Spelen met Zach Danziger - extra's
Meer transcripties bij de cursus in Slagwerkkrant 185
Slagwerkkrant Plus 08-01-2015 14:01
Voor zijn vaste cursus "Spelen" ging Mark Eeftens in Slagwerkkrant 185 (jan-feb 2014) aan de slag met de zeer persoonlijke drumstijl van Zach Danziger. Hier op Slagwerkkrant Plus presenteert hij nog een aantal extra transcripties van de drummer met de formatie Mister Barrington. Klik op het pdf-icoontje onder Download om ze te bekijken.

door Mark Eeftens

Wat later dan de bedoeling was - excuses daarvoor - kijken we nog even verder naar nummers van Mister Barrington. Danziger grossiert hier in drumcomputerachtige strakke beats en de vaak vreemd getimede grooves die J Dilla maakte.

 

Bij de noten
1.  Computerachtige openingsfill van de track Kryptonite, die je in maat 2 even op het verkeerde been zet.

2. Basisgroove van Kryptonite.

3 en 4 zijn grooves uit de track Dissapear.

 

Over J Dilla
J Dilla, geboren als James Dewitt Yancey in Detroit, was dj, producer en rapper en maakte beats voor talloze groepen als Slum Village, Common, De La Soul en het geweldige A Tribe Called Quest.  Eén van zijn specialiteiten was het maken van ritmes met een rare timing die net niet lijkt te kloppen maar toch gewoon uitkomt, omdat hij nu eenmaal geprogrammeerd is. Helaas overleed Dilla veel te vroeg in 2006 aan de gevolgen van de bloedziekte trombositopenie. Drummers als Chris Dave, Questlove, Richard Spaven, Zack Danziger en onze eigen Stefan Kruger spelen dat soort ‘deranged beats’ weer na. Hier experimenteert Danziger met die grooves. Het noteren ervan toont weer eens aan dat ons notatiesysteem op dit vlak hopeloos tekort schiet. Ik heb een paar pogingen gedaan om de grooves die je vanaf 0:40 minuten hoort op te schrijven. Daarvoor heb je kwintolen, sextolen en septolen nodig, waar dan weer noten uit wegvallen. Gebruik de notatie als leidraad maar meer nog je oren, want dat is altijd beter om de timing  te benaderen. En check de nummers van J Dilla op Spotify, want er zitten hele grappige vondsten tussen.

Bekijk de volledige cursus in Slagwerkkrant 185 (jan-feb 2014)