Test S-Hoops

Een ander randje op je snare

Slagwerkkrant Plus 26-08-2006 13:10

Tot voor kort waren er twee moderne soorten spanranden, gegoten en geperste. Gegoten spanranden zijn stijver en zorgen over het algemeen voor een iets puntiger en gecontroleerde klank, terwijl geperste spanranden wat flexibeler zijn en wat meer open klinken. Sinds kort is er de S-Hoop, een spanrand die het stemgemak van de stijve, gegoten spanrand combineert met de wat opener klank van de geperste spanrand. Volgens de makers van de S-Hoop klinkt je trommel er daadwerkelijk beter mee; wij probeerden ze zelf.

De S-Hoop is eigenlijk niet meer dan een geperste spanrand met een wat ongebruikelijke vorm. De bovenste rand (flange) is namelijk naar binnen gevouwen in plaats van naar buiten. Daarmee roept de S-Hoop herinnering op aan spanranden zoals Slingerland ze gebruikte. Die bovenste rand is bij de S-Hoop echter veel breder waardoor de spanrand wat stijver wordt. Tegelijkertijd vreet de rand als je veel rimshots speelt minder snel door je stokken heen.
De S-Hoop werd getest op een 14” snaredrum met tien spanbouten. Deze snaredrum klinkt met de bijbehorende gegoten spanranden al behoorlijk open, maar met de S-Hoop krijgt de klank ineens veel meer lucht. Aan de respons van de snarenmat verandert niets, maar de klank is ineens veel breder en voller. Rimshots zijn nog steeds heel erg scherp maar hebben met de S-Hoop een lekker warm randje. Rimclicks klinken vol en stevig. In vergelijking met geperste spanranden klinkt de S-Hoop gecontroleerder en meer in balans. Doordat de S-Hoop een stuk stijver is dan een geperste spanrand is hij ook een stuk eenvoudiger te stemmen.

Doordat het testmodel van de S-Hoop tien oortjes had in plaats van acht, was het niet mogelijk om de spanrand op een tom te monteren. Het klankverschil zal op toms waarschijnlijk ook nog wel duidelijk te horen zijn, maar door de lagere velspanning zal het verschil minder groot zijn.
Een 14” S-Hoop kost € 46,50. Daarmee is de spanrand een stuk duurder dan een geperst model, maar weer goedkoper dan de meeste gegoten spanranden. De klank van je snaredrum frist er voor dat geld behoorlijk van op.
Endorsers
Drummers die met Safe-Hoop spelen zijn: Nick Amoroso, Carmine Appice, Mike Bennett, Deen Castronovo, Brian Cocivera, Dennis Leeflang, Bill Marshall, Herman Matthews, Charlie Morgan, Martijn Peters, Pat Petrillo, Felix "D-Kat" Pollard, Rich Redmond, Walfredo Reyes Jr., Rikki Rockett, Oscar Seaton, Franklin Vanderbilt, Paul Wertico, Keith Zebroski.
zoeken
zoeken