ter ere daarvan plaatsen we hier de videoplaylist in 16 (!) delen van een portret van de fabriek, gemaakt door Vic Firth zelf. 
Scroll door de video's heen met >|

  

 www.vicfirth.com 



 

 

zoeken
zoeken