Camille Bigeault - Koningin van de polyritmes op DrumDrieDaagse 2019
video's en extra's bij het interview in Slagwerkkrant 211
Slagwerkkrant Plus 15-04-2019 11:42
Vanaf komende donderdag (18 april) ligt ie in de winkel of op je mat: Slagwerkkrant 211 (mei-juni 2019). De komende dagen presenteren we hier op Slagwerkkrant Plus vast een aantal online extra's bij de artikelen in deze editie. Zo lees je een interview met Franse drummer Camille Bigeault, die in augustus van de partij is bij DrumDrieDaagse 2019. Zij vertelt over haar spraakmakende polyritmes, haar grootste inspiratie en natuurlijk over haar plannen voor de DrumDrieDaagse. Je vindt hier op Slagwerkkrant Plus een aantal video's en extra interviewfragmenten.

 

In het interview vertelt Camille Bigeault hoe alles min of meer toevallig begon met een video die zij plaatste op Youtube. Hierin speelde zij op een gegeven moment drie maatsoorten tegelijk, en dat viel nogal op... Het werd haar doorbraak in de drumwereld.

‘Ach, ik zet eens wat op sociale media, dacht ik. Het leek me interessant en leuk. Eens kijken wat andere mensen ervan vinden en of we iets van elkaar kunnen leren. Maar het ontplofte zo ongeveer. Dus ja, het is heel belangrijk geweest voor mijn carrière. Ik kreeg daardoor allereerst het aanbod om mee te werken aan een grote Franse rockopera, met 86 gigs in vijf maanden. Daarna volgende nog allerlei andere aanbiedingen. Heel onverwacht allemaal, volledig ongepland; het is me overkomen. Door één zo’n filmpje, ja.’

Hieronder zie je een video voor DrumChannel, met daarin een reprise van deze eerste video:

 

Mannending?
Tijdens het interview ging het natuurlijk ook even over dat onvermijdelijke onderwerp bij elke vrouwelijke drummer. In het artikel in SWK 211 dachten wij: laten we eens normaal doen en er gewoon geen nadruk op leggen, maar eigenlijk had Bigeault er een leuk antwoord op, dat we je niet willen onthouden:

Drummer lijkt nog altijd vooral een mannending. Enig idee hoe dat komt?
‘Nee niet echt. Het gaat er niet om of je een jongen of meisje bent. Je hebt gevoel voor ritme of niet. Dat heeft niets met geslacht te maken. Misschien is het zo dat meisjes toch nog altijd geneigd zijn voor een ‘meisjesintrument’ kiezen; piano of viool bijvoorbeeld. Het is in die zin eerder een cultuurdingetje, denk ik. Meisjes zijn gewoon niet zo gericht op drums; ze komen er minder snel mee in aanraking dan jongens. Ik denk trouwens wel dat het langzaam beter gaat. Door Youtube bijvoorbeeld komen meisjes er meer mee in aanraking.’

Je kan een voorbeeld zijn.
‘Jazeker, haha, Het zou geweldig zijn als ik meisjes kan inspireren om te gaan drummen. Maar ik wil net zo goed jongens inspireren.’

Camille Bigeault tijdens de eindjam op Herfstfest 2018 

 

Maar klappen zeggen soms meer dan woorden, dus hieronder nog een tweetal mooie video-voorbeelden. 
Hier speelt Camille Bigeault haar eerste zelfgecomponeerde play-along: Room 8

 

In deze video door Vic Firth zie je nog een aantal muziekfragmenten met Bigeault als vaste drummer bij zangeres Jenifer) en een kort interview:

 

Lees het volledige interview in Slagwerkkrant 211 (mei-juni 2019)

Wil je meedoen aan de DrumDrieDaagse? Kijk dan hier voor wie er allemaal clinics en lessen komen geven en het inschrijfformulier!