Athena Kottak-Lee

De zus van... heeft een eigen drumstijl

Slagwerkkrant Plus 28-10-2006 01:28

In het interview in Opmaat van Slagwerkkrant 136 vertelt Athena Kottak-Lee over haar ervaringen als drummende zus van Tommy Lee. Ook spreekt ze openhartig over de moeilijke periode in haar leven toen borstkanker werd geconstateerd en een gedeeltelijke borstamputatie noodzakelijk was. Het interview ging nog verder, dus presenteren we hier een weergave van de rest van het gesprek.

Haar
"Mijn grootste angst in die periode was om mijn haar kwijt te raken. Een paar dagen na de chemo moesten we optreden in het voorprogramma van Mötley Crüe. Ik had daar zo naar uitgekeken en het leek me verschrikkelijk als ik dan kaal zou zijn. Ik wilde nog een laatste keer optreden met mijn volle bos haar. Ik heb gebeden of het alsjeblieft nog een paar dagen op mijn hoofd kon blijven. En het werkte! Ik had mijn haar op de dag van het optreden nog! En geloof het of niet… de volgende ochtend werd ik wakker en mijn kussen lag bezaaid met plukken haar. Alsof iemand echt naar mijn gebeden geluisterd heeft."

Vriendinnenrelatie
"Ik heb altijd in all girls bands gespeeld. Dat was tot op zekere hoogte altijd heel leuk, maar het blijven vrouwen onderling. Begrijp me niet verkeerd; ik heb niks tegen vrouwen, maar ik geef de voorkeur aan een vriendinnenrelatie boven een zakenrelatie. Dat werkt voor mij gewoon beter."

Geen les
"Tommy weigerde mij les te geven. Ik heb hem gesmeekt, maar hij wilde het pertinent niet doen. Zijn argument was dat ik het zelf moest ontdekken. Hij wilde mij niet zijn drumstijl aanleren; ik moest mijn eigen stijl ontwikkelen. Ik ben daar achteraf wel heel blij om, anders had ik precies op dezelfde manier gedrumd als hij. En mensen hebben al snel een oordeel over mij klaar. “Oh, dat is Tommy Lee’s zusje die ook zo nodig moet drummen.” Hoe vaak ik dat wel niet gehoord heb…"

Kottak
"De band Kottak, die ik samen met mijn man James heb opgericht, is alles wat ik van een band wens. Ik speel nu samen met alleen maar mannen en dat bevalt me prima. Als drummer heb je een bepaalde controle over de band. Jij tikt af en staat centraal. Als vrouw is het natuurlijk te gek om zo veel macht over die mannen te hebben. Toen ik me eenmaal als drummer bewezen had, namen ze me ook allemaal serieus. Ik ben nu een van hen en kan ze met even grote overredingskracht op hun fouten wijzen, haha."

Stiekem gluren
"Ik heb drie kinderen. Twee van hen kijken totaal niet om naar drummen, maar mijn middelste zoon is echt serieus getalenteerd. Vaak zit hij op zijn kamer te oefenen en dan sluip ik naar boven om stiekem toe te kijken. Hij is heel inventief en af en toe doet hij dingen die ik dan gelijk op mijn eigen drumstel ga naspelen. Zo leer je weer van je eigen kind; dat is toch te gek!"

Pamela en Tommy
"Natuurlijk heb ik regelmatig contact met Pamela. Ik wil mijn neefjes eens in de zo veel tijd ook zien. Helaas zijn we allebei heel erg druk met ons werk en ons gezin, dus komt het er niet zo vaak van als ik zou willen. Voor mijn broer geldt hetzelfde; het is erg lastig om af te spreken. We zijn zo vaak onderweg aan het touren.

Laatst was ik op tournee en een wildvreemde sprak me aan. Of ik Tommy al gezien had… Wat bleek nou, Tommy speelde op dezelfde avond in dezelfde stad. Dus ik belde hem op, zo van: jij ook hier? Dat zijn wel grappige dingen, maar het is ook tekenend voor hoe we langs elkaar heen leven… Jammer is dat."
zoeken
zoeken