Chris Dave & The Drumhedz - eerste volledige album
Video, audio en meer bij de recensie in Slagwerkkrant 204
Slagwerkkrant Plus 22-02-2018 12:02
In Slagwerkkrant 204, maart-april 2018, schrijf ik 'Zelden heb ik zo uitgekeken naar een debuutalbum. Chris Dave is op tientallen releases te horen (van Adele tot D’Angelo), heeft al een jaar of acht zijn eigen formatie The Drumhedz, bracht in 2013 een mixtape uit (uitsluitend op Soundcloud te beluisteren), en komt nu dan eindelijk met een volledig album.' Het album heeft de simpele titel 'Chris Dave & The Drumhedz' en is uitgekomen op Blue Note.

Meer dan vijftig muzikanten zijn op dit album te horen, inclusief supernamen als Anderson .Paak, Jazzy Jeff, Bilal en Pino Palladino. Met die laatste vormt Dave al jaren een hecht bas/drums-tandem.

Chris Dave is dé man van de struikelbeat, dé man van de vijf snaredrums; van supercrispy tot diep laag. Hij speelt überhip en supercool! Maximaal innoverend.

Luister hier naar het album. 

Lees de recensie in Slagwerkkrant 204, maart-april 2018. 

Bekijk hier 40 waanzinnige minuten van een concert dat de Drumhedz in Praag gaven.

 


In 2012 interviewde Dennis Boxem hem voor Slagwerkkrant (SWK 173, jan-feb 2013). 

Fragmenten uit het Slagwerkkrant-interview 
Wat betreft zijn indrukwekkende sessiecarrière is Dave bescheiden. ‘Ik ben lekker bezig, maar het is echt niet zo dat ik iedere vijf minuten gebeld wordt. Ik heb gewoon ontzettend veel geluk gehad. Toen ik met Maxwell speelde, kwam Rick Rubin kijken, waardoor ik die Adele-sessies kreeg. Door de Adele-sessies kreeg ik weer ander werk. Nog een voorbeeld: bassist Pino Palladino had op de eerste plaat van Alain Clark gespeeld. Tijdens onze tour met D’Angelo ontmoetten we hem. Zo kwam de vraag of ik op Clark’s nieuwe plaat wilde spelen, en dat heb ik gedaan. Zo simpel gaat dat. Ik heb die plaat eruit geramd, en het was leuk. Er zijn tot nu toe een hoop van dat soort lucky breaks geweest, waardoor ik nu heel veel verschillende dingen doe.

‘Weet je wat het is met die sessies... Het is allemaal muziek. Ik luister gewoon naar de muziek en ik speel wat daar naar mijn smaak het beste bij past. Ik denk niet meer zo in hokjes. Als ik voor een sessie wordt gevraagd, dan is dat toch vaak omdat ze mijn spel willen hebben. Toen ik nog jonger was, liep dat nog niet zo soepel. Dan kwam ik op een sessie en werd me verteld hoe ik mijn drums moest stemmen, en wat ik moest spelen. Daar ben ik me vrij snel tegen gaan afzetten. Misschien omdat ik nog wat jonger en rebelser was. Ik wil dat mensen kunnen horen dat ik het ben op een opname.’

‘De Drumhedz is een groep vrienden die op een heel vrije en experimentele manier muziek wil maken. Er zijn geen regels, behalve dan dat je een open mind moet hebben. De kern van de groep bestaat uit mijzelf, Pino Palladino op bas en Isaiah Sharkey op gitaar. Daar hangt een hele grote groep wisselende muzikanten omheen. Soms spelen we met Cleo Sample op toetsen, soms doet Mos Def mee. Het is volledig vrij.'

Lees het volledige interview: download de pdf van het artikel met de downloadlink bovenaan in de linkerkolom. 

Spotify playlist met discografie van Chris Dave
Al een paar jaar verzamel alle materiaal waarop Chris Dave speelt en op Spotify te horen is, in omgekeerde chronologische volgorde. De playlist heeft inmiddels meer dan 1500 volgers. Ga 'm ook volgen en je blijft op de hoogte! (hieronder de eerste 200 tracks, maar de playlist kent nog veel meer tracks).