Cesar Zuiderwijk - Moeller voor de voetjes II

Opfrisoefeningen bij de cursus in Slagwerkkrant 171

Slagwerkkrant Plus 15-08-2012 17:08

In de cursus 'U Vraagt Wij Spelen' in Slagwerkkrant 171 (september-oktober 2012) passen Cesar Zuiderwijk en Olaf Fase de Moeller-methode toe op de voeten. Hier presenteren we de aflevering van 'U Vraagt Wij Spelen' uit Slagwerkkrant 153 (sept-okt 2009), waarin Cesar en Olaf je alles uitleggen over deze Moeller-methode. Klik op het icoontje onder Documenten om de opfriscursus te volgen.

 

De cursusaflevering in Slagwerkkrant 153 was destijds een hommage aan drummer, drumleraar en goede vriend van Cesar, Jim Chapin, die in 2009 overleed. Als onvermoeibaar ambassadeur van de Moeller-methode reisde de excentrieke Amerikaan de hele wereld rond om iedereen deelgenoot te maken van zijn grote en inspirerende drumkennis. Cesar ontmoette Chapin bij toeval op de Musikmesse Frankfurt (1993) en nodigde hem uit voor een gastles op zijn drumschool Music Station.

‘Terug in Den Haag realiseer ik me pas wie ik in huis gehaald heb. Ik bel John Engels, Tony Nüsser, Martin van Duynhoven en Rob Kramer. Allemaal kennen ze het Blue Book (Advanced Techniques For The Modern Drummer, Chapin’s legendarische drummethode uit 1948; red). Chapin zorgt voor een onvergetelijke avond. We hangen aan zijn lippen, verhalen over zijn buddies van eertijds, Gene Krupa en Buddy Rich. Een schatkist aan informatie. Jim blijft een paar dagen logeren en gaat mee naar een concert van de Earring. Hij vindt alles prachtig, zit aan de zijkant, speelt mee op zijn oefenpad. Het is het begin van een vriendschap met mijn gezin, de Earring en iedereen die hij ontmoet. Of je nou Terry, Vinnie, Dave of Dennis heet, of John, Lucas of Hans; we gebruiken deze manier van spelen nu allemaal.’

zoeken
zoeken